Kereső toggle

Mégis épül muszlim központ Budapesten

A létesítményt az Országos Rabbiképző mellé tervezik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több mint egy évvel a Kőbányára tervezett óriásmecset terveinek nyilvánosságra kerülése után újabb nagyszabású muszlim ingatlanprojektre derült fény Budapesten. Az atv.hu tudta meg, hogy Budapesten, a Gutenberg téren nagyméretű iszlám kulturális központ épül. A létesítményről a helyiek és az építkezésen dolgozók azt mondták a portálnak, hogy a létesítmény mecsetszerű imahely lesz. A tervezett központ az Országos Zsidó Egyetemtől néhány méterre készül. A kőbányai projekttől a kormány a nyilvánosságra kerülés után 72 órával hivatalosan elhatárolódott, most lapzártánkig nem történt ilyen.

Az atv.hu információi szerint a Gutenberg téri, 540 négyzetméteres ingatlant a Jótékonysági Béke Alapítvány újítja fel. Az épületet két éve egy magánszemély vásárolta meg az önkormányzattól, 30 millió forintért. Ezt a tényt a Józsefvárosi Önkormányzat is megerősítette, de azt állították, hogy nem tudnak arról, miszerint a létesítmény imaháznak készülne, csak a kulturális célt ismerik.

A cikk megjelenése után a Budapesti Zsidó Hitközség részéről Radnóti Zoltán rabbi tiltakozott a projekt ellen, de állásfoglalását a Mazsihisz nem osztotta, így az magánvéleménnyé minősült. Radnóti szerint az alapítvány „vezetője azon »palesztin« személy, akit nem oly rég a Budapesti Zsidó Múzeum elleni merényletkísérlettel gyanúsítottak meg”, ezért felszólította a Józsefvárosi Önkormányzatot és a Belügyminisztériumot, hogy mihamarább tegyenek lépéseket „ezen áldatlan állapot megszüntetéséért”.

A Jótékonysági Béke Alapítványról először 2004-ben írt a hvg.hu. Úgy értesültek, hogy az alapítvány egyik alapítója Dr. Elfatih Hassanein üzletember, akit korábban többször ért az a vád, hogy a délszláv háború idején – feltételezések szerint az al-Kaida terroristáival is együttműködő – bosnyákoknak szállított illegálisan fegyvert. Az alapítványt 1996 tavaszán jegyezték be a Fővárosi Bíróságon, tízezer dolláros tőkével. A három alapító közül az egyik a boszniai diplomata útlevéllel rendelkező Hassanein volt.

A hvg.hu szerint a szintén Hassanein által vezetett, bécsi székhelyű Harmadik Világ Jótékonysági Ügynökséget (Third World Relief Agency – TWRA) szoros szálak fűzték Oszama bin Laden terroristavezérhez, aki anyagi hozzájárulásokkal segítette az ügynökség munkáját az 1990-es évek első felében. A Nemzetközi Antiterrorista és Biztonsági Szakértők Szövetsége (IACSP) információi szerint a TWRA hozzávetőleg 350 millió dolláros vagyonnal rendelkezett 1992 és 1995 között, amelyet az osztrák GiroCreditnél vezetett számlán tartottak, és ezt az összeget bin Ladenen és további tehetős magánszemélyeken kívül Brunei, Irán, Malajzia és Szaúd-Arábia adta össze. A The Washington Post 1996-ban leplezte le, hogy a TWRA-t az az egyiptomi Omar Abdel-Rahman sejk is támogatta, aki a New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyai ellen 1993-ban elkövetett első terrortámadás kitervelője volt.

Ahogy az alapító, úgy az alapítvány története is kalandosan alakult. Az ügyészség többször vizsgálta a szervezet működését és megállapította, hogy az alapító iratokat többször meghamisították. A botrányok után lecserélték az alapítvány teljes „vezérkarát”, és a kuratórium új elnöke 2003 márciusától Dr. Saleh Tayseer, Magyarországon élő palesztin fogorvos lett. A váltás sem ment zökkenők nélkül, mert 2004 áprilisában Tayseert terrorcselekmény előkészítésének gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda letartóztatta. A nyomozók azzal vádolták, hogy 2003-ben megbízást adott két férfinak a budapesti Zsidó Múzeum felrobbantására. Tayseer két hónapig volt előzetes letartóztatásban, majd a Fővárosi Főügyészség bejelentette, hogy bizonyítékok híján nem emelnek vádat ellene. A férfi – aki egyébként 2012-ig az Iszlám Egyház elnöke is volt – beperelte az államot: először 200, majd végül 30 millió forintot kért, de ebből csak 2 milliót ítéltek meg neki. 

Tayseerről 2009-ben hallott újra a közvélemény, amikor Seres László megírta az azóta megszűnt  Hírszerző nevű portálon, hogy új mecsetet építtetne Újbudán a magyarországi Iszlám Egyház, amelyet akkor Saleh Tayseer vezetett. A XI. kerületi önkormányzat előbb elvetette, majd engedélyezte az egymilliárdos projektet.

A Hírszerző cikkéből kiderült, hogy az építtető egyház korábban pénzt fogadott el egy világszerte hírhedt szaúdi alapítványtól, az al-Haramain jótékonysági szervezettől. Az ügy kapcsán a Blikk című lapnak Saleh Tayseer védője is megerősítette: 2003 októbere óta kétszer is járt Budapesten annak a szaúdi alapítványnak a vezetője, amely 474 ezer eurót (kb. 120 millió forint) próbált átutalni a Bartók Béla úti mecset címére bejegyzett Jótékonysági Béke Alapítványnak. „A pénzt telekvásárlásra és mecsetépítésre használták volna fel” – mondta akkor az ügyvéd. Mivel akkor az újbudai építkezés végül meghiúsult, meglehet, ez a pénz vagy ennek egy része volt most a Gutenberg téri ingatlanfejlesztés alapja is.

Olvasson tovább: