hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bekamerázott világ Röszkén
Folyamatosan fejlesztik a műszaki zárat a szerb–magyar határon

2016. 09. 02.
Bár a határzár felépítése nyomán a migrációs nyomás enyhült a déli határon, az övezetben élők hétköznapjait továbbra is meghatározza a bevándorlási válsághelyzet. Röszke, Ásotthalom, Kelebia és a többi határ menti település lakói most nem annyira az illegális határátlépőkkel, inkább a határvédelem javítását célzó intézkedésekkel és a kertjük végén felállított műszaki eszközökkel találkoznak nap mint nap.

Az augusztus 20-ai ünnepi hétvégén péntektől vasárnapig 432-en próbáltak illegálisan bejutni Magyarország területére. A rendőrök és a katonák 239 ember belépését már a kerítésnél megakadályozták, 193 embert pedig magyar területen, de még a határtól számított 8 kilométeres zónán belül tartóztattak fel. Őket a július 5-e óta érvényben lévő szabályozás alapján visszakísérték a határ túloldalára. Mélységi ellenőrzés során a rendőrök 31 határsértőt fogtak el Magyarország területén, két ember ellen embercsempészés, négy ember ellen közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-t. A migrációs helyzet az augusztus 22-ével kezdődő héten sem változott.

Készültség földön, vízen, levegőben

Elmondható tehát, hogy működik a „retesz”, nagyon kevés bevándorlónak sikerül átjutnia a 8 kilométeres zónán, akiknek mégis, azokat jó eséllyel elfogják a mélységi ellenőrzések során a magyar rendőrök. Ezt erősítette meg Röszkén tett látogatásunk alkalmával a határtól néhány száz méterre lakó vendéglátónk is, akinek portája a falu szélén, a határátlépők fő közlekedési útvonalában fekszik. A röszkei férfi szerint mostanában ritkán érkeznek határsértők a településre, akik pedig korábban rendszeresen útba ejtették a Holt-Tisza partjáig nyúló telkét is. Mint mondta, előfordult, hogy reggel arra ébredtek, hogy egy közel-keleti család a kert végében kelet felé fordulva imádkozik. Mostanában viszont szinte alig jönnek. Legutóbb két hete járt egy kisebb csapat a birtokon, a két helyen letaposott drótkerítést épp a látogatásunk előtti napon állították helyre.
Vendéglátónk ennek ellenére úgy látja: messze még a migrációs válság vége, amit az is bizonyít, hogy továbbra is nagyon erős készültség tapasztalható a határövezetben. Riasztás esetén a nap bármely időszakában feltűnhetnek az égbolton a járőröző katonai helikopterek, amelyek különösen az esti órákban zavarják a település lakóinak nyugalmát, amint a kerítést megközelítő migránsokat igyekeznek „befogni” az egész környéket megvilágító, hatalmas reflektoraikkal.
A Szerbia és Magyarország között egy szakaszon természetes határt képező Holt-Tiszát két helyen is éjjel-nappal rohamcsónakos rendőrök őrzik; a katonai járművek, folyamatosan járőröző rendőrautók pedig szinte már elválaszthatatlan részei a röszkei utcaképnek. Néhány nappal ezelőtt például az udvarból kiállva épp csak félre tudott tolatni járművével, amikor egy 6-7 rendőrautóból álló konvoj robogott el nagy tempóban a házuk előtt.
A határzónában tett sétánk alkalmával röszkei vendéglátónk megmutatta a műszaki zárral párhuzamosan futó műveleti úton közlekedő katonai járművek méretes keréknyomait is, amelyek szétszabdalták az esős időben felázott talajt, helyenként 15-20 méteresre szélesítve a döngölt földutat, elpusztítva az úttal határos szántóföldek, veteményesek növényzetét. Az egyik gazda – megelégelve, hogy egyre nagyobb területet hasítanak ki földjéből a gépjárművek – két méter magas oszlopot helyezett ki a megmaradt földterület sarkára, igyekezvén megmenteni a gondosan művelt paprikaültetvény még épségben hagyott szegletét. Üzent a migránsoknak is a kertvégi kiskapun a „kutyával őrzött terület” nemzetközi jelével és egy táblával, ami azt mutatja meg a hívatlan vendégeknek, hogy – ahelyett, hogy átgázolnának a szépen ápolt kerten – merre kerüljenek, ha tovább akarnak haladni a falu, illetve az ország belseje felé.  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!