Kereső toggle

Lesz világosság?

Nyomoznak a Tiborcz-cég és egy belvárosi gigaprojekt ügyében

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két, a mai Magyarországon meglepő nyomozás is indult a napokban: a fideszes vezetésű Belváros 15 milliárdos beruházását az EU csalás elleni hivatalának jelentése után kezdték vizsgálni a magyar hatóságok, míg a miniszterelnök vejéhez kapcsolódó cég ügyében az LMP feljelentése kapcsán kezdődött eljárás.  

„A Fővárosi Főügyészség feljelentésként értékelte az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a Budapest Szíve programra vonatkozó jelentését, és annak alapján a főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt nyomozást rendelt el” – közölte a Hetek megkeresésére a Fővárosi Főügyészség. Azt követően kerestük meg a hatóságot, hogy a Népszava megírta: a 15 milliárd forintos Budapest Szíve (BSZ) program kapcsán az OLAF visszaéléseket állapított meg. 

A három projektből álló BSZ keretében készült el a Belváros Főutcájának elkeresztelt sétálóutca-tengely. Megújult a Március 15. tér és környéke, felújították a Károly körutat, és átépítették a Petőfi Sándor utcát, illetve a Károlyi Mihály utcát. Az OLAF azért illetékes az ügyben, mert a beruházás jelentős része európai uniós támogatásból valósult meg.

A hivatal azt kifogásolta, hogy a 2009-ben kiírt közbeszerzési eljárás során egyetlen induló volt, s így a két pályázati kiíró, az V. kerület, illetve a főváros végül versenytárs hiányában elfogadta a pályázati árnál 10-15 százalékkal magasabb ajánlatot.

Annak, hogy csak egy pályázó akadt, az OLAF szerint az volt oka, hogy a kiírók feltételül szabták: az indulóknak rendelkezniük kell 1,2 milliárd forint értékű, műemléki környezetben végzett kivitelezési referenciával. Az OLAF viszont úgy látta, hogy ez indokolatlan, hiszen – mint arról az Index már 2012-ben beszámolt – „a munkák nem kifejezetten történelmi épületek felújítására, hanem járda és közút burkolati felújítására irányultak”. A hivatal ellenőrei úgy találták, hogy a BSZ keretében „irányított közbeszerzés” folyt. A 15 milliárdos beruházás esetén 10-15 százalékos ártöbblet körülbelül 2 milliárd forint. 

Mi az az olaf?

Az Európai Bizottsághoz tartozó, de önálló jogállású Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) legfőbb feladata az uniós pénzekkel kapcsolatos csalások és korrupciós cselekmények feltárása. Vizsgálatokat folytathat bármely európai intézménynél és minden, az EU költségvetéséből finanszírozott szervezetnél. Külső vizsgálatokat folytathat az unió tagállamaiban, és az adott ország hatóságaival együttműködve helyszíni ellenőrzéseket végezhet a gazdasági szereplők telephelyein. Az OLAF honlapján bárki bejelentést tehet korrupciógyanús vagy csalással kapcsolatos ügyekről.

Az önkormányzat szerint majdnem minden rendben

A Hetek megkeresésére a Fővárosi Főügyészség még annyit közölt, hogy a kezdeti szakaszban lévő nyomozással a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztályát bízta meg, annak jelenlegi határideje pedig 2015. május 2. Arra a kérdésre, hogy hol tart a nyomozás, nem adtak tájékoztatást, és azt is közölték, hogy a sajtó munkatársai nem ismerhetik meg az OLAF-jelentés részleteit. 

Az V. kerületi önkormányzat közleményben reagált a hírre, és azt magyarázta, hogy csupán kevésbé jelentős szabálytalanságokról lehet szó. Tudomásuk szerint az OLAF és a korábban eljárt Bizottság egyáltalán nem állapította meg, hogy a projekt keretében irányított közbeszerzésre, csalásra vagy hasonló súlyú visszaélésre került volna sor.

„A vizsgálat során a közbeszerzési eljárás egy részének lehetséges szabálytalanságára vonatkozó megjegyzéseket tettek” – olvasható Belváros-Lipótváros Önkormányzatának közleményében. A tárgyidőszakban a fideszes Rogán Antal polgármester vezette önkormányzat egyenesen azt állítja, hogy szó nincs költségnövekedésről, sőt valójában a kivitelező – a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.-ből és a Bau Holding 2000 Zrt.-ből álló Budapest Szíve Konzorcium – az első ütemben 300, a második ütemben 600 millió forinttal kevesebb összegért végezte el munkáját.

Innovatív közbeszerzés

Ugyancsak a napokban indult nyomozás az Elios Innovatív Zrt. által elnyert négy közbeszerzés kapcsán. Ez az ügy a fenti esettel annyiban mutat rokonságot, hogy a cég által végzett közvilágítás-korszerűsítés nagyrészt szintén uniós forrásból valósul meg, és ezeknél a kiírásoknál is visszás körülmények látszanak.

Az Elios ügye abban is hasonlít a Budapest Szívéhez, hogy itt is van kormányközeli szál, csak éppen sokkal szorosabb: az Elios Innovatív Zrt. egyik tulajdonosa ugyanis Tiborcz István, a miniszterelnök veje. A rendőrségi nyomozás az LMP – ismeretlen tettes ellen tett – decemberi feljelentése nyomán indult el.

A párt az Átlátszó cikke után fordult a hatóságokhoz, mert a portál kiderítette, hogy az Elios által elnyert tendereket Szekszárdon, Kalocsán, Mezőhegyesen és Hévízen is az a Sistrade Kft. készítette elő, melynek tulajdonosa, Hamar Endre 2011 és 2013 között egy másik cégben Tiborcz István üzlettársa volt, továbbá 2014-ig az Eliosban is résztulajdonnal rendelkezett. A közbeszerzési törvény viszont tiltja, hogy a közbeszerzések előkészítésében olyanok vegyenek részt, akik érdekeltek lehetnek a pályázaton. A feljelentés nyomán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda négy, összesen 1,2 milliárdos megrendelés ügyében folytat eljárást „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett elkövetésének gyanújával.

A nyomozók a napokban tanúként hallgatták meg Hadházy Ákos korábbi fideszes szekszárdi önkormányzati képviselőt, aki néhány évvel ezelőtt a helyi trafikmutyi kirobbantásával vált ismertté. Ezt követően elhagyta a Fideszt, majd csatlakozott az LMP-hez. A Hetek megkeresésére Hadházy elmondta: a szekszárdi közvilágítási pályázat előkészítését vizsgálva több visszásságot tapasztalt, például rendkívül rövid, mindössze három nap volt a kiírás és az elbírálás közti idő. Vallomása részleteiről nem akart beszélni, annyit mondott még, hogy további furcsa körülményre is felhívta a figyelmet. Úgy tudjuk, azért sem tűnt életszerűnek a beruházás erőltetése, mert a számítások szerint a százmilliós önrész 20-30 év alatt térülhet meg.

Az Elios az első LED izzós közvilágítás-korszerűsítési pályázatot Hódmezővásárhelyen nyerte meg, ahol nem volt feltétel, hogy ilyen referenciával rendelkezzen. Az ezt követő hasonló pályázatokon viszont már rendelkezni kellett referenciával, aminek az Elios eleget is tudott tenni. Más hazai cégek viszont nem, többek között azért, mert az első ilyen kiírást az Elios nyerte.

Írta a Magyar Nemzet

A kormány összesen 8,8 milliárd forinttal támogatja az önkormányzatokat a közvilágítás korszerűsítésében. A Direkt 36 oknyomozó portál számításai szerint eddig 5,7 milliárd forintnyi közbeszerzés zárult le, amiből közel 4,1 milliárd forintnyi beruházást az Elios Innovatív Zrt. nyert el. Az egyre durvuló Simicska–Orbán háború közepette talán nem is meglepő, hogy az Elios elleni nyomozás elrendeléséről a Magyar Nemzet adott hírt elsőként: a lap hamarabb tudott a nyomozásról, mint a feljelentést tevő LMP.

Olvasson tovább: