hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kritikus hónapok előtt Magyarország
Határzár: csodafegyver vagy csőd?

2015. 09. 10.
A miniszterelnök és a Fidesz vezetői szerint míg Angela Merkel és az uniós vezetők bizonytalankodnak, szeptember közepétől új időszámítás kezdődik a szerb–magyar határon. Fideszes és kormányzati forrásaink rendkívül magabiztosak, a belső mérések szerint a lakosság 85 százalékos arányban támogatja a kabinet lépéseit, míg szerintük politikai ellenfeleik (a Jobbikot leszámítva) hibát hibára halmoznak.

„Álprobléma” – mondta egy ellenzéki politikus az év első felében. „Invázió” – mondja szeptember elején a Szeged-csanádi megyéspüspök. Izraeli aknamunka az édesvízkészlet megszerzéséért. Amerikai hadmozdulat Európa bekerítésére. Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor ravasz csele az unió bedöntésére. Változatos összeesküvés-elméletek és magyarázatok a Budapest utcáin és a röszkei kukoricásban a szemünk előtt játszódó drámához.

Pedig ami történik, egyáltalán nem váratlan. A Hetek júniusban részletesen foglalkozott az Európa határain megindult, soha nem látott méretű népmozgással (Halálos dilemma, Hetek 2015. június 19.). Az ENSZ és nemzetközi emberjogi szervezetek adatai alapján idén nyárra a négy éve tartó szíriai polgárháború eredményeképpen Szíria (2013-ban 22 milliós) lakosságának több mint fele (!), 11 és félmillió ember elvesztette otthonát. Közülük 4 millióan menekültek Libanonba, Jordániába vagy Törökországba, 7 és félmillióan pedig Szírián belül váltak földönfutóvá. A polgárháború kitörése óta a mindössze négymilliós Libanon és Jordánia 1-1 millió, Törökország pedig közel 2 millió menekültről gondoskodik (velük ellentétben a tragikus kimenetelű „arab tavasz” támogatóiként számon tartott öböl-menti monarchiák, Szaúd-Arábiával az élen, egyetlen menekültet sem fogadtak be a háború kezdete óta).

Ahogy júniusban írtuk: valódi és az uniós országokat nagyon is közvetlenül érintő katasztrófahelyzetet idéz elő, ha a menekülthullám miatt túlterhelt Törökország teherbíró-képessége határára ér. Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes a nyár elején élesen bírálta a nyugati országokat, amelyek nem veszik ki részüket a szíriai menekültek ellátásából, de nem is segítenek Ankarának a helyzet kezelésében. Májusban Ahmet Davutoglu török miniszterelnök arról beszélt, hogy a hozzájuk menekültek élelmezésére, egészségügyi ellátására és oktatására 6 és félmilliárd dollárt költöttek, ám a nemzetközi szervezetek ehhez csupán 350 millió dollárral járultak hozzá. Ugyanezért bírálta a nyugati országokat a héten Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!