Kereső toggle

Bevándorlók a déli határnál

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A jelek szerint az idén újabb migrációs hullámra lehet számítani a déli határon. A helyzet egyelőre nem drámai, de kedden kéttucatnyian ledöntötték a kerítést Röszkénél.

Az elmúlt hónapok legnagyobb, bevándorlókból álló csoportját fogták el kedd délelőtt Röszkénél. Egyszerre 24, magát pakisztáni, indiai, illetve nepáli állampolgárnak valló fiatal férfi lépett illegálisan magyar területre – jelentette a helyszínről az MTI. Az érintettek a kerítés előtti drótakadályt ledöntötték, az oszlopokra kifeszített acélhálón pedig csípőfogóval lyukat vágtak. A Délmagyar értesülései szerint januárban 770-en mászták meg a határt védő kerítést a rendőrség adatai szerint. A helyi napilap hozzáteszi: három éve ilyenkor egy hónap alatt mindössze 600 határsértőt fogtak el, pedig akkor még az érkezőknek nem kellett a kerítéssel megküzdeniük.

Az elmúlt három hétben az ügyészség 179 migráns bíróság elé állítását kezdeményezte. Közülük ötvenketten koszovói, huszonhárman albán, tizennyolcan török, tizenheten pakisztáni, tizennégyen bangladesi, tizenhárman marokkói, tizenketten iráni állampolgárnak vallották magukat. Volt aki szomáliai, szerb, kubai, palesztin, iraki, haiti, szenegáli, kongói, afgán, algériai, eritreai vagy gambiai személyi adatokat közölt.

A Készenléti Rendőrség parancsnoka az állami tévének azt mondta: nőtt az illegálisan Magyarországon átutazó migránsok száma. Balogh János szerint ennek az az oka, hogy a bejáratott útvonalon lévő országok szigorítottak a beléptetésen.

Szerbia: dől a dominó?

Dominóhatása lenne annak, ha Ausztria lezárná a határait a migránsok előtt, mert ha Bécs így tesz, akkor valószínűleg Szlovénia és Horvátország is így jár el, és akkor Szerbiának is lépnie kell – mondta kedden Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök Belgrádban, miután megbeszéléseket folytatott Sebastian Kurz osztrák külügyminiszterrel. A Magyar Szó beszámolója szerint a szerb kormányfő megerősítette: Szerbia nem emel kerítést a határain, ám határait meg fogja védeni, és nem engedi meg, hogy a migránsok miatt Szerbia gazdasága károkat szenvedjen. Megemlítette, hogy Ausztria 90 ezer migránst fogadott be, ellátásukra pedig 2 milliárd eurót különített el, de ugyanerre Szerbiának nem lenne kapacitása, azt „nem élné túl” az ország.

Az atv.hu a megélénkülő határ menti forgalommal kapcsolatban a szabadkai Pannon RTV-t idézte, ahol Bacskulin István, a határ mellett fekvő Horgos polgármestere elmondta: két-három naponta lehet kisebb-nagyobb csoportokat látni a településen, de egyes horgosiak már 50-60 fős csoportokat is látni véltek. Tavaly nyáron a településen még több ezer migráns fordult meg naponta, a magyar–szerb határ szeptemberi lezárását követően azonban megszűnt a migrációs nyomás, a Közel-Keletről érkezők Macedónia felől már Horvátország felé folytatják útjukat.

November közepe óta Macedónia, Szerbia és Horvátország is csak azokat engedi be területére, akik háborús övezetből, azaz Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek. Akik nem tudják bizonyítani, hogy ezekből az országokból származnak, nem léphetnek át a nyugat-balkáni útvonalon fekvő következő országba. A határellenőrzésen január közepén tovább szigorítottak, így a dokumentumokban már a célországnak is szerepelnie kell, és csak azok folytathatják útjukat, akik Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket. További szigorításként néhány napja nem mehetnek tovább azok sem, akik nem rendelkeznek úti okmányokkal. (Közreműködött: Szabó László, Szeged)

Olvasson tovább: