Kereső toggle

Keresztényüldözést ígér a Jobbik

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szélsőjobboldali párt 2014-es országgyűlési választási programjában és az általuk szervezett kampánygyűlések visszatérő témái között rendre feltűnik a Hit Gyülekezete. Választóiknak most már hivatalosan is azt ígérik, hogy hatalomra kerülésük esetén megfosztják egyházi státuszától Európa legnagyobb neoprotestáns közösségét.

Szándékuk nem előzmény nélküli: az elmúlt parlamenti ciklusban négyszer is kezdeményezték az Országgyűlésben a Hit Gyülekezete törlését az egyházak közül. Emellett országos rágalomkampányt szerveztek az ellen, hogy a kiterjedt iskolahálózattal rendelkező pünkösdi-karizmatikus közösség közoktatási intézmények működtetését vállalja át önkormányzatoktól.

A Jobbik 2014-es választási programjának egyházpolitikával foglalkozó fejezete az elmúlt kormányzati ciklusok bűneihez sorolja a „vallási jellegű, de valójában pénzszerzésre szakosodott álvallások és álegyházak elszaporodását”. Ezek a formációk a program írói szerint egyáltalán nem vették ki a részüket a társadalmi kötelezettségekből, nem egy esetben pedig „kifejezetten társadalom- és nemzetellenes tevékenységet folytattak”. Kiemelt bűnnek tartják, hogy a Fidesz 2011-es egyházügyi törvénye „történelmi rangra” emelte a Hit Gyülekezetét. Hatalomra kerülése esetére a Jobbik új vallástörvényt vezetne be, amelyben szigorítani tervezik az egyházak bejegyzését és működésük felügyeletét.  A hitesek „politikai-hatalmi tényezővé válásának” egyházi státuszuk elvételével kívánnak gátat szabni. Különben is – írják a programalkotók – a közösség „nem a társadalmilag pozitív létezésének”, hanem a „rossz egyházügyi törvénynek és a politikai lobbijának köszönheti történelmi rangját”.

Amellett, hogy ez tételesen nem igaz (hiszen a Hit Gyülekezete a vallás szabad gyakorlásáról szóló 1895. évi XLIII. törvénycikk alapján nyerte el egyházi jogállását, amelyet mind a rendszerváltáskori 1990. évi IV-es, mind a 2011. évi CCVI. új vallástörvény megerősítettek), a magát deklaráltan nem demokratikus pártnak tituláló Jobbik ezzel hivatalosan is felvállalta, hogy likvidálni kíván egy bejegyzett, három évtizede törvényesen működő vallási közösséget Magyarországon. Programjuk tehát nyílt hadüzenet a törvények uralma, a jogbiztonság és a vallásszabadság ellen.

Ezt ismerte fel az Együtt-PM Szövetség is, amikor nyilatkozatban ítélte el az uszítást. „Pörzse Sándor, a neonáci Jobbik egyik vezérszónoka egy lakossági fórumon kijelentette, hogy gusztustalan lépés volt a Hit Gyülekezetének beemelése a történelmi egyházak sorába, illetve hogy a Hit Gyülekezetének van tartanivalója attól, hogy a Jobbik hatalomra kerül” – áll a Szelényi Zsuzsa nevével fémjelzett közleményben, amely kiemeli: „egy parlamenti párt képviselője felekezeti hovatartozás alapján, hite és meggyőződése miatt fenyeget magyar állampolgárokat”.

A kommüniké utal még egy Vona Gábor- beszédre is, amely szintén ebben a szellemben fogant. A Jobbik miniszterelnök-jelöltje egy veszprémi kampánygyűlésen úgy vélekedett, hogy a „Hit Gyülekezete már régen nem egy egyház Magyarországon, hanem egy politikai és gazdasági hálózat”, és nem helyes, hogy a „Fidesz által történelmi egyház rangjára emelt szekta törvényszerűen szerezhet irányítási lehetőséget, jogot oktatási intézményekben és közintézményekben”. Vona így summázta véleményét: „Ha kormányra kerülünk, a Hit Gyülekezetét vissza fogjuk minősíteni.”

Lapunk munkatársai felkeresték a szélsőjobboldali párt „húzósabb” neveinek vidéki haknijait, hogy meggyőződjünk: tényleg kampánytéma tud-e lenni ma Magyarországon egy bejegyzett egyház tervezett jogfosztása. Balatonfüreden Kepli Lajos meghívására Balczó Zoltán tartott lakossági fórumot. A Jobbik alelnöke elmondta, hogy azért kértek név szerinti szavazást a Hit Gyülekezete ellen a parlamentben, mert „nincs helye a bevett felekezetek között”. Nyársapáton Volner János Jobbik-alelnök ígérte meg csekély számú hallgatóságának, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal törölni fogják a „cionista elveket valló” közösséget a bevett egyházak közül. Körmenden Bana Tibor vendégeként Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője mondta ugyanezt, annyi kiegészítéssel, hogy az „álkeresztény, cionista biznisz-szekta” helyett a történelmi egyházak előjogait szeretnék biztosítani a jövőben. Murányi Levente Jobbik-alelnök pedig Dömsödön sérelmezte, hogy a Neonáci Ellenes Mozgalom tüntetésén szándékosan félreértelmezték Gyöngyösi Márton párttársa zsidó képviselők lajstromozására vonatkozó kijelentését. Szégyennek és bűnnek nevezte továbbá a Hit Gyülekezete egyházi jogállását, és leszögezte: „Vissza kell állítani a hagyományos szakrális dolgokat!”

Olvasson tovább: