Kereső toggle

Bekamerázott világ Röszkén

Folyamatosan fejlesztik a műszaki zárat a szerb–magyar határon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bár a határzár felépítése nyomán a migrációs nyomás enyhült a déli határon, az övezetben élők hétköznapjait továbbra is meghatározza a bevándorlási válsághelyzet. Röszke, Ásotthalom, Kelebia és a többi határ menti település lakói most nem annyira az illegális határátlépőkkel, inkább a határvédelem javítását célzó intézkedésekkel és a kertjük végén felállított műszaki eszközökkel találkoznak nap mint nap.

Az augusztus 20-ai ünnepi hétvégén péntektől vasárnapig 432-en próbáltak illegálisan bejutni Magyarország területére. A rendőrök és a katonák 239 ember belépését már a kerítésnél megakadályozták, 193 embert pedig magyar területen, de még a határtól számított 8 kilométeres zónán belül tartóztattak fel. Őket a július 5-e óta érvényben lévő szabályozás alapján visszakísérték a határ túloldalára. Mélységi ellenőrzés során a rendőrök 31 határsértőt fogtak el Magyarország területén, két ember ellen embercsempészés, négy ember ellen közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság az MTI-t. A migrációs helyzet az augusztus 22-ével kezdődő héten sem változott.

Készültség földön, vízen, levegőben

Elmondható tehát, hogy működik a „retesz”, nagyon kevés bevándorlónak sikerül átjutnia a 8 kilométeres zónán, akiknek mégis, azokat jó eséllyel elfogják a mélységi ellenőrzések során a magyar rendőrök. Ezt erősítette meg Röszkén tett látogatásunk alkalmával a határtól néhány száz méterre lakó vendéglátónk is, akinek portája a falu szélén, a határátlépők fő közlekedési útvonalában fekszik. A röszkei férfi szerint mostanában ritkán érkeznek határsértők a településre, akik pedig korábban rendszeresen útba ejtették a Holt-Tisza partjáig nyúló telkét is. Mint mondta, előfordult, hogy reggel arra ébredtek, hogy egy közel-keleti család a kert végében kelet felé fordulva imádkozik. Mostanában viszont szinte alig jönnek. Legutóbb két hete járt egy kisebb csapat a birtokon, a két helyen letaposott drótkerítést épp a látogatásunk előtti napon állították helyre.
Vendéglátónk ennek ellenére úgy látja: messze még a migrációs válság vége, amit az is bizonyít, hogy továbbra is nagyon erős készültség tapasztalható a határövezetben. Riasztás esetén a nap bármely időszakában feltűnhetnek az égbolton a járőröző katonai helikopterek, amelyek különösen az esti órákban zavarják a település lakóinak nyugalmát, amint a kerítést megközelítő migránsokat igyekeznek „befogni” az egész környéket megvilágító, hatalmas reflektoraikkal.
A Szerbia és Magyarország között egy szakaszon természetes határt képező Holt-Tiszát két helyen is éjjel-nappal rohamcsónakos rendőrök őrzik; a katonai járművek, folyamatosan járőröző rendőrautók pedig szinte már elválaszthatatlan részei a röszkei utcaképnek. Néhány nappal ezelőtt például az udvarból kiállva épp csak félre tudott tolatni járművével, amikor egy 6-7 rendőrautóból álló konvoj robogott el nagy tempóban a házuk előtt.
A határzónában tett sétánk alkalmával röszkei vendéglátónk megmutatta a műszaki zárral párhuzamosan futó műveleti úton közlekedő katonai járművek méretes keréknyomait is, amelyek szétszabdalták az esős időben felázott talajt, helyenként 15-20 méteresre szélesítve a döngölt földutat, elpusztítva az úttal határos szántóföldek, veteményesek növényzetét. Az egyik gazda – megelégelve, hogy egyre nagyobb területet hasítanak ki földjéből a gépjárművek – két méter magas oszlopot helyezett ki a megmaradt földterület sarkára, igyekezvén megmenteni a gondosan művelt paprikaültetvény még épségben hagyott szegletét. Üzent a migránsoknak is a kertvégi kiskapun a „kutyával őrzött terület” nemzetközi jelével és egy táblával, ami azt mutatja meg a hívatlan vendégeknek, hogy – ahelyett, hogy átgázolnának a szépen ápolt kerten – merre kerüljenek, ha tovább akarnak haladni a falu, illetve az ország belseje felé.  

Reflektorok a kert végében

Hosszas bámészkodásra nem nyílt lehetőségünk a határzónában, a közelben posztoló rendőr felszólítására hamar el kellett hagynunk a kerítés előterét, pedig szerettük volna szemügyre venni a most induló munkálatokat. Az őszi-téli szezonra készülve ugyanis hamarosan stabilabb szerkezetű manőverutat alakítanak ki a jelenlegi földút helyén, mozgásérzékelővel ellátott reflektorokkal és kamerarendszerrel kiegészítve. A munkálatokra a kormány 9,35 milliárd forintot biztosított. Az útépítés információink szerint még nem kezdődött el, a reflektorokat tartó oszlopok viszont helyenként már állnak. A beruházás várhatóan október végére készül el. A reflektorok helyenként néhány méterre a telekhatárt jelző kerítésektől fognak állni, sőt az oszlopok helyenként telekhatáron belülre kerülnek majd. Az egyik érintett telektulajdonos arról számolt be, hogy tavaly „közérdekű használati jogot” jegyeztek be ingatlanjuk egy részére. Ez azt jelenti, hogy a hatóságok arra és úgy használják a földjüket, amire és ahogy akarják. Nemrégiben meg is jelentek az udvarán a munkagépek, és felállítottak egy villanypóznát, az oldalán két nagy dobozzal. A férfi szerint az oszlopra egy lámpatest mellé kamerát és mozgásérzékelőket szereltek.

Olvasson tovább: