Kereső toggle

Menekültügyi versenyben a Fidesz és a Jobbik

Működik-e majd  az elrettentés?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mosolyognak a Jobbikban a Fidesz menekültügyi kampányán, mert úgy vélik, hogy valójában előttük tisztogatja az utat a kormánypárt, mert noha rövid távon uralják a kormányzati szereplők a kommunikációs teret, de már középtávon sem tudnak a válságra igazi megoldást kínálni. Így pedig a Jobbik üzeneteinek ágyaznak meg, amit a párt óriási arányú tapolcai győzelme is igazol. Természetesen a Fideszben ezt nem így látják, a kormánypártban a menekültügy „sikersztorinak” számít, amivel levegőhöz jutottak, és a téma felvetésével minden riválisukat megelőztek. Szerintük ha elkészül a magyar–szerb határon a kerítés, illetve érvénybe lépnek a drákói jogi szigorítások, akkor a „kőkemény elrettentés” meghozza a gyümölcsét.

A nyáron csúcsra járatta a Fidesz a menekültügyi propagandát, minden héten gondoskodtak arról, hogy valamilyen apropóból erről az ügyről beszéljenek. Nemcsak a párt beszélt a témáról, de az országos tiszti főorvosi hivataltól kezdve a legkülönfélébb állami hivatalokat is „mozgósították”, hogy a kérdést napirenden tartsák. Még annak is kifejezetten örültek, ha liberális jogvédők hevesen támadták emiatt őket, mert – mondta el egy kormánypárti forrásunk – a kritikák is az átlagos magyar számára azt a képet sugározták, hogy a kormány erős kézzel rendet tesz, és a Fidesz a kezdeményező ezen a területen.   

Az elmúlt napokban a kormány intézkedett arról, hogy a rendőrség állományából úgynevezett határvadászok érkezzenek a magyar–szerb határszakaszra, sőt Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet, amelynek tagjai: Pintér Sándor belügyminiszter (akinek a felügyelete alá tartozik a rendőrség), az Alkotmányvédelmi Hivatal, Hende Csaba honvédelmi miniszter, illetve a hírszerzést felügyelő Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Kiderült: a kormány a magyar honvédség bevetését tervezi a déli határszakaszokon. Emiatt szeptember 1-jén együttes és rendkívüli ülést tartott az Országgyűlés rendészeti bizottsága, illetve a nemzetbiztonsági bizottsága (előbbi a rendőrség és a honvédség, utóbbi pedig az Alkotmányvédelmi Hivatal, az Információs Hivatal és Terrorelhárítási Központ „felügyeletét” látja el). A Fidesz emellett rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte csütörtökre és péntekre, hogy gyorsított eljárásban szigorítsák a Büntetőtörvénykönyvben azokat a passzusokat, amelyek az államhatár megsértéséről és az embercsempészetről szólnak. 

Az előbbiek ellenére egy legutóbbi időközi választáson súlyos vereséget szenvedett a Fidesz. Vasárnap ugyanis Tapolca két választókerületében a Jobbik jelöltje nyerte az időközi önkormányzati választást: Pass Sándor a szavazatok 58, Décsey Sándor a voksok 52 százalékával. A független, de Fidesz- támogatottságú kormánypárti jelöltek utcahosszal lemaradtak, a Jobbik jelöltjei voksának harmadát kapták csupán, miközben évtizedekig Tapolca fideszes fellegvárnak bizonyult.

A Jobbik öröme

A Vona Gábor vezette pártban az az uralkodó vélemény, hogy a kormány – szerintük túlhajtott – menekültügyi kommunikációs offenzívája végső soron a Jobbik malmára hajtotta a vizet. Különösen azért, mert a Jobbik több ötletére hajazó intézkedést terveznek bevezetni. A határvadászokról szóló döntés nagyon hasonlít a határőrség a radikális párt által régóta szorgalmazott visszaállításának ötletére, de a hadsereg bevetésének igényét is a Jobbik fogalmazta meg először.

„A nyáron nagyon sok magyar nyaralt, csak félig követték a politikai kommunikációs harcot. A kormánypártok hiába erőlködtek egész nyáron, mert mire visszaérkeznek az emberek a pihenésből, és újra dübörögni kezd a közélet, akkor azt látják, hogy a kormány ígéretei, plakátkampánya és a kerítésre elköltött milliárdok ellenére még nagyobb gond a menekültkérdés, mint a nyár elején” – magyarázta lapunknak egy vezető jobbikos forrásunk, aki szerint a Jobbik tudatosan fogta vissza magát ebben az ügyben, várva, hogy a Fidesz offenzívája kifulladjon. 

Másrészt a Jobbikban úgy látják, hogy a menekültügyi offenzívával a Fidesz egyik fő célja, hogy kifogja az egyre erősödő Jobbik vitorlájából a szelet, és akár őket is túllicitálva megőrizze a kezdeményezést a kérdésben. De ami történik, az – legalábbis a legnagyobb ellenzéki párttá előlépett radikálisok szerint – a Jobbikot hitelesíti. „Amikor a mi ötleteinket veszik át, akkor betolnak minket középre, ha pedig jobbról akarnak minket előzni, akkor éppen a kormányzóképességünket erősítik. Ennél jobbat nem tehetnének velünk” – fogalmazott egy országgyűlési képviselő a Heteknek. 

Az egyébként feltűnő, hogy a Fidesz újabban a közleményeiben már a Jobbikot is egyre élesebben bírálja. A kormánypárt sajtóközleményei eddig a rövid, közérthető baloldal-gyalázásra szorítkoztak, de a Jobbikot – talán, hogy a jelentőségüket ne erősítsék – inkább kímélték. Úgy tűnik, ennek vége.              u

Fideszesek szerint az elrettentés működni fog

Azt elismerik a Fideszben, hogy valóban zajlik egy versenyfutás a Jobbikkal, de annak kimenetelét illetően optimisták. Szerintük az egész témával a Fidesz mindenkit beelőzött, ami hitelességet ad számukra. Sőt, szerintük éppen Orbán Viktor kiemelkedő politikai kvalitásait mutatja, hogy már akkor elkezdtek ezzel a témával foglalkozni januárban, amikor a társadalom (és a riválisok) még nem érzékelték a kérdés súlyát. Szerintük a baloldal nemcsak a szétesettsége és megosztottsága miatt, hanem humanista, befogadóbarát politikai hagyományai okán sem tudott ezen a területen, úgymond, népszerű pozíciót elfoglalni. Éppen emiatt az MSZP és a többi balos párt – legalábbis ez az uralkodó álláspont a kormánypártban – nem jelent számukra veszélyt ebben a kérdésben. 

A Fidesz népszerűségvesztése – amely a tavaly őszi önkormányzati választás után gyorsult fel – tavasz óta megállt, sőt a Fidesz a nyarat is uralta a témával. Arra a kérdésünkre, hogy az a tény, hogy az egyre keményebb intézkedések nyomán egyre nagyobb az érkező menekültek száma, nem jelenti-e azt, hogy meddők a kormányzat intézkedései, azt a választ kaptuk egy fideszes forrásunktól, hogy idő kérdése az ezen a területen megtapasztalható fordulat. A kerítés építésének, a határvadászok és a honvédség bevetésének, illetve a Btk. drákói szigorításának, azaz az úgynevezett „jogi határzárnak” elsősorban az elrettentés a célja. Jelesül, hogy terjedjen el a migrációs kommunikációs csatornákon, hogy Magyarország felé rendkívül nehézkes és büntetőjogi szempontból is kockázatos menni.

„Ha elkészül a végleges kerítés, illetve életbe lépnek a szigorúbb jogszabályok, akkor a várakozások szerint látványosan visszaesik ennek az útvonalnak a jelentősége a migrációs utak között. Jelenleg kapuzárási pánik van, elterjedt, hogy lezárulnak Magyarország kapui, ezért van migrációs roham. Ez szeptember végére akár meg is szűnhet” – tette hozzá forrásunk, aki szerint a Jobbik az általa hatékonynak nevezett kormányzati intézkedések és a sikeres fideszes kommunikáció miatt éppen ezért nem tud érdemben profitálni ebből az ügyből. A tapolcai fiaskónak egyébként nem tulajdonítanak a Fideszben jelentőséget, mert jobbikos képviselői helyeket szereztek meg újra a Jobbik jelöltjei, méghozzá nagyon alacsony részvétel mellett. 

Ami a Heteknek nyilatkozó fideszes politikus által emlegetett „elrettentést” illeti, ez egyebek mellett úgy működne, hogy a Btk.-szigorítás (erről szavaznak pénteken, lapzártánk után) bűncselekménynek minősíti a határzár megrongálását, illetve a magyar határ illegális átlépését. Az elkövetőket nem zárnák börtönbe, hanem felfüggesztett börtönbüntetést kapnának, ami azonnal lehetőséget jelentene a kitoloncolásra és a menekültügyi eljárásból történő kizárásra. Azaz jogi akadályt jelentene az Európai Unióban való jogszerű letelepedés előtt. A Fideszben azt remélik, hogy az intézkedés nyomán a szerb–magyar „folyosó” elveszítené vonzerejét a migránsok szemében, ezért új útvonalra tevődne át a „népvándorlás”. (Megjegyzendő, ez az eljárás ellentmond a genfi egyezmény 31. cikkelyének, amely kimondja, hogy a határt illegálisan átlépő menekültek nem büntethetők önmagában azért, mert határátlépésük jogszabályellenes volt, ha haladéktalanul jelentkeznek az adott ország hatóságainál – a szerk.)

Olvasson tovább: