hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Botrány az ORÖ-ben
Nem tegnap kezdődött a baj

2015. 03. 28.
Áll a bál az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) körül, miután a gyanú szerint a munkahelyteremtésre szánt 600 millióból sok mindenre jutott pénz, csak munkahelyteremtésre nem. Az ORÖ friss botránya ügyében kevés dolgot tudunk biztosan – de az önkormányzat múltja nem sok jóval kecsegtet. ORÖ-történet, botránykrónika és a lehetséges kiutak.

„Hatszázmillió, hatszázmillió, Flóri, hol a pénz?”, kiabálta a küldöttek egy része az ORÖ február eleji rendkívüli közgyűlésén, ahol a „Híd a munka világába” programmal kapcsolatos visszaélésekre vártak magyarázatot Hegedűs István ORÖ-elnöktől, illetve elődjétől, a ma már miniszterelnöki biztosként tevékenykedő Farkas Flóriántól.
A helyszínen nem született válasz, a gyanút viszont tovább erősíti, hogy immár a NAV bűnügyi főigazgatósága is nyomoz az ügyben. A gyanú szerint a munkahelyteremtésre szánt – 75 százalékában uniós – pénzből sok mindenre jutott, például:
– havi félmillióért bérelt Opel kisautókra,
– kétszázmilliós székházra,
– hárommilliós asztali számítógépekre,
– elegáns bútorokra.
Csak éppen munkahelyteremtésre nem nagyon.

Hadházy, a mumus

Az ügyben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február végén vizsgálatot rendelt el, az eredményről még nincs hír. A romák és hátrányos helyzetűek foglalkoztatását elősegíteni hivatott „Híd a munka világába” program 5 milliárd forintos keretösszegéből 600 millió segítené a roma kisebbséghez tartozók munkavállalását, az ORÖ eddig 300 millió forintot költött el. Hadházy Ákos korábbi fideszes, most LMP-s politikus korrupcióról beszél, és feljelentést tett az ügyben. Az ORÖ szerint Hadházy téves információkon alapuló hibás következtetésekre jutott, szabálytalanságról szó sincs – az LMP-s politikust minden­­esetre ismeretlenek megpróbálták egy kivételesen gusztustalan videóval lejáratni, azzal rágalmazva, hogy viszonya volt egy prostituálttal.
A bajok nem most kezdődtek az önkormányzatnál. A magát baloldaliként meghatározó Kolompár Orbán, aki 2003-tól 2011-ig állt az OCÖ élén, tavaly ősszel szabadult feltételesen a börtönből, miután gazdasági bűntett miatt egy év tíz hónapra ítélték. Farkas Flórián pedig, aki az MSZP-vel, majd 1998 után a Fidesszel szövetséges Lungo Drom elnökeként 1995 és 2003, illetve 2011 és 2014 között vezette az országos önkormányzatot, 1998-ban Göncz Árpád akkori köztársasági elnök eljárási kegyelmi döntése révén kerülhette el a büntetőpert hűtlen kezelés ügyében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!