Kereső toggle

Horror az erdélyi kiránduláson

Ki felel a 14 éves Tamás haláláért?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Június legelején egy iskolai kiránduláson vízbe fulladt egy 14 éves magyarországi fiú Erdélyben. A jéghideg vizű Szent Anna tóba a szülők előzetes tudta és beleegyezése nélkül engedték be a gyerekeket a tanárok, akiknek a visszaemlékezése lényegi pontokon eltér a gyerekek beszámolóitól. Az iskola közleményében semminemű felelősséget nem vállal az esettel kapcsolatosan, az ügyet a román hatóságok vizsgálják.

Az alsónémedi általános iskola honlapjáról kiderül, hogy a település erdélyi testvérvárosának, Nagyajtának az iskolájával 24 éve szerveznek csereprogramokat. Az iskola legjobb tanulóit jutalomképpen idén is elvitték egy ötnapos kirándulásra. A 9 felnőttből és 36 diákból álló csoport a harmadik nap délutánján a Szent Anna tóhoz is ellátogatott, ahol a gyerekeket – a diákok szerint tízet, a tanárok szerint csak hármat - beengedték a vízbe úszni, jóllehet ez a program az előzetesen kiadott tájékoztatóban nem volt feltüntetve. Az egyik hetedikes fiút, Jobbágy Tamást, aki máig tisztázatlan körülmények között a tóba fulladt, múlt szombaton temették el Alsónémediben. A fiú versenysportoló volt, jó úszó hírében állt.

Az eset nagy felháborodást keltett, többek között azért, mert a kiránduláson részt vevő 35 gyereknek – az iskola válogatott, kitűnő tanulóiról van szó – az egybehangzó beszámolói lényegi pontokon eltérnek a hat kísérő tanár által közölt verziótól. Az iskola által kiadott közlemény, amelyben az érintett pedagógusok felmentik magukat mindennemű felelősség alól, a helyiek szerint csak olaj volt a tűzre. Az ügy tisztázását a helyi politikai összefonódások sem feltétlenül könnyítik meg, tekintve, hogy két kísérő tanár egyben az alsónémedi képviselőtestületnek is tagja.

A fiút társai látták a tóban utoljára, nem a tanárok. Holttestét eltűnése másnapján találták meg a búvárok a mélyvíz alján, 15 méterre a parttól. A törvényszéki orvos megállapította, hogy halálát fulladás okozta. A Hargita megyei rendőrség szóvivője azt mondta az Új Magyar Szó Online-nak, hogy az ügyben a csíkszeredai ügyészség folytat vizsgálatot. Arra keresik a választ, hogy felmerül-e bűncselekmény, ez esetben gondatlanságból elkövetett emberölés gyanúja. Ha igen, akkor megvizsgálják a diákcsoportot kísérő pedagógusok esetleges büntetőjogi felelősségét, és az ügyészség – a román törvények szerint – bűnvádi eljárást indíthat a gyanúsítottak ellen. A magyar törvények értelmében a gondatlanságból elkövetett emberölés 5 évig terjedő szabadságvesztést jelenthet.

Az eset napján a román rendőrség kihallgatta a tanárokat és azt a két kislányt, akik utoljára látták Tamást a vízben, elszakadva a többi úszótól. Egyelőre sem a nagyajtai, sem az alsónémedi iskolában nem tudnak arról, hogy bárki lemondott volna posztjáról, vagy beismerte volna bárminemű felelősségét az üggyel kapcsolatban. Holott az utazás előtt a szülők írásos nyilatkozatban bízták rá a gyermekeiket a nevesített igazgatóra és pedagógusra.

„A történtekkel kapcsolatban akkor merülhet fel az iskola felelőssége, ha a baleset idején a tanuló az iskola felügyelete alatt állt. Amennyiben az iskola felelőssége megállapítható a tanuló halálos kimenetelű balesetéért, akkor az intézmény kártérítésre kötelezhető” – írta az Emmi az Origo megkeresésére.

 „Megkerestük a KLIK-et, mint iskolafenntartót. Ott igyekeztek megnyugtatni a szülőket, de nem tettek semmit. Érthető módon itt mindenki a felelősöket keresi, hiszen a Szent Anna tó eredetileg nem is volt benne a kirándulási programban” – mondta el lapunknak Szotyori-Kozma Márta, a szülői munkaközösség vezetője, akinek a fia szintén részt vett a kiránduláson.  Hozzátette: az alsónémedi pedagógusok nagyajtai kollégáikra mutogattak, mondván: ők tervezték be a tavat, és nem adtak felvilágosítást annak veszélyeiről. A beszámolók szerint a nagyajtai iskola igazgatónője férjével együtt elkísérte a csoportot a Szent Anna tóhoz, és valóban nem szólt a 10 fokos (!) krátertó veszélyeiről. Holott már a parkolóban észre kellett volna venniük a fürdést tiltó táblákat, amelyeket az áldozat szülei is kiszúrtak másnap, az azonosítás alkalmával. „A szülők erről a programról nem tudtak, a fürdésről pláne nem. Itt nem egy gyerekcsínyről volt szó, nem a tanárok engedélye nélkül történt az eset, hanem épp ellenkezőleg” – tette hozzá Szotyori-Kozma Márta.

A szülők szerint az iskola közleményének minden mondata megkérdőjelezhető a gyerekek egybecsengő beszámolói alapján. Márpedig az iskola legrendesebb diákjairól van szó, és közéjük tartozott a kifejezetten szolid, szófogadó gyerekként ismert Tamás is. Az egyik diák beszámolóját testvére kiposztolta a Facebookra is. Az biztos, hogy Tamás nem úszta át a tavat a társaival, hanem közben visszafordult, majd a közelgő vihar miatt a csoport gyorsan összeszedelőzködött, és ezután vették észre, hogy az egyik hátizsáknak nincs gazdája. A gyerekek szerint két fiú visszament a vízbe – állítólag a tanárok biztatására –, hogy megkeressék a társukat, és a pedagógusok a partról irányítgatták őket, hogy merre keressenek. „Több jól úszó pedagógus is volt a csoportban, felfoghatatlan, hogy ők miért nem mentek be a vízbe, és hogyan engedhették meg azt, hogy egy ilyen helyzetben két gyerek visszamenjen oda, ráadásul ők találják meg az esetleges holttestet is” – mondja a szülői munkaközösség vezetője.

A beszámolók szerint az egyik tanár pár gyerekkel máshol volt, de az eltűnés hírére odament, és teljesen kiborulva számon kérte kollegáin a történteket. A kihívott rendőrök egy, a búvárok három óra múlva értek oda. A gyerekektől a tanárok rögtön elvették a mobiltelefonjaikat, egyeseket a szülők tudta nélkül lenyugtatóztak. A szülők így a tévéből értesültek aznap arról, hogy egy némedi gyerek belefulladt a tóba, miközben meg is nyugodtak, mert úgy tudták, hogy a csoport nem járt arra. Aznap este Tamás nővérét értesítették a tanárok arról, hogy a gyerek eltűnt. A diákok beszámolói szerint a kísérők a gyerekek orra előtt vitatkoztak és egyeztek meg abban, hogy mit fognak az esetről mondani.

Úgy tudni, az iskola tanári karában is óriási a feszültség. „Ez egy jó hírű iskola, rengeteg kiváló pedagógussal és nagyon jó felszereltséggel, a szülők ide hordják a gyerekeket Gyálról, Ócsáról, Dunaharasztiból, de most mindenki fél, hogy hogyan tovább. Mi a biztosíték arra, hogy ez legközelebb nem fordul elő, különösen, ha az érintett pedagógusok felelőssége nem tisztázódik?” – teszi fel a kérdést Szotyori-Kozma Márta, aki szerint a szülők addig biztosan nem tesznek lépést a magyar hatóságok felé, amíg be nem fejeződik a romániai vizsgálat.

Állampolgári kezdeményezésre aláírásgyűjtés is indult, hogy azok a pedagógusok, akik részt vettek a kiránduláson, ne taníthassák többé a gyerekeket. Mint azt a petíció szerzőjétől, Kecskeméty Lászlótól megtudtuk, ellentmondásos reakciók érkeztek a felhívásra, sokan csak telefonon jelezték felé, hogy támogatják a kezdeményezést, mivel attól félnek, hogy ha a gyerekeiket továbbra is a némedi iskolába járatják, akkor a tiltakozás miatt rajtuk fog csattanni az ostor az iskolában. Más hozzászólók egyenesen a kiskorúakat tették felelőssé a tragédiáért, és voltak, akik bosszúhadjáratnak nevezték az akciót, melynek során a pedagógusokat úgymond bűnbakká teszik a történtekért.        

Megkérdeztük az alsónémedi iskola igazgatóját is, hogy mit kívánnak tenni azért, hogy a közösség megnyugtatóan feldolgozza a történteket, és hogy a jövőben elkerüljék az ilyen tragédiákat, továbbá lesz-e bármilyen következménye a történteknek a rendőrségi eljárástól függetlenül, de válasz lapzártánkig nem érkezett.

Az egyik tiltakozó szülő, Kovács Róbert szerint a minimum az lett volna, hogy a vezetők már a tragédia után lemondanak. Mint lapunknak kifejtette, az iskola a meglehetősen aggályos közleményt is csak azután adta ki, hogy felhívta a figyelmüket a tájékoztatási kötelezettségükre. A férfi szerint döbbenetes, hogy a nyilatkozók egyértelműen meghazudtolják a gyerekeket.

„Normális esetben a gyerekek és a felnőttek beszámolóinak egybehangzóknak kellene lenniük, itt viszont fennáll a gyanúja annak, hogy pedagógusi hibák sorozata vezetett a tragédiához, a gyerekek többrendbeli veszélyeztetésével. Ha nem lesz megnyugtatóan tisztázva a helyzet, akkor a pedagógusoknak se lesz könnyű folytatniuk a bizalomra épülő hivatásukat, pedig óriási többségük tisztességes szakember” – tette hozzá Kovács Róbert.

„Az egyértelmű, hogy a pedagógus felel a rá bízott gyermekekért, és ebben az esetben nyilván különösen felmerül a felelősség kérdése, már csak azért is, mert mind a vízpart, mind a külföldi utazás fokozottan kockázatos helyzeteknek számítanak” – vélekedett kérdésünkre Mendrey László, a PDSZ elnöke. Hozzátette: ha vízközelbe megy a csapat, az mindig komoly stressz a pedagógusoknak, mert gyakorlatilag lehetetlen minden gyereket szemmel tartani.

„Az természetes, hogy előtte elmondunk a gyerekeknek mindent arról, hogy milyen szabályokat kell betartani, és a táborozás megkezdése előtt a szülőktől kérünk nyilatkozatot arról, hogy a gyerek tud-e úszni, és beleegyeznek-e abba, hogy strandra vigyük őket, ez evidencia” – fogalmazott Mendrey. De szerinte egy ilyen tragédia lereagálására egyik pedagógus sem tud jól felkészülni. Mendrey László nem lát kivetnivalót például a mobiltelefonok begyűjtésében, a felesleges pánik kivédése miatt, de nem tiszte megítélni az esetet. Ha harminc gyerek egyöntetűen állít dolgokat, azt komolyan kell venni, de szerinte mindenkit megillet az ártatlanság vélelme addig, amíg le nem zárul a vizsgálat, és jogerős határozat nem születik az ügyben.

Olvasson tovább: