Kereső toggle

Nem eszem madárpókot

– mondja Falus Ferenc, a baloldal főpolgármester-jelöltje

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amint megegyeztek a baloldali pártok, hogy őt jelölik polgármesternek, képletesen és szó szerint is nyakába borult egy vödör jeges víz. Sajnálja Horváth Csabát, megkérdőjelezi Tarlós szavahihetőségét, de azért kihívja egy szájkaratéra. A Fidesszel szemben szerinte a polgári engedetlenség is benne van a pakliban. Ha megválasztják, felhúzza a leszakadt kerületeket, valamint újraindítja a tűcsereprogramot.

Amikor a baloldali pártok felkérték főpolgármester-jelöltnek, nem futott át a fején, hogy a tavaszi választásokon nyilvános harakirit bemutató ellenzék kampányarcává válni hordoz magában némi kockázatot?

– Az áprilisi eredmények nem értek váratlanul, eléggé elkeseredett voltam, de azért vállaltam el a felkérésüket, mert meg kell törni ezt a folyamatot, amely az Orbán-féle állam-újraalapításban ölt testet. Nekem nincs vesztenivalóm ebben az ügyben. Arra koncentrálok, hogy egy életképes alternatívát nyújtsunk a Fidesszel szemben a budapestieknek.

Az egyeztetések során nem volt lehetősége arra, hogy egy pártunióba terelje a korábbi Összefogás szereplőit?

– Ezen nem volt idő gondolkozni. Kész helyzet teremtődött, amelyet így kellett elfogadni.

Horváth Csaba, a szocialisták aspiránsa nem szívta mellre, hogy Ön kiütötte a nyeregből?

– A legfontosabb közös célunk, hogy Budapestet visszaszerezzük a budapestieknek. Sajnálom őt ezért, de nem én rajtam múlt, hogy így alakult, és Csaba ezt pontosan tudja. Mögöttem egységesen kiállt az MSZP, a DK, és az Együtt-PM, mögötte pedig nem. Tudomásul kell venni, hogy ebben, az áprilisi eredmények ismeretében aljasul megkreált új választási rendszerben csak akkor van esélye a demokratikus pártoknak, ha közös főpolgármester- jelöltet indítanak.

Hogyan érzékeli, mennyire uralkodik konszenzus az Ön személyét illetően a baloldali szavazóbázisban? A baloldali sajtó például elég csúnyán meghúzkodta a jegesvödrözős videó után.         u

– Szokták tréfásan mondani, az embernek a barátaival néha több gondja van, mint az ellenfeleivel. Amerre járok a városban és a kampányeseményeken, azt tapasztalom, hogy nincs különbség az engem jelölő három párt szavazói részéről az irányomban megnyilvánuló szimpátia tekintetében. Az én feladatom ennek a támogatói körnek a szélesítése.

Jó, hogy mondja! Tarlós Istvánnak nagyobb a népszerűsége, mint az őt támogató pártoké, amiből az következik, hogy baloldali választókat is meg tud szólítani…

– …Szerintem inkább az következik belőle, hogy a jobbikos szavazókat is meg tudja szólítani.

Igen, és a felmérések szerint baloldalon is népszerű számos intézkedése. Ön meg tud szólítani jobboldali választókat? Ha igen, mivel?

– A jobboldal nem homogén, nagyon sokan a nyugodtságot, a megbízhatóságot, a tisztességességet kedvelik. Sok jobboldali szavazó politikai nézetei közelebb állnak a jelenlegi kormányzat irányvonalához, városvezetőként mégis inkább engem tartanak elfogadhatóbbnak, mint a Fidesz jelöltjét.

Ahhoz mit szólt, hogy a Heti Válasz elkezdett zsidózni az Ön felbukkanása kapcsán?

– Tisztában voltam azzal, hogy ezt nem lehet megúszni. Onnan közelítem meg a dolgot, hogy ez tulajdonképpen megtiszteltetés, mert azt jelenti, hogy veszélyes, fajsúlyos jelöltnek tartanak.

Tarlós István regnálása idején a Budapesten megvalósuló fejlesztések döntő hányada nem a fővárosi költségvetésből valósult meg. Győzelme esetén ön miből finanszírozná 1200 milliárdos költségvetésű programját, ha a kormány esetleg befagyasztja a forrásokat?

– Ha a Fidesz behúzza a kéziféket, annak következményei lesznek. Minden budapesti számára érzékelhető lehet mondjuk a 3-as metró leállása. Ha Budapesten nincsenek fejlesztések, és a jelenlegi infrastruktúra fenntartása sem biztosított, annak olyan nagy a politikai kockázata a Fidesz számára, amelyet már nem engedhet meg magának.

Szerintem egyébként egy város vezetése és működtetése nem politikai kérdés, amelyben nincs értelme huzakodásnak, hiszen közös érdek Magyarország fővárosának állapota. Csiricsáré presztízsberuházásokkal el lehet ugyan fedni a valóságot, de ha az ember kicsit benéz a függöny mögé, akkor látja, hogy az elmúlt években nagyon egyenlőtlenül fejlődött a város. Ez a kormányzat azt gondolja, hogy ami nem látszik, az nincs is. Ezt csinálják a szegényekkel, a hajléktalanokkal, a cigánysággal, és sok minden mással is.

A 3-as metró leállása kapcsán egy olyan, kvázi polgári engedetlenségre kell gondolnunk, amivel kicsit sarokba lehet szorítani a kormányt?

– Elmehet a helyzet odáig. Előfordulhat, hogy rá kell kényszeríteni a kormányt bizonyos döntésekre, bár én abban bízom, hogy erre nem lesz szükség.

Tarlós finanszírozhatatlannak titulálta az ön programját.

– Ez a nyilatkozat Budapest lakóinak a megzsarolását jelenti, és ugyanúgy hazugságnak kell tekinteni, mint minden mást, amit az utóbbi években a nemzeti együttműködés kormányától hallottunk.

Gyökeresen más módon közelítené meg Budapest irányítását, mint elődei, vagy lát akár Demszky, akár Tarlós örökségében olyan szimpatikus elemeket, amelyet kár lenne lesöpörni az asztalról, és méltók a folytatásra?

– Budapesti polgárként nem igazán éreztem az elmúlt években, hogy a város vezetését érdekelte volna, hogy az itt lakók mit szeretnének. Én egy olyan városvezetési modellt szeretnék kialakítani, ahol sokan átélnék azt, hogy számít a véleményük: ide sorolom az alternatív kultúráknak és a civil kezdeményezéseknek a támogatását, valamint a városon belüli döntéshozatalnak a demokratikusabbá tételét. Ehhez nincs szükség súlyos milliárdokra, csak odafigyelésre. Sok jó dolog van már Budapesten, amiket érdemes folytatni. Ilyen például a BKK létrehozása, vagy a Bubi beindítása, amely hasznosabb lett volna tavasztól őszig, mint ősszel és télen. Sikeréhez már csak az kellene, hogy a kerékpárosok biztonságosabban közlekedhessenek Budapesten.

Van önnek olyan kedvenc európai nagyvárosa, ahol lát követendő mintákat, városüzemeltetési és fejlesztési ötleteket, amelyeket főpolgármesterként Budapesten is megvalósítana?

– Nem is kell messzire mennünk, már Bécsben is látok ilyet, például a közlekedés szervezettségét illetően. Szinte soha nem kell várni, mindig jön valamilyen jármű, ami elvisz a célomig. Megtanulhatnánk az osztrák főváros vezetőitől a jól működő lakásbérleti konstrukciót is, vagy azt, hogy Bécsben nyitva vannak az üzletek az utcán. Budapesten a kis üzleteknek olyan tömege ment tönkre, részben a multik, részben a magas bérleti díjak miatt, hogy az már kárára vált a város összképének. Ez részben közlekedésszervezési kérdés is, amely szorosan összefügg egy város színvonalával. Az Európai Unión belül komoly urbanisztikai programok vannak, amelyeket át lehetne venni és beépíteni a városfejlesztési koncepcióba.

A programját olvasva nagyon sok fontos téma felbukkan, sok fontos pedig nem. Ilyen például a közúthálózat karbantartásának, vagyis az útlezárásoknak az összehangolása, hogy a fővárosiak ne töltsék a fél napjukat dugóban araszolva, illetve…

– Ez benne van a programomban.

Ha nem is ilyen direktben, de valóban. Vagy nincs szó a parkolási maffia felszámolásáról…

– Ez is benne van olyan módon, hogy egységes parkolási rendszert alakítanánk ki, és a P+R parkolóhálózatot bővítenénk.

Milyen koncepciója van annak a komoly aránytalanságnak a felszámolására, hogy egyes kerületek reménytelenül leszlömösödnek, miközben más kerületek európai színvonalú képet mutatnak, és dicsekszünk velük a külföldi ismerőseinknek?

– Az utóbbi években a belváros fejlesztése, szépítése aránytalanul nagy forrásokat vitt el a fővárostól. Jó, hogy ilyen szépen átalakultak a turizmus számára kiemelten fontos kerületek, de nem szabad megfeledkeznünk a kevésbé forgalmas városrészek állapotáról sem.

Egyébként a programunk tulajdonképpeni vitaanyag, amelyhez örömmel fogadjuk az észrevételeket, javaslatokat, és azok figyelembevételével alakítjuk, hogy mindenki számára elfogadható legyen. Azt szeretnénk, ha a közös tudás és együtt gondolkodás terméke lenne mindaz, ami később megvalósul. Programunk egy víziót tükröz, és azt is, hogy tudjuk, miből és hogyan váltsuk valóra.

Közegészségügyi szakemberként lát-e olyan akut problémákat a fővárosban, amelyekre egy főpolgármesternek kiterjed a mandátuma? Gondolok itt például az ivóvízre vagy a szmogra.

– Ezek valóban fontos területek, ami viszont komoly visszalépést jelent a korábbi évekhez képest, az a tűcsereprogram megszüntetése. Nem igaz, hogy a tűcsereprogramtól több drogos lesz Budapesten, viszont kevesebb lesz a májgyulladás és az AIDS-beteg. Mindannyiunk érdekét szolgálja, hogyha az ártalomcsökkentő programokhoz mint alacsony küszöbű ellátásokhoz könnyen hozzá lehet jutni.

Mit gondol a Fidesz által megalkotott új fővárosi közgyűlésről? Hatékony tud lenni egy olyan grémium, amely tulajdonképpen ellenérdekelt kerületi polgármesterekből áll?

– A nemzet együttműködési rendszerében azt tanultuk, hogy ami ma törvény, az nem biztos, hogy holnap is úgy van, úgyhogy nem kell nagyon taktikáznunk. Meg kell várni, hogyan fog üzemelni, és ahhoz kell alkalmazkodni. Bármilyen szabályozás is jut majd érvényre, meg lehet benne találni azt a legkisebb közös többszöröst, amivel a város javát szolgálhatjuk.

Lesz a kampányban főpolgármester-jelölti vita?

– Ha rajtam múlik, akkor lesz.

Mennyire presszionálja Tarlós urat, hogy beadja a derekát?

– Nem nyomkodom a karját, ha erre gondol, de például ebben az interjúban is üzenem neki, hogy szerintem ki kell állnia, hogy a nyilvánosság előtt tudjuk ütköztetni a nézeteinket, programunkat.

A médiafogyasztók többségének Falus Ferencről egy vödör jeges víz jut eszébe. Biztos, hogy ezt akarta elérni, amikor elkészültek a videóval?

– Ez egy játék, amin jót nevettünk és a legfontosabb célját elérte, támogattam vele a gyerekek rehabilitációs programját, a Bátor táborét.

Megtenné újra? Vagy mondjuk, ha legközelebb madárpókot kell enni egy ügyért, akkor azt is bevállalja?

– Nem eszem madárpókot.

Olvasson tovább: