hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Ezen nem bukhat el a beruházás”
Aszódi Attila kormánybiztos a paksi bővítéssel kapcsolatos vitákról

2015. 04. 09.
Már jóval az orosz–atlanti feszültség kiéleződése előtt eldőlt, hogy az oroszok valósítják meg a paksi atomerőmű bővítését, így azt nem a kelet–nyugati konfliktus kontextusában kell értelmezni – nyilatkozta lapunknak Aszódi Attila, a paksi bővítés kormánybiztosa, aki e-mailben feltett kérdéseinkre válaszolt.

Mielőtt a szakmai részletekre rátérnénk, egy általánosabb kérdés: reálisnak tartja azokat a magyarázatokat, amelyek szerint Paks II. ügye azért kavart ekkora port, mert be van ágyazva a Nyugat és a Kelet között újraéledő hidegháború kontextusába?

– A kérdés 2013 decemberében eldőlt, amikor Magyarország notifikálta (egy úgynevezett notifikációs jegyzékben ismertette Brüsszellel) a magyar–orosz szerződés tervezetét, majd miután az EU-tól zöld utat kapott, 2014. január 14-én aláírta azt az orosz kormánnyal. Ekkor Janukovics még hatalmon volt, föl sem merült a krími és kelet-ukrajnai válság, szó sem volt még szankciókról. Nem hozható összefüggésbe a 2013-2014 fordulóján hozott magyar döntés a később, 2014 márciusától kibontakozó orosz–ukrán konfliktussal, majd a nemzetközi szankciókkal. Én nem fogalmaznék úgy, hogy a Paks II. ügye nagy „port kavart”, azt mondanám inkább, hogy az ügy a fontosságának megfelelő figyelmet kapott.

Nem lett volna célravezető a teljes transzparencia a megvalósíthatósági tanulmányoktól kezdve a majdani alvállalkozókig? A rendszeresen hivatkozott finn példához képest jóval kevesebbet tudhatunk a tervezett projektről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!