Kereső toggle

Hende távozik, Simicskó érkezik

Vezéráldozat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hende menesztéséről már 2011-ben születtek pletykák, de a tárcája körül sokasodó botrányok nem tudták megingatni a bársonyszékét. Mégis ő lett 2010 óta Orbán első bukott minisztere.

2010 májusában, a második Orbán-kormány alakulásakor vette át miniszteri megbízólevelét Hende Csaba, akinek – ma úgy tűnik – ez volt politikai pályafutásának csúcsa.

Hende az MDF-ben kezdte politikai pályafutását 1988-ban, ahol az általános alelnökségig vitte. Für Lajos honvédelmi miniszter kabinettitkára volt, majd Orbán Viktor első kormányában az Igazságügyi Minisztérium politikai államtitkáraként dolgozott Dávid Ibolya minisztersége alatt. 2004-ben azonban, ahogy fogalmazott, „a párt balra tolódása” miatt kilépett az MDF-ből, majd mások mellett Orbán Viktor, mint első számú ajánló révén a Fideszhez csatlakozott. Orbán Viktorral a 2000-es évektől ápolt jó kapcsolatot a politikus, akire 2002 után fontos feladat várt. A választást elvesztő, leköszönő miniszterelnök a Dísz téren elmondott beszédében kiadta az irányt: „Az erőnk, amely a sokaságban van, akkor valódi erő, ha képesek vagyunk magunkat megszervezni”. Ennek eszköze lett a polgári körök mozgalma, amelynek koordinátorát Orbán Hende Csabában látta, akit kabinetfőnökének is megtett. Hende sikeresen szervezte meg a jobboldal közösségeit, ez már a 2004-es EP-választáson is meglátszott, amelyet toronymagasan a Fidesz nyert meg. Orbán Viktor bizalma minden bizonnyal ezekben az időkben erősödött meg Hendében, aki a Fidesz 2010-es győzelme után – amikor sokan Simicskó Istvánban látták a poszt várományosát – honvédelmi miniszter lett.

Minisztersége idején Hende Csaba többször is ígéretet tett a honvédségi helikopterállomány megújítására. 2013-ban négypárti egyeztetést kezdeményezett a kérdésben, a tender azonban éveken át csúszott, a legfrissebb hírek szerint 2016-ig. Idén nyáron a két Gripen-baleset borzolta a kedélyeket. Akkor többen – ellenzéki politikusok, de katonai szakértők is – felvetették, hogy a bajokhoz hozzájárulhatott, hogy túl keveset repülnek a pilóták, a műszaki személyzet megbecsülése pedig finoman szólva sem túl rózsás. Ugyanakkor támogatói szerint Hende Csabának elévülhetetlen érdemei vannak a Magyar Honvédség presztízsének visszaszerzésében, emellett a katonák anyagi helyzetén és társadalmi megbecsültségén is sikerült javítania.

Elfogyott a bizalom?

Hende Csaba menesztése többször szóba került az elmúlt években. Kiderült például, hogy 2011-ben állami pénzen utazott Párizsba egy Liszt-koncertre. Egy éjszakáért 251 ezer forintot fizetett egy luxusszállodában. Az útra – mint utóbb nyilvánosságra került – akkori titkárságvezetője kísérte el, akit 2013-ban feleségül is vett. Ez utóbbi Hende 2014-es vagyonnyilatkozatából derült ki, azt azonban cáfolta a miniszter, hogy már 2011-ben is párjaként utazott volna együtt Szajlai Mónikával. A tárca mindenesetre nem adta ki az utazás részleteit. Később aztán egy erről szóló emlékezetes videóval próbált a miniszter a bulvárvizeken népszerűséget szerezni, s ez egyes hírek szerint Orbán Viktornak nagyon nem tetszett.

Hende emlékezetes pillanata volt, amikor egy hadgyakorlatot akart megnézni a miniszterelnökkel közösen, de a távcsövéről elfelejtette levenni a kupakot. A fotó még a nemzetközi sajtót is bejárta. Az új útdíjrendszer bevezetése után azonban a miniszter intézte el, hogy a 86-os út kikerüljön a díjköteles zónák közül.

Hende minisztersége idején lehetséges utódaként emlegették Kósa Lajost, a honvédelmi bizottság elnökét, Csampa Zsoltot, a bizottság korábbi fideszes alelnökét és Simicskó Istvánt is, aki végül befutó lett a posztra.

Miniszteri (v)iszony

Úgy tudni, Simicskó nagyon nem kedvelte Hendét. Két évig a HM államtitkára volt, minisztériumi forrásaink szerint nem jöttek ki jól egymással, bár Simicskó mindig kerülte a nyílt színi konfliktust, és nem fúrta Hendét, hanem inkább igyekezett minél messzebbre távozni a tárcától: az EMMI sportért felelős államtitkára lett. Simicskótól nem áll távol a sport: a wing tsun kung-fu negyedik fokozatú mestereként számos rendezvényen népszerűsítette a küzdősportot.

A sport államtitkárság azonban csak egyfajta parkolópálya volt az életében. 1998-as parlamenti képviselősége óta ugyanis folyamatosan honvédelmi, biztonságpolitikai területen dolgozott. Volt nemzetbiztonsági államtitkár (2000–2002-ig), a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke (2006–2010-ig), a honvédelmi bizottság alelnöke (1998–2000-ig, illetve 2002–2006-ig).

Simicskó a hadtudományok doktoraként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főiskolai tanára. Pártkarrierje a KDNP-ben indult, kispesti elnök és országos alelnök lett, majd 1996-ban a Fideszbe is belépett, ahol szintén kispesti elnökként dolgozott. 2001-ben a párt Országos Választmányának alelnökévé választották. Simicskó többek között azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy ő volt az országgyűlés egyetlen képviselője, aki 2003 áprilisában nemmel szavazott az uniós csatlakozási szerződés aláírására a népszavazás után. Simicskó a szavazás után a csatlakozás körüli „sok kérdőjelre és hézagra” hivatkozott.

Befutó lett

„Ő volt a biztos tartalék, akit elő lehetett venni” – mondta egy forrásunk. Minisztériumi és KDNP-s forrásaink szerint Simicskó jó ideje készült a miniszterségre, de eddig nem termett számára babér, a hírek szerint azért, mert Orbán Viktor évek óta parkolópályán tartotta egy korábbi konfliktusuk miatt. Még tavaly szeptemberben sem, amikor a HVG szerint már mint Hende lehetséges utóda volt ismert a neve kormányzati körökben. Forrásunk szerint bár „a rajtgépbe nem térdelt be”, de azért mindig kéznél volt. Most jött el az idő, és úgy tűnik, a nagy küzdő hírében álló politikus majd igyekszik is meghálálni a bizalmat. Bizottsági meghallgatásán kijelentette: felgyorsítja a határkerítés megépítését, amelynek eddigi lassú tempója miatt menesztette az atv.hu értesülése szerint a miniszterelnök Hende Csabát. Simicskó emellett több, Hende minisztersége alatt nem megoldott területen, így a tartalékosi rendszer bővítésében ígért változásokat. Érdekes, hogy Simicskó érkezése után erre egyből lett 170 milliárdja a kormánynak.

Olvasson tovább: