Kereső toggle

Visszacsábítanák a magyar fiatalokat

Hazahívó szép üzenet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Több ezer külföldön dolgozó fiatalt csábítana haza a Nemzetgazdasági Minisztérium az április végén elindított Gyere Haza Fiatal elnevezésű program keretében. A kísérleti projekt első körben az Egyesült Királyságban dolgozó  ötven fiatal hazahívását célozta meg, erre mintegy 100 millió forintot költenek majd. A Hetek által megkérdezett érintettek válaszaiból úgy tűnik, a hazatérés elsősorban nem az állami támogatástól függ.

Május elejéig, tehát az indulástól számított bő egy hét alatt csaknem háromszázan regisztráltak a Gyere Haza Fiatal honlapján (gyerehazafiatal.hu) – ami nem azonos a valódi érdeklődők számával, hiszen a kínálat részletes megismeréséhez eleve regisztráció szükséges. A honlapon keresztül a jelentkezőket igyekeznek összekötni a programban szintén regisztráló cégekkel, illetve az általuk kínált munkalehetőségekkel (május elejéig 24 cég csaknem 200 állásajánlatot töltött fel a honlapra). Mint Pákozdi Szabolcs, az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány ügyvezető igazgatója a Heteknek elmondta, partnercégeik igényei alapján úgy tűnik, van kereslet a jól képzett vagy hiányszakmában dolgozó munkaerőre. „A hosszabb-rövidebb ideig külföldön dolgozó fiatalok ráadásul hasznos munkatapasztalatot gyűjtenek, megtanulnak beilleszkedni a nyugati vállalati kultúrába, és nem utolsósorban elsajátítanak legalább egy idegen nyelvet” – tette hozzá az igazgató.

Hozzájuk szól

Éppen ezért a kampány célcsoportja a diplomás, hiányszakmát űző fiatalok, akik jól beszélnek angolul, legalább egy éve külföldön dolgoznak, és szándékukban áll hazatérni. Első körben az Egyesült Királyságban dolgozó ötven fiatal hazatérését támogatja az állam, összesen 100 millió forinttal. Pákozdi Szabolcs hozzátette: azért fókuszálnak először az Egyesült Királyságra, mert ott a legalacsonyabb a magyar munkavállalók átlagéletkora (33 év), 80 százalékuk 40 évnél fiatalabb, rendszerint magas végzettségűek (33 százalékuk diplomás, 43 százalékuk érettségivel rendelkezik), és 49 százalékuk nőtlen vagy hajadon. Kérdésünkre azt is elmondta, hogy a program beindítását egy közvélemény-kutatás előzte meg, amely szerint a megkérdezettek többsége szívesen hazatérne, ha segítséget kapna a lakhatásban, és olyan állást találna, amely stabil anyagi hátteret biztosítana a számára.

Ezt adják

Ami a konkrét segítségnyújtást illeti, az igazgató elmondta: már az állásinterjúra való eljutás költségeit is térítik (a repülőjegyet oda-vissza), és itthoni elhelyezkedés esetén legfeljebb egy éven keresztül támogatják a lakhatást (maximum 100 ezer forint erejéig), illetve a munkába járást. Az igazgató kiemelte: a programot a jövőben más országokban dolgozó magyarok számára is elérhetővé tennék.
A Nemzetgazdasági Minisztérium reményei szerint a következő években több ezer magyar fiatalt lehet majd hazacsábítani. Jelenleg a külföldön munkát vállalók legalább 50 százaléka egy éven belül visszatér, ezt az arányt azonban szeretnék javítani. (Az egy éven túl külföldön dolgozók száma a KSH számításai szerint eléri a 350 ezret, de ennél kevésbé óvatos számítások is napvilágot láttak az utóbbi években.)

Szó sem lehet róla

 „A Gyere Haza Fiatal program remek ötlet, de számomra túl későn érkezik. Ahogy egy régi angol szólás mondja: too little, too late. Több mint tizenegy éve élek Londonban, és nincs az a mézesmadzag, amivel haza tudnának csalni” – árnyalta a kormányzati optimizmust a Heteknek nyilatkozva egy Angliában dolgozó fiatal, aki hazajár ugyan meglátogatni a rokonait, de „semmi más nem maradt, ami otthon érdekelne”. Hozzátette: az otthoni tanári fizetéséből nem tudná megengedni magának, hogy évente kétszer nyaraljon/teleljen, jó környéken, szép lakásban éljen, hetente egyszer-kétszer szórakozni járjon, vagy indiai árvaházat és ruandai gyerekeket támogasson sok éven keresztül.
Egy másik kint dolgozó fiatal szerint a kormányzati kampány által megcélzott munkavállalók nem „protekciót”, személyre szabott könnyítéseket szeretnének, ezért – vélekedik – érdemesebb lenne általánosságban a munkahelyteremtésre, szociális ellátásokra (családtámogatás) költeni az erre szánt pénzt.

Nem kalandvágyból mentek el

„Engem a program elnevezése is irritál. A többség nem kalandvágyból megy külföldre dolgozni, és nem azért hagyja otthon a nagymamit, a Morzsi kutyát meg a babgulyást, hogy utána egyszer csak hazatérjen, mert a kormány tárt karokkal várja. Tényleg van, aki ezt gondolja?” – tette fel a kérdést egy másik interjúalanyunk, aki úgy véli, hogy ha valaki hazamegy, az azért teszi, mert idegileg és fizikailag kikészült a sok külföldi munkától, vagy sikerült összegyűjtenie annyi pénzt, amennyivel teremthet magának egzisztenciát odahaza. „Köszönöm, ha majd készen állok, hazatérek. Nem kell a kormány programja, költsenek inkább az otthon maradt szeretteink egészségügyi ellátására, vagy szervezzenek ingyenes gyerektábort!” – tette hozzá.
Egy újabb nyilatkozó úgy véli, a program inkább azoknak jó, akik valamilyen oknál fogva amúgy is haza szeretnének térni. „Ahhoz viszont több kell, hogy az is hazacsábuljon, akinek már élete van itt” – mondta.

Azért akad olyan is, akinek tetszik

Volt azonban olyan is, aki üdvözölte a programot. „Perspektívát adhat olyan embereknek, akik nincsenek tisztában a magyarországi helyzettel. Sokan küzdünk honvággyal, és nagyon szeretnénk hazamenni, de innen áthidalhatatlan szakadéknak tűnik a végleges hazaköltözés, és lehet, hogy ez a program hídként szolgálhatna ebben a helyzetben. Én akár szeptemberben is hazaköltöznék, ha lenne miért és hova” – fogalmazott.
„Mi eleve határozott időre mentünk ki Angliába, hogy pénzt gyűjtsünk. A kint töltött évek csak megerősítettek abban, hogy Magyarország a hazánk. Képtelenek lettünk volna a gyökereinktől elszakadva élni” – mondta egy huszonéves férj, aki feleségével együtt még kormányzati segítség nélkül tért haza. Szerinte az itthoni boldogulást a hitelek nehezítik meg leginkább. „Mindkettőnknek van munkahelye – bár nem csúcsfizetést kapunk –, viszont nem kell törlesztőrészleteket fizetni. Teljesen elégedettek vagyunk az életünkkel” – tette hozzá.

Olvasson tovább: