hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A magyar állam züllése a Nyírfa-ügytől a Quaestor-botrányig
A bomlás virágai

2015. 04. 09.
A Hetek által megkeresett rendőrségi és titkosszolgálati szakemberek szerint azért folyhattak a hatóságok orra előtt a brókerbotrányban megismertekhez hasonló bűncselekmények, mert az elmúlt 25 évben teljesen demoralizálódott az érdemi gazdaságvédelmi felderítés. Papíron persze minden működik, de a gyakorlatban a nyomozók minimálprogramra álltak át, mert azt látták, hogy aki agilis volt, és belebotlott egy „komoly ügybe”, az megütötte a bokáját. „Komoly ügy” alatt pedig Magyarországon azt kell érteni, aminek politikai szálai is vannak.

Nehéz napirendre térni az elmúlt hetekben kirobbanó magyar brókerbotrányok nagysága fölött, mivel akkora összegekről van szó, amelyek képletesen szólva a Holdról is látszanak. Vajon hogy nem látták a hazai illetékesek, mi folyik a Quaestornál és a többi cégnél, miközben Magyarországon számos titkosszolgálati és nyomozati jogkörökkel rendelkező, milliárdokból működő hatóság foglalkozik gazdaságvédelemmel, amelyeknek a bűncselekmények megakadályozása mellett a felderítés is feladataik közé tartozik? Az általunk megkérdezett szakemberek az alábbi diagnózist adták.       

Kettétört karrierek

Az elmúlt 25 évben két emblematikus „bukás” is mélyen beleivódott a magyar nyomozók és titkosszolgák agyába. Az egyik a Földi László ezredes, az Információs Hivatal (IH) műveleti igazgatója ellen indult eljárás volt 1996-ban, aki arról gyűjtött adatokat, hogy külföldi szervezett bűnözői körök a magyar–román és a magyar–ukrán határ mentén igyekeznek magyar politikusok közelébe férkőzni. Földi ellen a vád az volt, hogy hivatala politikusokra „dolgozik”. Az ezredes ekkor pályája csúcsán volt, hisz műveleti igazgatóként éppen washingtoni diplomáciai kiküldetésben dolgozott, de azonnal leváltották.  Később a Fővárosi Katonai Ügyészség bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást vele szemben. Földi jelenleg egy alternatív energiaforrások hasznosításával foglalkozó vállalkozás egyik vezetője, titkosszolgálati karrierjét kettétörte a közéletben Nyírfa-ügyként elhíresült botrány.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!