Kereső toggle

Oda lehet a kétharmad

Két választás Magyarországon

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Rövid időn belül két időközi országgyűlési választást is tartanak, amely miatt elvesztheti a Fidesz a parlamenti „nagy” kétharmadát. Az ellenzéki pártoknak óriási lehetőséget jelent, ha sikerül az egyik helyet „megcsípniük”, mert akkor vagy a baloldal, vagy a Jobbik azt hirdethetné magáról, hogy miattuk szűnik meg Orbán „királysága”.

Veszprémben és a környező 24 településen Navracsics Tibor miatt lesz vasárnap választás. A politikus uniós biztos lett, ezért a hatályos szabályok szerint le kellett mondania az egyéni országgyűlési mandátumáról, pedig Navracsics ideális jelölt volt a Fidesz számára, mert a legutóbbi két parlamenti választáson mindig több voksot kapott, mint a Fidesz pártlistájára leadott szavazatok. Mi több, még legutóbb is 20 százalékot vert a balos riválisára. Az uniós biztos helyére a Fidesz a város alpolgármesterét, a nem annyira karizmatikus karakterű Némedi Lajost indítja, akit a szocialisták rögtön megtaláltak azzal, hogy egykoron KISZ-vezető volt (a pápai városi tanács KISZ alapszervezeti titkára), az MSZMP-n belül reformkörös, sőt, a ’90-es évek elején az MSZP aktivistájaként is tevékenykedett.

A veszprémi választás érdekes színfoltja volt, hogy hetekig úgy tűnt, hogy Simicska Lajos, a Fidesz egykori pártpénztárnoka, megamilliárdos, valamint Orbán Viktor újsütetű kritikusa is ringbe száll. Simicska – és felesége – a körzethez tartozó, festői szépségű Hárskúton rendelkezik érdekeltségekkel, fel is virágoztatta a falut, a veszprémi kézilabdacsapat támogatója – de hosszú lebegtetés után végül nem jelentette be indulását. Helybéli forrásaink szerint a várakozások ellenére nem is „mozog” a háttérben.      

Eközben az MSZP egy volt fideszes mögé sorakozott fel. Kész Zoltán angoltanár, aki az őszi Fidesz-ellenes tüntetéshullámokon tűnt fel, független színekben, de a baloldali pártok támogatottságával indul. Kész korábban a helyi Fidelitas vezetője volt, amely a Fidesz ifjúsági fiókszervezeteként működött. (A ma már visszafogottan tevékenykedő, elég harmatos Fidelitas olyan politikusokat „adott” a Fidesznek, mint Rogán Antal frakcióvezető és Szijjártó Péter külügyminiszter.) Kész Zoltán tíz éve hagyta ott a Fidelitast, legutóbb – egyebek mellett Somogyi Zoltán szociológus-műsorvezető, Kukorelly Endre József Attila-díjas író által alapított – Polgári Platform vezetőjeként tűnt fel a médiában. A Fidesz azzal próbálta támadni, hogy az elvált és újranősült Kész mindig tanítványait vette el feleségül. A tanítványi viszonyt azonban Kész cáfolta, és ő, illetve volt felesége is pert helyezett kilátásba a Fidesz ellen.

A Fideszben – két ismertebb politikusukkal is beszéltünk erről – majdnem teljesen biztosak abban, hogy ezt a választást újra megnyerik. Egy dologtól tartanak, hogy úgy vélik, a Fidesz-szavazók, noha kétszer annyian vannak, mint a baloldal, passzívak lettek, és félő, hogy kellő motiváció hiányában otthon maradnak. Alacsony részvétel mellett pedig – idézzük egyik forrásunkat – a „vért kívánó és felhergelt Orbán-gyűlölő” kisebb létszámú, de aktív baloldali tábor okozhat meglepetést. A körzetben szerintük gyenge a Jobbik, ezért attól nem tartanak, hogy a Vona Gábor vezette formáció ebben a körzetben szerzi meg első és történelmi egyéni győzelmét.   

A szocialisták látnak némi esélyt a győzelemre. Egy közvélemény-kutatás szerint Kész Zoltán a választási körzet egészében csak 6 százalékos hátránnyal rendelkezik Némedi Lajossal szemben, ami a tavaly tavaszi 20 százalékos különbséghez képest szoros meccset ígér.

A kutatás szerint Veszprém városában pedig egyenesen 3 százalékkal vezet Kész Zoltán. A baloldal stratégiája az, hogy a falvakban igyekeznek apatikusabb hangulatot „kialakítani”, abban reménykedve, hogy nem lesz kedvük a falusi Fidesz-hívőknek elmenni szavazni, illetve ebben a körzetben az amúgy nem annyira erős Jobbik a kistelepüléseken a kormánypártok szavazói közül hódít el néhányat.   

A szomszédos tapolcai körzetben azonban más a helyzet. Itt áprilisban tartanak újra választást, mert hosszú betegeskedés után elhunyt a körzet parlamenti képviselője, Lasztovicza Jenő. A Tapolcáról elnevezett választási körzet csalóka, mert a térségben Ajka a jóval nagyobb város, de mégis Tapolca nevét viseli ez a körzet.  Meglepő módon a Fideszben (bár nem mindenki) jobban tartanak ettől a választástól, mint a veszprémitől, mert szerintük egy rossz kampány hatására, illetve egy negatív forgatókönyv érvényesülése esetén előfordulhat, hogy a Jobbik nyeri meg a körzetet. A rossz forgatókönyv azt jelentené, hogy a baloldali Ajka szocialista szavazói Orbán Viktor „megbüntetése” miatt inkább a Jobbikra szavaznak, mintsem a saját jelöltjükre. Ez esetben az történhet, ami Ózdon, a megismételt polgármester-választáson, amikor a dühös szocialista átszavazókkal kétharmados többséggel elsöpörte a Fideszt a Jobbik jelöltje. Ráadásul, ha ez történik, akkor az átszavazás országos mintává válhatna, ami vérmes reményekkel tölthetné el a Jobbikot, hisz a szocialista szavazók elhódításával átléphetnék a bűvös 20 százalékos határt.

A közkeletű vélekedés szerint Orbán Viktor miniszterelnök azért nem tartja veszélyesnek a Jobbikot, mert véleménye szerint a magyar politikatörténeti hagyomány azt mutatja, hogy nem képes a szélsőjobb Magyarországon a teljes népesség körében a 20 százalékos társadalmi támogatottság fölé növekedni. Ha azonban az ózdi példa elterjed, például Tapolcán ez történik, akkor az átszavazó MSZP-s hívek miatt megdőlhet ez az axióma.       

A szocialisták kételkednek ebben az eshetőségben, mert – legalábbis azt mondják – az ajkai MSZP-szervezet a párt országos „színvonalához” képest kitűnő állapotban van. A Schwartz Béla polgármester vezette helyi MSZP ugyanis erős, az önkormányzati választásokon óriási ellenszélben is taroltak. Ráadásul egy rutinos, ismert ajkai jelöltet állít a párt, aki a térség legnagyobb foglalkoztatójánál, az alumíniumipari MAL Zrt.-nél dolgozott szakszervezeti vezetőként. A szocialisták szerint ezért inkább háromesélyes a tapolcai választás, mert Tapolcán és Sümegen, illetve a kisebb településeken a Jobbik és a Fidesz áll egymással „pariban”, míg Ajka az „övék”.

Tapolcán a legutóbbi önkormányzati választásokon a Jobbik győzött, amit két okkal magyaráztak: a Fidesz jelöltje ellenszenves volt a tapolcaiaknak, illetve a városi kórház átalakítása miatt kapott kritikákat, ami a helyiek szerint valójában a kórház valódi gyógyító jellegének megszüntetését jelentette, és ezt az MSZP helyett a Jobbik tudta meglovagolni. S ebben a kórházvédős helyzetben Vona Gábor talált egy közvetlen, szimpatikus, mérsékelt polgármester-jelöltet.       

Ennek köszönhetően Tapolcán a Jobbik polgármester-jelöltje meglepetésre 39–36 arányban győzte le a Fidesz jelöltjét, miközben az MSZP-s kihívó is elért 24 százalékot. Ajkán pedig a szocialista Schwartz Béla ajkai 51 százalékos győzelmet aratott, a Fidesz 42 százalékos eredményével szemben. Igaz, itt a Jobbik jelöltje csupán 6,5 százalékot kapott.

Az előbbiek ellenére a Fideszben mernének fogadni arra, hogy inkább ők nyernek, mivel Lasztovicza Jenő ötször győzött itt egyéniben, ezért úgy vélik, hogy a Fidesz társadalmi beágyazottsága nagyon erős a térségben. Természetesen tartanak attól, hogy a helyi közszolgálati média (önkormányzati lap és tévé), amely Ajkán balos, míg Tapolcán jobbikos befolyásoltsággal is bír, megpróbál Fidesz-ellenes közhangulatot „csiholni”.

Olvasson tovább: