Kereső toggle

Név szerint is megfenyegette Magyarországot az Iszlám Állam

„Koporsóban küldünk titeket a pokolba”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amerika és Európa népeinek üzent az Iszlám Állam – jelentette az izraeli Közel-Keleti Médiakutató Intézet jelentése nyomán szerdán a The Washington Times. Ezúttal Magyarországot név szerint is megemlítette a halálszekta közleménye mint potenciális célpontot. A lényeg: az Iszlám Állam továbbra is büszkén vállalja, hogy a gyerekek és öregek ellen éppúgy háborút folytat, mint a katonák ellen.

Az Iszlám Állam Al Wafa nevű (azóta eltávolított) Twitter-csatornáján jelentette be, hogy a március 22-ei brüsszeli robbantás csak egy erőszakhullám kezdete, mert Európában és az Egyesült Államokban is több célpontra fognak lecsapni.

Gyerekek, öregek a célkeresztben

„Ma a brüsszeli reptér, holnap Portugália vagy Magyarország jöhet” – fogalmaztak, sem konkrét célpontot, sem konkrét időpontot nem neveztek meg.

A The Washington Times cikkéből kiderül az is, hogy Európa mellett az Egyesült Államok is az Iszlám Állam kiemelt célpontja, különösen az után, hogy a Washington által vezetett nemzetközi koalíció súlyos légicsapásokat mért a dzsihádisták szíriai és iraki bázisaira.

„Amerika elfelejtette, hogy a muszlimok nem fogadják el a megaláztatást, de mi nem felejtkezünk el a bosszúról” – áll a Közel-Keleti Médiakutató Intézet fordításában. Az Iszlám Állam az Egyesült Államokkal szembeni fenyegetései során megemlékezik a 2003-as iraki invázióról: „Nem felejtettük el szűz leányaink fájdalmas sikolyait, amikor az iraki invázió során megerőszakoltátok őket. Bombákkal, robbanóövekkel és puskákkal megyünk ellenetek, koporsókban küldünk titeket a pokolba. A Mindenható Allah által klubokban, stadionokban, iskolákban és egyetemeken csapunk le rátok, földön, tengeren, mindenhol.”

Az Iszlám Állam nem hagy kétséget afelől, hogy nem fog válogatni a célpontok között. „Célba vesszük a hadsereget, a rendőrséget, a nőket, a férfiakat, az időseket és a gyerekeket. Egyikőtöket sem hagyjuk élve.”

Lángol a berlini kancellária

Lapzártánkkor az Iszlám Állam újabb fenyegetéssel állt elő, a potenciális célpont ezúttal Németország.

A Bild által közzétett fenyegetés fotómontázsok formájában szólítja fel a muszlimokat német célpontok megtámadására. Az egyik montázson a Köln–Bonn nemzetközi repülőtér füstölgő főépülete látható, előtte pedig egy terepszínű ruhát viselő férfi, a vállán gépkarabéllyal. A képen elhelyezett német nyelvű felirat szerint „te is meg tudod tenni, amit testvéreid megtettek Belgiumban”. Egy másik montázson a berlini kancellári hivatal lángoló épülete és a terrorszervezet zászlaja látható. A felirat szerint „Németország csatatér”.

Ötpárti egyeztetés jön

A kormány komolyan veszi az Iszlám Állam Magyarországra vonatkozó fenyegetéséről szóló információt – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 

Bakondi György jelezte, hogy Pintér Sándor belügyminiszter péntekre ötpárti egyeztetést hívott össze  a terrorellenes akciótervről. Bakondi György ezzel kapcsolatosan arra kérte az ellenzéki pártokat, hogy „a napi politikától eltávolodva” támogassák a magyar emberek biztonságára irányuló fontos lépéseket, és közösen keressenek megoldásokat. Emlékeztetett, hogy Magyarországon jelenleg a hármas (közepes) terrorfokozat van érvényben. A magyar hatóságok mindent megtesznek, hogy kellő időben és megfelelő hatékonysággal tudjanak fellépni terroristák megjelenése ellen – mondta a miniszterelnök főtanácsadója.

Szólt arról is, hogy a belga elemzések azt mutatják: az a terroristasejt, amelyik Párizsban és Brüsszelben is súlyos terrorcselekményt követett el, döntően „a tömeges illegális migráció által kinyitott ellenőrzés nélküli áthaladást kihasználva jutott vissza” Nyugat-Európába. Arra a kérdésre, hogy az Iszlám Állam mostani fenyegetése miatt tervezik-e emelni a magyarországi terrorkészültséget, Bakondi György nemmel válaszolt.

Bakondi szerda este az M1 aktuális csatornának nyilatkozva elmondta: nincs olyan ellenőrzött információ, amely szerint magyar állampolgár is csatlakozott volna az Iszlám Államhoz, olyan viszont előfordult, hogy Magyarországon élő muszlim vallású emberek pénzt utaltak a terrorszervezetnek.

Bosznia közel van

A Hetek nemzetbiztonsággal kapcsolatos ügyekre rálátó forrásai óvtak attól, hogy bárki lebecsülje az Iszlám Állam által Magyarországnak címzett fenyegetést. Egyikük szerint, ha a terroristák meg akarják mutatni, hogy a kiemelt európai célpontoktól, Párizstól, Berlintől, Londontól távol sincsenek biztonságban a kontinensen élők, akkor ideális célpontnak tűnik Magyarország – földrajzi elhelyezkedésénél fogva a közép-európai régióban a legideálisabbnak.

Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő lapzártánk napján Facebook-oldalán tette közzé véleményét az Iszlám Állam részéről Magyarországot ért kihívásról. Szerinte Magyarország „ideális célpont” lehet a „kalifátus” terroristái számára, többek között az afganisztáni, majd a boszniai háborút megjárt, végül a kilencvenes években másfél évtizedes háborús tapasztalattal a háta mögött Boszniában letelepedett 8-10 ezer mudzsahedin veterán közelsége miatt.

Tarjányi szerint bizonyítható, hogy „Bosznia-Hercegovina és a Balkán adta a nyugat-európai támadások logisztikai hátterét. Ott történtek például a fegyverbeszerzések és most már tudjuk, hogy a terroristák több esetben jártak Magyarországon” – írta Tarjányi, hozzátéve: az Iszlám Állam terroristáinak Magyarországgal kapcsolatban minden bizonnyal „van helyismeretük, felmérték a hatóságokat, ismerik gyenge pontjainkat”.

Tarjányi kitért azokra az utóbbi hetekben több orgánumban is napvilágot látott hírekre, amelyek szerint a nyugat-európai és a magyar titkosszolgálatok együttműködése az utóbbi időszakban nem tekinthető zökkenőmentesnek, ami növeli Magyarország sebezhetőségét. „Magyarország az elmúlt évben még jobban elszigetelődött szövetségeseitől, emiatt is a puha, könnyen támadható célpontok közé sorolható” – írta a nemzetbiztonsági szakértő, hozzátéve: nem erősíti hazánk helyzetét a terrorveszélyhelyzet körül hónapok óta tartó terméketlen politikai vita sem.

„A terror stratégái az olyan országokat részesítik előnyben támadási szempontból, ahol rengeteg társadalmi és politikai ellentét van. Ezek megléte jellemző volt Franciaországra és Belgiumra is” – írta, hozzátéve: „Az, hogy hazánkban a politikai erők között kibékíthetetlen ellentét feszül »felhívás egy keringőre«, mert a rosszfiúk irányítói pontosan tudják, hogy egy esetleges támadásnál a politikai erők egymással való leszámolással lennének elfoglalva elsősorban, nem pedig velük.”

A szakértő szerint „a kelet- és közép-európai országok célpontlistájának elején vagyunk, földrajzi, belpolitikai, nemzetbiztonsági problémáink miatt, és egy félelemkeltő, intő példára kiemelten alkalmasak lehetünk”.

Olvasson tovább: