Kereső toggle

Ostorral és kockacukorral támad a Fidesz

Lélektani és hangulati fordulatok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Optimistábbak lettek azok a kormánypárti politikusok, akik az elmúlt hónapokban a párt belső fórumain, illetve magánbeszélgetéseken attól tartottak, hogy a politikai és kormányzati hibák sorozata a párt végzetes meggyengüléséhez vezethet.

Orbán Viktor félfordulata, amit az „erő helyett figyelem” szlogenben összegzett, a korábban effektíve tiltott „konszolidáció” ígéretét hozta el a fideszes politikusok számára. De az elsőbbség most a bevándorlásügyi támadásé.

Az elmúlt másfél hónapban Orbán Viktor többször is meglepte pártja vezérkarát. Előbb a halálbüntetéssel, bevándorlással és homoszexualitással kapcsolatban tett kijelentéseivel, majd két héttel ezelőtti „ötév-értékelőjével”, amelyből egyértelműen kiderült: lélektani és hangulati fordulatot kíván generálni a kormány és pártja körül. Bár látszólag ellentmond egymásnak a totális ideológiai offenzíva és a békülékeny, pragmatikus hangnem, akár ki is egészíthetik egymást.

Egy nagypályás játékos

Hogy a kemény ideológiai offenzívában mekkora szerepe volt a Fidesz körül 2008-ban feltűnt legendás amerikai kampányszakembernek, Arthur J. Finkelsteinnek, ma még csak sejthető. A Magyar Narancs két évvel ezelőtti, a témában alapműnek számító Finkelstein-portréja szerint a republikánus politikusok sorát győzelemre segítő tanácsadó az erőteljes konzervatív ideológiai kampányok mestereként szerzett hírnevet Izraeltől (ahol komoly szerepe volt Benjamin Netanjahu kilencvenes évekbeli és későbbi győzelmeiben is) az Egyesült Államokig. Finkelstein számára semmi nem tabu, legyen szó – hogy végigvegyük a Fidesz április óta tartó offenzívájának főbb témáit – a homoszexualitás társadalmi megítéléséről, a halálbüntetésről vagy éppen a bevándorlásról. (Finkelstein esetében az első témának különös pikantériát kölcsönöz az, hogy a most 70 éves szakember a liberális Massachusetts államban azonos nemű házastársával él, és gyerekeket is felnevelt, amint arról a bostoni sajtó 1996-ban beszámolt.)

Finkelstein bevált módszere egyes kiválasztott társadalmi csoportok (bevándorlók, homoszexuálisok stb.) életmódja által a többségi társadalomra jelentett vélt vagy valós veszéllyel szemben hadjáratot indítani, a valódi politikai ellenfelet pedig közvetve, mint a középpontba állított csoportok védelmezőjét célba venni. Híresen precíz mérésekkel dolgozik, melyek célja gyakran azoknak a sztereotípiáknak és (az ellenfelek előtt esetleg rejtett) ellenérzéseknek a felkutatása, amelyekre alapozva eredményes ideológiai kampányt lehet indítani, és az ellenfelet a valamilyen értelemben deviánsnak minősített csoport mellé lehet tolni. (A Narancs Finkelstein-portréja A vár esze címmel jelent meg 2013. február 14-én.)

Ahogy arról a Hetek is beszámolt (lásd: Orbán Strasbourgban. 2015. május 22.), a miniszterelnök az elmúlt hónapban kiváló szakembernek nevezte Finkelsteint, és elismerte, hogy május folyamán találkozott vele. Arról is írtunk, hogy a Fidesz legszűkebb vezetését is váratlanul érte, ahogy Orbán – egy meg nem nevezett, de alighanem Finkelsteinhez köthető stáb vezényelte felkészülés után – kőkeményen beleállt a halálbüntetés-, bevándorlás- és homoszexualitás-vitába, megszakítva pártja ősz óta tartó rossz szériáját.

Negatív spirál

A bevándorlás- és halálbüntetés-ügyi támadás mozgásteret teremtett a Fidesznek sorai rendezésére. Ez rá is fért a kormánypártra. A Fidesz vesszőfutása az októberi önkormányzati választás után kezdődött, de már áprilistól riasztó jeleket mutatott a párt népszerűségi indexe, amely a tavaszi választási győzelem után buldózerstílusra váltott: újrakezdték a komoly ideológiai vitákat és a nemzetközi tiltakozást kiváltó Szabadság téri emlékmű építését, amit végül titokban, egy éjszaka alatt állítottak fel. Az ellenzék hangos tiltakozása mellett a Fidesz számára kedvező módon gyökeresen átalakították a fővárosi önkormányzati választás metódusát. Budapesten csak egy ilyen trükkel lett Tarlós István főpolgármesternek többsége a fővárosi közgyűlésben.

Újabb front nyílt, amikor februárban brutális személyes és médiaháború robbant ki Orbán Viktor és Simicska Lajos között. A Mahír-birodalom elvesztése és az RTL-lel kirobbantott háború hosszú ideje nem tapasztalt defenzívába szorította a Fideszt a médiában, a norvég alap pénzeit kezelő Ökotárs Alapítvány elleni támadássorozat pedig konkrét diplomáciai botrányt okozott. Az amerikai kormánnyal ősszel kirobbant kitiltási háború tetézte a káoszt, az üzletek vasárnapi zárva tartásáról vagy a netadóról szóló ötletekről nem beszélve. A konfliktussorozattal párhuzamosan sorra jelentek meg a hírek kormánypárti politikusok és üzletemberek mesés vagyonáról. Ezek után nem volt annyira meglepő, hogy rövid időn belül három időközi országgyűlési választást is elvesztett a Fidesz; még a párt belső mérései szerint is több vezető kormánypárti politikus támogatottsága drasztikusan visszaesett a saját táboron belül.

Egy ismert kormánypárti politikus beszámolója szerint az országot járva azt tapasztalta, hogy a keménymaghoz tartozó párttagok név szerint szokták sorolni, hogy kik azok a politikusok, akiket szerintük az emberek ellenszenvesnek és pökhendinek tartanak. „Amikor azt mondtam, hogy a kormány politikája jó, de stílusváltásra lenne szükség, akkor előfordult, hogy hangosan kiabálták be egy miniszter nevét” – mesélte forrásunk, aki szerint a tábor gerincét jelentő elkötelezett aktivisták között kezdett az a hangulat kialakulni, hogy ha most nem változtatnak, akkor 2018-ig megroppanhat a Fidesz.  

Rogán vs. Lázár

Hallottunk olyan véleményeket is, amelyek szerint Orbán Viktor üzenetéből többen azt a következtetést vonták le, hogy a miniszterelnök az „erő politikáját” képviselő, konfrontatív Lázár Jánost fogja hátrébb húzni, hogy az elégedetlenkedőket lecsendesítse, miközben Rogán Antal kormányba emelése azt a célt szolgálja, hogy újfajta, úgymond „népbarát” politikai „termékek” szülessenek. A „lázáristák” szerint a miniszter azt a keménykezű, konfrontatív vezetési stílust képviselte, amit megrendelt tőle a miniszterelnök, és  ha a kormányban nem lesznek kellően tisztázva a feladat- és felelősségi körök, akkor elképzelhető, hogy Lázár János inkább a hódmezővásárhelyi országgyűlési képviselőséget választja.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor, aki maga is „erőpolitikus”, mennyire lehet képes „konszolidációra”, a kormányfő környezetéből azt a választ kaptuk, hogy a miniszterelnök nagyon fegyelmezett tud lenni; ha vele egyetértésben kitalálnak egy stratégiát, akkor azt végrehajtja. Néhány éve, 2012-ben már volt egy időszak, amikor a kormánypárti politikusok, Orbán Viktortól Lázár Jánosig arról beszéltek, hogy a 2010-es válságkezelés után több időt szentelnek majd az egyeztetésekre, konszenzusra fognak törekedni, sőt kevesebb konfliktust és több megegyezést ígértek, ám ebből, mint láttuk, nem lett semmi.

Békülnek az MSZP-vel?

A Napi Gazdaságnak adott múlt heti interjújában Orbán az MSZP-vel szemben szokatlanul megengedő volt. Azt mondta: „a mai baloldal tiszteletre méltó, fájdalmas és eddig sikertelen kísérleteket tett arra, hogy (…) internacionalista önmaga helyett megtalálja a nemzeti alapokon álló baloldali identitást. Az SZDSZ-szel való egész szimbiózisuk ezzel a feszültséggel írható le. Azt ugyan nem kívánom, hogy legyőzzenek minket a választásokon, de azt igen, hogy magyar nemzeti érdekek alapján álló, a magyar nemzetet (…) politikai szuverenitásában a nemzetközi térben megtartani akaró baloldala legyen végre az országnak. Úgy tűnik, ez még odébb van, de elismerem, hogy hősies erőfeszítéseket tesznek, hogy rátaláljanak az új önmagukra”.

Lesz kormányprogram?

A kormány múlt heti ülésén arról döntött, hogy az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) nemzetközi gazdasági szervezet által az országról készített átfogó tanulmány alapján a minisztériumok akcióterveket készítenek a negatív tartalmú jelenségek megfordítására. Ezeket a három évre szóló akcióterveket akár kormányprogramként is fel lehet fogni, hiszen a 2014-es választást a Fidesz írott választási program nélkül „húzta” be. Orbán Viktor egy szóban foglalta össze a választási üzenetüket: folytatjuk. Az elmúlt hónapokban azonban nyoma sem látszott összefüggő kormányzati szakpolitikai tevékenységnek, ehelyett rögtönzéseket és ötletözönt láthattunk, ami miatt folyamatosan védekezésre kényszerült a kormány. A szorult helyzetből megosztó, ideologikus témák bedobásával próbált kitörni a Fidesz-vezérkar, ilyen volt a halálbüntetés- és a bevándorlás-vita. A Hetek fideszes forrásai között vannak, akik a halálbüntetés felvetését politikai öngólnak, a bevándorlásügyi kampányt pedig egy valós probléma vulgáris és kontraproduktív megközelítésének tartották, bár azt elismerték, hogy az Arthur J. Finkelstein által korábban irányított kampányok összetéveszthetetlen jegyeit magán viselő offenzíva sikeresen csalta lépre a komplett ellenzéket. Az állítólagos célhoz, a „konszolidált”, kiszámítható kormányzati működéshez azonban ez a siker nem visz közelebb.

Kék plakátok

A Fidesz több politikusa is megütközött a kormány bevándorlóellenes kampányán. Egy ismertebb képviselő egyenesen gyalázatosnak nevezte lapunknak ezeket a „kreatívokat”, és a Gyurcsány Ferenc ötletének tulajdonított, 23 millió román megjelenésével riogató kampány „aljasságához” közelítő színvonalúnak minősítette a posztereket. Az általunk megkérdezett fideszesek abban bíznak, hogy a miniszterelnök által megígért stílusváltás „lemossa majd ezt a gyalázatot”, azaz idővel elfelejtik majd az emberek ezeket a plakátokat. És azzal, hogy visszatérnek a polgári stílushoz, talán „bűnbocsánatot” nyer a Fidesz ezekért a plakátokért. Mint emlékezetes, a 2002-es választások előtt Orbán Viktor magyar és Adrian Nastase román miniszterelnök aláírt egy magyar–román egyetértési megállapodást a kedvezménytörvényről és a két ország közötti együttműködés kérdéseiről.
A szerződés egyik eleme az volt, hogy minden román állampolgár, származására való tekintet nélkül, a Magyar Köztársaság területén érvényes munkavállalási engedély alapján ugyanazokat a munkavállalási feltételeket és elbánást élvezi. Az MSZP ezt a klauzulát választási témává emelte. 2006-ban Debreczeni József Az Új miniszterelnök című könyvében Gyurcsány Ferenc – az MSZP 2002-es kampánystábjának egyik meghatározó tagja – elmondta, hogy a döntés miként született. „A mi stábunk az, amely szembefordítja az MSZP-t és Medgyessyt az Orbán–Nastase-paktummal. Amikor kiderül, mi van a paktumban, hogy korlátozásmentesen próbál valamennyi román állampolgárnak munkavállalási lehetőséget biztosítani, akkor ott egy hosszú vitában meggyőzzük önmagunkat arról, hogy ezt meg kell támadni. Meg kell támadni, függetlenül attól, hogy Kovács az előző este rábólintott. Odahívtuk Medgyessyt, hogy forduljon szembe az eddig képviselt állásponttal. Nagy nehezen meggyőztük erről, s a végén Kovács is beadja a derekát.”
A Fideszben ezt tartják Gyurcsány Ferenc egyik ősbűnének a kettős állampolgárságról tartott népszavazási kampány mellett. 2004. december 5-én a határon túli magyarok állampolgárságáról szóló népszavazás eredménytelen lett, de a jobboldalon a mai napig emiatt „hazaárulózzák” Gyurcsány Ferencet, aki miniszterelnökként a „nem” mellett kampányolt. A baloldal üzeneteiben feltűnt egyebek mellett, hogy az olcsó határon túli munkaerő az „itteniek” állását veszélyezteti, megterheli a magyar nyugdíj- és egészségügyi rendszert. A mostani plakátokra annyi mentséget talált az egyik fideszes forrásunk, hogy az illegális bevándorlás valós probléma, de ettől függetlenül a kormányzati kampány szerinte is demagóg, hamis és túlzó. „Mindenki tudja, hogy jelenleg egy migráns sem akar itt letelepedni, senki sem veszélyezteti a magyarok állását. Tele vagyunk jó kormányzati eredményekkel, azokkal kellene kampányolni, nem ilyen gyalázatos üzenetekkel” – fogalmazott a már említett országgyűlési képviselő.
A „menekültes” kampány elindításáról már az év elején döntött a Fidesz-vezérkar, amikor észlelték, hogy drámaian növekszik a szerb–magyar határon érkező menekültek száma, illetve értesültek arról, hogy a menekültáradat megfékezésére több, nem minden esetben Magyarországnak kedvező megoldási koncepción dolgoznak Brüsszelben. A kampány intenzitásának növelését viszont a Fidesz tavaszi mélyrepülése, a Quaestor-ügy és a sorozatos választási vereségek nyomán határozták el. Egyszerűen fogalmazva: ahhoz, hogy a Fidesznek kellemetlen témák lekerüljenek a napirendről, és a közéleti vitákat a kormánypárt határozza meg, „brutálisan” erős üze-netek kellettek. Így került elő a halálbüntetés, illetve emiatt „durvították” be a menekültügyi kampányt. Beszéltünk olyan kormánypárti politikussal, aki szerint a halálbüntetés-vita középtávon öngól a Fidesz számára, mivel nemzetközi károkat okoz az országnak, miközben itthon a Jobbik malmára hajtja a vizet. A Fideszben többen abban reménykednek, hogy az Orbán Viktor által megígért stílusváltással visszatalálnak a Fidesz mérsékelt, polgáribb arculatához. A kormány bevándorlással kapcsolatos kampányára válaszként a parlamenti baloldaltól egyelőre plakátszaggatásra futotta.
Ennél eredetibb választ adott a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Vastagbőr blog, amelyek adománygyűjtésbe kezdtek egy ellenplakátkampány elindítása érdekében. A hétfőn elindított gyűjtés során szerdára 18 millió forint gyűlt össze. Kovács Gergely, az MKKP elnöke a Heteknek elmondta: piaci árakon számolva ez az összeg körülbelül 300 óriásplakát kihelyezésére lesz elég. Kovács szerint a kampány fő üzenete a társadalmi szolidaritás lesz, csak néhány plakát fog emlékeztetni azokra az ügyekre, amelyekről az MKKP és a Vastagbőr szerint a kormány a bevándorló-ellenes kampánnyal megpróbálja elterelni a figyelmet (ilyenek lennének a Quaestor-ügy és a vasárnapi zárva tartás ügye). „Nem akarunk rossz hangulatú plakátokat kihelyezni és nem az a célunk, hogy emiatt bárki elkezdje utálni a Fideszt. Egyszerűen azt szeretnénk, ha megjelenne az idegenellenes kormánypropagandával szemben egy ellenpólus is az utcákon” – mondta a Heteknek a Kétfarkú Kutya Párt elnöke. Kovács Gergely szerint a plakátok körülbelül harmadával Budapesten fogunk találkozni, de jutni fog egy-egy óriásplakát Berlinbe és Londonba is. A Kétfarkú Kutya Párt elnöke nem zárja ki, hogy ez utóbbiak rovásírással fognak készülni. Szerdai állás szerint a plakátokat július eleje és vége között láthatjuk az utcákon. Amennyiben a mostaninál lényegesen több pénz jön össze, nem kizárt, hogy az ellenkampány augusztus közepéig is tarthat.

Olvasson tovább: