Kereső toggle

Csata a Wallenbergért

Káosz az Orczy-parkban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Bádogosok, villanyszerelők vagy éppen kőművesek között képeznék a jövő ápolónőit? Jelen állás szerint éppen ez történhet az ország legnagyobb egészségügyi szakiskolájának diákjaival.

„Ebben az iskolában tanítottak újraéleszteni. Ha nem lenne ez az intézmény, a kishúgom már nem élne” – mondja a mikrofonba Balog Kata, mire a hallgatóság üdvrivalgásban tör ki. Mindez a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola belső udvarán történik hétfő délután. Nagyjából ezer diák, szülő, pedagógus és szakszervezeti ember gyűlt össze tiltakozni az intézmény megszüntetése ellen. A sajtóérdeklődés is jelentős, és nemcsak azért, mert a kormány elhatározása érthetetlennek tűnik, hanem azért is, mert a hatalom ismét megmutatta: ha akar, magyarázat nélkül is képes átlépni emberek ezrei fölött.

A kormány döntött. Illetve mégsem

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) megtiltotta, hogy a Wallenberg vezetői nyilatkozzanak, és megtiltotta, hogy a sajtó tudósítson a szülői fórumról. Amit mindezek ellenére tudunk: hat nappal korábban levelet kapott a Wallenberg igazgatója, melyben a KLIK osztályvezetője közli, hogy a kormány március 18-án úgy döntött, jogutóddal megszüntetik a Raoul Wallenberg iskolát. (Hogy március közepétől miért vártak egy hónapot a döntés közlésével, az rejtély.)
A jogutód a Semmelweis Ignác Humán Szakképző Iskola lesz, a raoulos tanulók ősztől hat különböző szakiskolában folytathatják tanulmányaikat. Például bádogos, tapétázó, villanyszerelő vagy éppen kőműves tanulók között. Az ügyben keletkezett egyetlen levél zavaros, mert ugyanakkor azt is tartalmazza, hogy a szülők és a diákok április végéig észrevételt tehetnek a KLIK felé, a végső döntést pedig a miniszter, Balog Zoltán hozza meg május végéig. A hétfői szülői fórum egyik célja tehát az volt, hogy feloldják az ellentmondásokat, illetve a résztvevők megtudják, miért kerül sor a megszüntetésre, melynek okáról egy szót sem írt a KLIK.

Egy dolog biztos, de az sem az

A Wallenberg vezetői meghívták a KLIK elnökét, ám Hanesz József nem jött el: egy osztályvezetőt küldött maga helyett. Az osztályvezető jóindulatú embernek tűnik. Megpróbál válaszolni a szülőkből és a diákokból áradó kérdésekre, de van, amire nem tud, és van, amire nem adhat feleletet.
Mindemellett néha maga is zavarosan fogalmaz. Azzal kezdi, hogy egy dolog biztos: ősztől már nem ebben az épületben folytatják tanulmányaikat a Wallenberg diákjai. Majd néhány perccel később azt mondja, még nincs döntés az iskola megszüntetéséről, csupán arról, hogy meg kell kezdeni az átszervezés előkészítését. Amikor szembesítik a jelentős ellentmondással, azt állítja, ő nem mondta, hogy ősztől már nem itt indul az oktatás. Tény, hogy nincs könnyű helyzetben, hiszen golyófogóként küldték az öntudatos diákok és a dühös szülők közé.        
„A KLIK egy hivatal, úgy működik, ahogy a katonaság, az ott dolgozók csak végrehajtják az utasításokat. De mi nem katonák vagyunk” – hívja fel a hatalom képviselőinek figyelmét a Wallenberg egy korábbi tanára. A diákok lelkesen tapsolnak, néha kiabálnak, fütyülnek.  
„Állandóan azt halljuk, hogy nővérhiány van. Ha ez igaz, miért kell megszüntetni a legnagyobb nővérképző iskolát?” – kérdezi egy lány, aztán arról beszél, hogy naponta két órát utazik, de a Wallenbergért akár négyet is utazna, csak hagyják meg egyben.
„A gyerekem 278 jelentkező közül a 11. legjobb eredménnyel jutott be a Wallenbergbe. Amióta megtudta, hogy feloszlatják az iskolát, folyamatosan sír. Egy iskola megszüntetése számomra egyenértékű a könyvégetéssel” – mondja egy felháborodott apa.
„Mit szólna egy rendőr szakközépiskolás, ha például a tömegoszlatást együtt kellene tanulnia egy villanyszerelővel?” – jön az újabb kérdés az osztályvezetőhöz, aki a válasszal elmegy lehetősége határáig: „Egy szóval sem mondtam, hogy egyetértek a javaslat tartalmával.”
„Készült hatástanulmány a megszüntetésről?” – kérdezi egy lány.  „Hatástanulmány nem készült, csak egy jelentés.” Forrósodik a hangulat. „És mit tartalmaz a jelentés?” „Azt nem mondhatom meg” – tárja szét a karját az osztályvezető.  

Az NKE nem tudott a döntésről, de lehet, hogy mégis

A Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola az állami fenntartású intézmények közül a középfokú egészségügyi szakemberképzés 95 százalékát biztosítja. A 2004-ben felújított épületben jelenleg 1100 diák tanul 100 pedagógus keze alatt. 43 osztályban képzik az ápolónőket, egészségügyi asszisztenseket, masszőröket, csecsemőgondozókat, gyógyszertári és fogászati asszisztenseket. Van felnőttképzés, és vannak, akik innen mennek tovább az orvosi egyetemre. A diákokat Hollandiába, Svédországba, Ausztriába és Erdélybe viszik tanulmányutakra.  
Miért kell mindezt felszámolni? A szülői fórumon még csak találgatás zajlik: azért, mert a színvonalasan felújított épületre szüksége van a szomszédban álló Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek (NKE). A fórumon jelen van Horváth József, az NKE főtitkára is. Nem hívták, magától jött. A mikrofonhoz lép. Azt mondja, ők semmiről nem tudnak, hivatalos értesítést nem kaptak, ha tényleg hozzájuk csapják a Wallenberg épületét, ahhoz nekik semmi közük. Mármint a döntéshez. Egy diák azt kérdezi a főtitkártól, hogy lenne-e olyan nagyvonalú az NKE, hogy lemond a Wallenberg javára az épületről, ha tényleg megkapja. A főtitkár egyenesen felel: nem.
Horváth közlése, amely szerint az NKE-t váratlanul érte a döntés, ellentmond a Hetek biztos forrásból származó értesülésének, amely szerint az NKE egyes alkalmazottai már a télen is tényként kezelték a Wallenberg átvételét, például a portás is tudott róla. A Wallenberg egyik vezetője is így értesült a tervről. Ám hiába kérdezték írásban a KLIK-et, azt a válasz kapták, hogy nincs ilyen elképzelés.

Egy 2012-es döntés

A főtitkárra is záporoznak a kérdések. „Bölcsész végzettségű vagyok, nagyon sokat tudok beszélni, és ha nem vágnának közbe, el is mondanám a válaszokat” – feddi meg finoman a türelmetlen hallgatóságot, de azért ő is megpróbál mindenre felelni. „Mit szólna hozzá, ha ön kapna egy olyan levelet, hogy a gyereke egy ősztől már nem létező iskolába jár?” – kérdezi egy diák, mire Horváth új információval szolgál: 2012-ben született egy döntés, hogy az Orczy-parkban található összes épületet az NKE-campusba integrálják, egységes vagyonkezelésbe vonják, csak éppen az nem volt ismert, hogy minderre mikor kerül sor.
A Hetek kérdésére az NKE kedden délelőtt ezt írta: „a kormány elképzelései szerint az egyetemi campus számára az egykori Ludovika Akadémia és az azt körülvevő Orczy-park a legmegfelelőbb helyszín, s így a Ludovika Campus beruházással létrejön egy olyan egyetemi város, amely teljesen megújítja a VIII. kerület ezen elhanyagolt részét. A Raoul Wallenberg Szakközépiskola a Ludovika Akadémia szárnyépületében működik, s mint műemlék, hozzá tartozik a ludovikás örökséghez, de minden sajtóban megjelent hír ellenére, egyelőre nem született kormánydöntés arról, hogy az ingatlant az NKE részére átadják”.
Balog Zoltán kedden az állami televízió délutáni híradójában lényegében elismerte a Wallenberg megszüntetésének tényét. De azt is elmondta, hogy „mindenki nyugodjon meg, végleges döntés még nem született, a kormány pedig olyan megoldásban érdekelt, hogy a Wallenbergben zajló pedagógiai munka és teljesítmény ne kerüljön méltatlan körülmények közé”. Balog nyugtatásnak szánt nyilatkozatával csak az a baj, hogy nem megnyugtató: ugyanis ha azt akarta volna tudatni, hogy az épületet ugyan át kell adni (ezt el is mondta), ám az intézmény egyben marad, azt elmondhatta volna. Nem tette, a diákok és a pedagógusok pedig a hét végére újabb demonstrációt szerveznek az iskola egyben tartásáért.

A kamara és a szakszervezet is megszólalt

A százezer taggal rendelkező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara is elfogadhatatlannak tartja a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola megszüntetését. Lapunkhoz eljuttatott közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a kormány 2011 és 2013 között olyan jelentős döntéseket hozott, amelynek eredményeképpen tavaly 3000 fővel több szakdolgozó végzett és szerzett bizonyítványt, a korábbi 48 helyett 60 szakképesítést adó területen. Éppen ezért értetlenül figyelik a Wallenberg megszüntetéséről szóló híreket. A Pedagógusok Szakszervezete szerint ellentétes a törvénnyel, hogy az érintettek véleményének kikérése előtt döntés született az intézmény sorsáról. Ráadásul nem látni, miként szedik szét az intézményt szeptemberig, hiszen hamarosan kezdődnek az érettségik
és az osztályozó vizsgák.

Olvasson tovább: