Kereső toggle

Vona nekiment Orbánnak

A kormányfő környezetének vagyonosodását firtatja a Jobbik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik beleáll a kormányhoz és Orbán Viktor környezetéhez kapcsolható személyek „korrupciógyanús” ügyeibe, mert az oktatás és az egészségügy mellett ezt a témát tartja a Fidesz amortizálására alkalmas eszköznek. Ugyanakkor a Fidesz is betárazott „jobbikos ügyekből”, és ezek állítólag év végéig is kitartanak. A küzdelem kimeneteléhez nélkülözhetetlen médiabefolyás tekintetében egyértelműen a Fidesznek kedveznek az erőviszonyok, a gyorsan változó közhangulat és az idő viszont kiegyenlítheti a meccset.

Szokatlanul indulatos összecsapásra került sor hétfőn a parlamentben Vona Gábor és Orbán Viktor között. A Jobbik elnöke ismét a miniszterelnök környezetéhez tartozó személyek vagyonosodásáról kérdezett. Vona azzal kezdte, hogy mivel a korrupciós ügyeket vizsgáló bizottságok felállításának ötletére Orbán korábban „indulatosan, vádaskodva” reagált, egyértelmű, hogy „fájdalmas pontra” tapintott rá. „A Fidesz a bűnözők pártja, a Fidesz az, akit bűnözők vesznek körül”, állította Vona, majd Orbánnak címezve kijelentette: „Ön az, akinek a libidóját a pénz mozgatja”.

A miniszterelnök azt felelte, nem enged a provokációnak. Azonban láthatóan érzékenyen érintette a téma, hiszen úgy folytatta, „igyekszem higgadt maradni”. Ezután azonban visszatámadott, és kijelentette: a Jobbiknak a saját háza táján kellene söprögetni, hiszen a nyolctagú elnökségében hét olyan személy van, akinek a családtagjaihoz pártpénzek kerültek.

„Önnek válaszolnia kell”

Vona nem hagyta magát: számon kérte Orbánon a házszabályt, és kijelentette, itt most ő kérdez, és „Önnek válaszolnia kell”. Aztán kérdezett is: kicsoda Mészáros Lőrinc, aki bármibe vágja fejszéjét, mindig sikerrel jár. „Az ön személyes strómanja Mészáros Lőrinc?”, fokozta a Jobbik elnöke, de ezzel még nem volt vége, mert úgy folytatta, hogy válaszában Orbán „ne azt olvassa fel, amit Habony Árpád a papírjára írt!”

A miniszterelnök először azt felelte, hogy Vona a strómanozással tulajdonképpen bűncselekménnyel vádolta meg őt. (Hogy ezek után tesz-e feljelentést Vona ellen ő vagy bárki a Fideszből, az egy érdekes kérdés.) Azután kifejtette, hogy az ő élete nyitott könyv, és mindaz, ami a vagyonbevallásaiban olvasható, „az úgy van”, minden más feltételezés csak valótlanság. „Ha minden jobbikos botrányra vizsgálóbizottságot állítanánk fel, nem maradna szabad képviselő a parlamentben” – ment át ezt követően ismét ellentámadásba Orbán, és újabb konkrétummal zárta válaszát: állítása szerint a Jobbik pártalapítványa által 2010 óta elköltött kétmilliárd forintból 520 millió olyan címzettekhez került, melyeket egy személy tart kézben.

Mit tudhat Orbán a Jobbikról?

„Nem volt őszinte a mosoly Orbán arcán”, állította a Heteknek Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője a miniszterelnök hétfői megszólalásával kapcsolatban. Mirkóczki szerint a kormányfő „blöffölt”, részinformációkkal próbálta elterelni a figyelmet a Vona által felvetett kérdésekről. Tény, hogy a Jobbik-elnökség hét tagjának hozzátartozói kaptak pártpénzt, ám ez a helyzet még az előző ciklusban állt fenn, és nem volt jogellenes, mondta a szóvivő. „Nálunk nincsenek sportállások, az nem fordulhat elő, hogy rokon vagy családtag munka nélkül jut pártpénzhez. Az igaz, hogy dolgoznak a pártnak jobbikos politikusok családtagjai, de ez minden pártnál megszokott, és nem törvénytelen. Mi olyan embereket foglalkoztatunk így, akik évekig ingyen segítették a Jobbikot”, fejtegette Mirkóczki.

A Hetek értesülései szerint az az Orbán által említett személy, akihez több szálon 520 millió forint érkezett a Jobbik pártalapítványa által elköltött kétmilliárd forintból, Forrai Richárd. Övé az Iránytű Intézet, ami az említett összeg túlnyomó részét kapta, ám a pártban ezt is legálisnak tartják.

Másik, neve elhallgatását kérő forrásunk szerint amennyiben „csak ennyi” van a miniszterelnök tarsolyában, az jobbikos szempontból inkább megmosolyogtató, mint aggasztó. A Jobbikban inkább azt tartják problematikusnak, hogy a Fidesz akkora befolyással rendelkezik a médiában – „a teljes hazai média kétharmada felett befolyásuk van” –, hogy ezekkel a félinformációkkal is képes lehet fenntartani a Jobbikról „a bűnözők pártja”, „a legkorruptabb párt”-képet, miközben a Jobbiknak nem lesz elég felülete a cáfolatra.    

Néhány héttel ezelőtt egy jobbikos képviselő az egészségügy súlyos helyzetével szembesítette a miniszterelnököt a Parlamentben. Orbán Viktor egy papírlapról olvasva azt felelte: a képviselő hiteltelen, mert egy olyan cégben érdekelt, ami magyar orvosok külföldi munkavállalásával foglalkozik, tehát abból profitál, hogy a magyar orvosok elvándorolnak. Többek szerint azért volt riasztó a miniszterelnök válasza, mert azt üzenhette, hogy a kormány mindenkiről mindent tud. Egy jobbikos forrásunk viszont azt mondta, a nevezett cég összesen ötmillió forintot keresett – legálisan – az orvosok menedzselésével, tehát ez is csak blöffként értelmezhető.

Kovács Béla kémhistóriáját ugyanakkor komoly problémaként értékelik a pártban: hallottunk olyan jobbikos vélekedést, hogy az ügyet egészen a 2018-as választási kampányig húzzák a hatóságok, és a megfelelő pillanatban valószínűleg csattanni fog a bilincs Kovács csuklóján. „Ahogy a szocialista Simon Gábort is 0–24 órában mutogatták vezetőszáron, úgy Béla esetében sem kizárt ez a forgatókönyv, és ez ellen nem tudnánk mit tenni, ez százalékokat venne el tőlünk”, mondta egy neve elhallgatását kérő politikus.

Kihátrálni két okból nem akarnak Kovács mögül: ha megtennék, azzal azt üzennék kifelé, mintha tényleg bűnös lenne, másrészt – úgy hallottuk – a Jobbik döntéshozóinak többsége hisz Kovács ártatlanságában.

Értesüléseink szerint a Jobbikban nem tartanak komoly és alappal bíró korrupciós ügyektől, már csak azért sem, mert – érvelésük szerint – a párt még nem volt olyan helyzetben, hogy alkalma lett volna közpénzek lenyúlására.

A Fidesz Jobbik-ellenes támadásainak egyik területe lehet esetleg Volner János ügye, akiről korábban az atv.hu derítette ki, hogy a résztulajdonában álló cég sokmilliós köztartozásával együtt fantommá vált. Bár politikai ellenfelei többször is Volner fejére olvasták a történteket a parlamentben, tény, hogy a Jobbik alelnöke nem lett gyanúsított az „iregszemcsei cégtemető” néven hírhedtté vált ügyben.

Régi kérdés, hogyan befolyásolhatják a néppártosodás útjára lépett Jobbik esélyeit a rasszista, neonáci hajtások, így például a kurucinfó. Parlamenti forrásaink szerint a Jobbikban is vannak, akik károsnak tartják a neonáci lapot. Ugyanakkor olyan véleményt is hallottunk, mely szerint a hatóságok éppen azért nem leplezik le, illetve nem szüntetik meg a portált – noha birtokában vannak az ehhez szükséges információknak –, mert a Fideszben úgy gondolják, a kurucinfóval való társítás árthat a Jobbiknak. 

Korrupciós ügyeket tárna fel a Jobbik

A Jobbik korrupció-feltáró hadjáratot indít, erről már nyilvánosan is beszélt a párt elnöke. Úgy tudjuk, jogászok és gazdasági szakemberek segítségével kívánják képezni a párt képviselőit, politikusait országszerte, hogy képesek legyenek nyomára akadni – például önkormányzati – korrupciós ügyeknek. Azt már esete válogatja majd, hogy a feltárt ügyeket helyi szinten vagy az országos médiában hozzák nyilvánosságra. A kampányt egész évre tervezik, mert úgy vélik, az egészségügy és az oktatás mellett ez az a téma, amivel a leginkább támadható a kormányzat.

Egy jobbikos forrásunk mindezzel együtt úgy vélte, ha marad a jelenlegi „nemzetközi politikai környezet”, tehát folytatódik a menekültválság, az nagyban növeli a Fidesz 2018-as esélyeit. Ám hosszabb távon mégiscsak a Jobbiknak dolgozik az idő, mert megítélésük szerint a kormányzati korrupció napról napra fokozódik, és ez akár a Fideszen belül is törésekhez vezethet.

Orbán Viktor nemrégiben azt a kérdést is a Jobbiknak szegezte, hogy „hogy ízlik a zsoldos koszt”. Ezzel egyértelműen arra utalt, hogy Simicska Lajos, a Fidesz egykori első számú gazdasági háttérembere szerinte immár a Jobbikot támogatja. A Hetek fideszes forrásai szerint, ha Simicska valóban támogatni akarna bármilyen pártot, hogy bosszút álljon egykori szobatársán, Orbán Viktoron, akkor arra a Jobbik lenne a legalkalmasabb. Ebből azonban még nem következik az, hogy támogatja is.

Ugyanakkor nemrégiben napvilágra került, hogy novemberben Simicska összeismerkedett és elbeszélgetett Vona Gáborral. A Jobbik elnöke később leszögezte, azóta sem találkoztak, nem is beszéltek, és egyébként sincs szükségük a nagyvállalkozó támogatására, mert megtanultak „kőből is levest főzni”. Ezzel szemben egy Fideszhez közeli forrásból azt hallottuk, hogy egy másik jobbikos politikus állítólag megpendítette a párt és a pénzember szorosabb együttműködését.

Erre nézve azonban eddig semmiféle bizonyíték nem került elő. „Ha esetleg előkerülne ilyen, az roppant kellemetlen volna ránk nézve”, mondta egy jobbikos forrásunk. Ugyanakkor hozzátette, ő úgy tudja, Simicska az a fajta fideszes, akit mindig is taszított a Jobbik. Ami lehet, hogy igaz, ám a vállalkozó lapjaiban és televíziójában egyre több lehetőséghez jutnak Vona Gáborék. Sőt – legalábbis erre jutottak kormánypárti szereplők a műsorokat elemezve – míg a baloldali pártok főleg a kormány kritikájára kapnak felületet, a Jobbik ezen túlmenően a saját elképzeléseit is kifejtheti Simicska médiájában.

A vállalkozó környezetéből ellentmondásos híreket kaptunk: néhány hónappal ezelőtt úgy tűnt, nagy ütésre készül Orbán ellen, mostanában azonban lehiggadni látszik: „jól van, türelmes, kivár”, fogalmazott egy ismerőse, aki ugyanakkor azt is üzenetértékűnek tartja, hogy Simicska nem költözött külföldre a vagyonával.   

A Hetek egyik fideszes forrása azt mondta, akár hetente is előjöhet a Jobbik korrupciós témával, a kormánypárt az év végéig betárazott a Jobbikot érintő korrupciós ügyekkel válaszul. Másrészt uniós forrásokból és a feszes költségvetés révén a 2017–18-as kampányra pénzbőséggel fordulhatnak rá. A fentiek miatt a Fideszre valójában önmaga jelentheti a legnagyobb veszélyt, főként, ha a pártvezetés úgymond elvhű tagjai nem bírnak a párton belüli „pénztár-frakció” erős embereivel.

Olvasson tovább: