hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mégis épül muszlim központ Budapesten
A létesítményt az Országos Rabbiképző mellé tervezik

2016. 09. 01.
Több mint egy évvel a Kőbányára tervezett óriásmecset terveinek nyilvánosságra kerülése után újabb nagyszabású muszlim ingatlanprojektre derült fény Budapesten. Az atv.hu tudta meg, hogy Budapesten, a Gutenberg téren nagyméretű iszlám kulturális központ épül. A létesítményről a helyiek és az építkezésen dolgozók azt mondták a portálnak, hogy a létesítmény mecsetszerű imahely lesz. A tervezett központ az Országos Zsidó Egyetemtől néhány méterre készül. A kőbányai projekttől a kormány a nyilvánosságra kerülés után 72 órával hivatalosan elhatárolódott, most lapzártánkig nem történt ilyen.

Az atv.hu információi szerint a Gutenberg téri, 540 négyzetméteres ingatlant a Jótékonysági Béke Alapítvány újítja fel. Az épületet két éve egy magánszemély vásárolta meg az önkormányzattól, 30 millió forintért. Ezt a tényt a Józsefvárosi Önkormányzat is megerősítette, de azt állították, hogy nem tudnak arról, miszerint a létesítmény imaháznak készülne, csak a kulturális célt ismerik.

A cikk megjelenése után a Budapesti Zsidó Hitközség részéről Radnóti Zoltán rabbi tiltakozott a projekt ellen, de állásfoglalását a Mazsihisz nem osztotta, így az magánvéleménnyé minősült. Radnóti szerint az alapítvány „vezetője azon »palesztin« személy, akit nem oly rég a Budapesti Zsidó Múzeum elleni merényletkísérlettel gyanúsítottak meg”, ezért felszólította a Józsefvárosi Önkormányzatot és a Belügyminisztériumot, hogy mihamarább tegyenek lépéseket „ezen áldatlan állapot megszüntetéséért”.

A Jótékonysági Béke Alapítványról először 2004-ben írt a hvg.hu. Úgy értesültek, hogy az alapítvány egyik alapítója Dr. Elfatih Hassanein üzletember, akit korábban többször ért az a vád, hogy a délszláv háború idején – feltételezések szerint az al-Kaida terroristáival is együttműködő – bosnyákoknak szállított illegálisan fegyvert. Az alapítványt 1996 tavaszán jegyezték be a Fővárosi Bíróságon, tízezer dolláros tőkével. A három alapító közül az egyik a boszniai diplomata útlevéllel rendelkező Hassanein volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!