Kereső toggle

A bevándorlók után a rendőröket támogatják a civilek

„Ha kell, az életünk árán is”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Tegnap este nyolctól ma tizenegy óráig voltunk szolgálatban a határkerítés mellett, és továbbra is bent maradunk a laktanyában. Már másfél hete nem aludtam a saját ágyamban, nem láttam a feleségemet és a kislányomat” – mondta a Heteknek a Készenléti Rendőrség egyik tagja. Nincs egyedül.

Miközben a nyugati sajtóban a magyar rendőrök szívtelen „szendvicsdobáló” martalócokként jelentek/jelennek meg, a valóság ennél jóval árnyaltabb. Még a bevándorlókat segítő civilek elmondásából is az rajzolódik ki, hogy bár találkoztak rasszista rendőri véleményekkel, az eddig működött regisztrációs pontokon kialakult feszültségek sokkal inkább a szervezetlenségből és a hiányos erőforrásokból adódtak (például lassú ügyintézés, kevés mellékhelyiség, esetenként élelmiszerhiány).

A magyar közvélemény egyértelműen a rendőrök pártját fogja – legalábbis erre utal, hogy a Zsaru Ellátó nevet viselő Facebook-oldalnak néhány nap alatt csaknem tízezer kedvelője lett (köztük számosan menekülteket segítő civilek). A migránsválsággal összefüggésben szolgálatot teljesítő rendőrök számára élelmiszer- és gyógyszeradományokat gyűjtő és azokat szétosztó csoport egyik szervezője a Heteknek azt mondta, azért helyezték magukat szolgálatba, mert látták az igényt. Ahogy a közösségi oldalon fogalmaztak: „itt az ideje, hogy erejükön felül szolgáló srácokért is összefogjon az ország lakossága, azaz Mi és Ti, ahogyan azt már megtettük/megtettétek sok esetben. Szolgáljuk és védjük azokat, akik minket mindennap!” Az utolsó lökést az jelentette, amikor az Indexnek egy rendőr arról beszélt, hogy az ORFK közleményével szemben – miszerint napi 5000 kalóriát tartalmazó ételt kapnak – sokszor nem jutnak megfelelő ellátáshoz.

Mint a neve elhallgatását kérő szervező elmondta, naponta több autónyi adomány is összegyűlik a rendőrök számára, a jótékonykodók között pedig éppúgy van kisnyugdíjas, mint kigyúrt, pitbullt sétáltató keményfiú. Ráadásul nem csak ők tevékenykednek egyedül: sorra alakulnak a helyi zsaruellátó szerveződések (lapzártánkkor a Facebookon 16 ilyen csoport volt). Interjúalanyunk szerint az élelmiszerek átadása nem olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre elképzeli az ember, hiszen a rendőröknek nem szabad elfogadniuk „ajándékot”. Ezért egy közvetítőt iktatnak be, hogy minden szabályos legyen – de többet nem akart elárulni. „A zsaruk reakciója elképesztő. Hálálkodnak, és szinte el sem hiszik, hogy a magyar társadalom ennyire melléjük állt” – tette hozzá végül.
(A rendőri reakciókat lásd keretes cikkünkben!)

A civil támogatásra egyértelműen van „kereslet”. „Tegnap este nyolctól ma tizenegy óráig voltunk szolgálatban a határkerítés mellett, és továbbra is bent maradunk a laktanyában. Már másfél hete nem aludtam a saját ágyamban, nem láttam a feleségemet és a kislányomat” – mondta a Heteknek a Készenléti Rendőrség egyik tagja. Ami az ellátást illeti, elmondása szerint néhány konzervet, vizet, meg néha egy kis csokit kapnak ugyan – ám sokszor nincs idejük elfogyasztani. A kimerültség ellenére kínosan ügyelnek arra, hogy a bevándorlókkal emberségesen, szelíden bánjanak, csak akkor alkalmazhattak volna kényszerítő eszközöket, ha megtámadják őket (erre először lapzártánkkor került sor).

Hozzátette: remélik, hogy a határzár eredményes lesz, és más utat választanak maguknak a migránsok – igaz, még az előtt beszélgettünk, hogy szerdán a bevándorlók áttörték a határzárat Horgosnál.

„Hihetetlenül jó érzés”

Válogatás a Zsaruellátókhoz érkezett rendőri visszajelzések közül:
„Sziasztok! Meg szeretném köszönni, amit a ma éjszakai 20 órás szolgálatom során Röszke M5-ös autópályán kaptunk a sok kedves és tiszteletreméltó adományozótól! Hihetetlen jó érzés, hogy vannak ilyen emberek Magyarországon! Mégegyszer KÖSZÖNJÜK!!!”
„Köszönjük. Mi megteszünk mindent, amit csak lehet, hisz erre esküdtünk, hazánkat szolgáljuk, ha kell, az életünk árán is! Szép napot kívánok!”
„El sem tudjátok képzelni, mennyit jelent ez a támogatás… szuperek vagytok”
„Üdv! Köszönöm szépen a szendvicset! Finom volt és friss! Egész nap ennyit tudtam enni! Köszönet a röszkei autópályakapu mellől magam és rengeteg kollegám nevében!”

Olvasson tovább: