hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem csillapodnak a kedélyek a közoktatásban
Fejcsere, tárgyalás, tüntetés

2016. 02. 11.
Az állami iskolafenntartó központ, a Klik átszervezését és megfelelő finanszírozását ígérte a jövő tanévtől Palkovics László oktatási államtitkár – lényegében ez a köznevelési kerekasztal első ülésének sommázata. Egyelőre több szálon zajlanak egyeztetések: december óta sztrájkbizottsági tárgyalások is folynak az Emmi és a PSZ között, amely szombatra mega­-tüntetést hirdetett a Parlament elé.

Lapzártánkig 32 312 személy és 787 intézmény csatlakozott a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestületének január eleji nyílt leveléhez, amelyet nemrégiben egy második nyílt levéllel is nyomatékosítottak. Mint arról már korábban is beszámoltunk, már az első héten országossá terebélyesedett a Tanítanék mozgalmuk.

A tiltakozások vezérfonalát az oktatás túlközpontosítása, az önértékelési és minősítési rendszer bevezetése, a diákok és tanárok rendkívüli leterheltsége jelentette. A diákoknak ma alsó tagozaton napi 6, tizedik évfolyamon legalább heti 36 tanítási órájuk van, súlyosbítva az elsajátíthatatlan mennyiségű tananyaggal. Múlt héten országszerte tüntetések zajlottak, és most szombatra is nagygyűlést hirdetett a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) a Parlament elé.

A tiltakozások hatására a minisztérium országszerte konzultációt hirdetett az iskolákkal, és összehívta keddre a Köznevelési Kerekasztalt. Előtte szombaton leváltották Czunyiné Bertalan Juditot, helyére Palkovics Lászlót nevezték ki a köznevelési államtitkári posztra, így Palkovics a felső- és közoktatásért egy­-aránt felel. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában leszögezte: nem térnek vissza a 2010 előtti rendszerhez, amikor az oktatást szakmailag és anyagilag csődbe jutott állapotban vették át. Az Emmi részéről is az hangzott el, hogy rendszerszintű változtatások nem lesznek, csak egyes részletekről tárgyalnak. Ez nagy zavart keltett a tiltakozók között, akik rendszer­szintű átalakítást követelnek, sokan, köztük a Hívatlanul pedagóguscsoport vezetője is úgy nyilatkozott, hogy a kerekasztalnak így nincs értelme, azon nem szabad részt venni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!