hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobbik-dráma Szegeden
Keresztúri Farkas Csaba tündöklése és bukása

2013. 12. 06.
Lemondott szegedi közgyűlési mandátumáról és a Jobbik Szegedi Szervezetének alelnöki pozíciójáról Keresztúri Farkas Csaba, miután a Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa – súlyosbítva az elsőfokú bíróság által tavaly decemberben hozott ítéletet – társtettességben, folytatólagosan elkövetett garázdaság bűntette miatt 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.

2011. november 25-én az egyetemi jogászbálon a képviselő molesztálni próbált egy 19 éves lányt, akinek fiú­testvéreivel az épületben és az utcán is összeverekedett. Keresztúri először tagadta a vádakat, majd „nem emlékezett”, végül elismerte a tettét, ami a „lelkiismeretére nehezedő nyomás” mellett talán annak is köszönhető, hogy mind az épület, mind annak környéke teljesen be van kamerázva. Az elsőfokú bíróság tavaly decemberben a fiútestvéreket társtettességben elkövetett garázdaság bűntette miatt egy éves időtartamra próbára bocsátotta, míg a városatya 4 hónap felfüggesztettet kapott. Előbbiek elfogadták a döntést, Keresztúri Farkas Csaba és védője azonban fellebbezett a büntetés enyhítéséért. A múlt héten kimondott jogerős ítéletben a rá kiszabott büntetési tétel emelkedett fél évvel.
Lemondásával nem csupán egy közgyűlési képviselőt, hanem jó néhány bizottsági helyet is elveszített a Jobbik, nem beszélve az erkölcsi veszteségről. És veszélybe került az az alkupozíció is, amit Keresztúri a politikai egyezkedések során a képviselőtestületben kialakított. A jelenlegi felállás szerint ugyanis a Jobbik által delegált mindenkori képviselő kivételezett helyzetben van, ő jelenti a mérleg nyelvét a szegedi képviselőtestületben. A 29 fős közgyűlésben a Fidesz 14 mandátummal rendelkezik, az MSZP-nek az Összefogás Szegedért Egyesülettel együtt 13 képviselője, az LMP-nek pedig további egy helye van. Így a Fidesz-többségnek szüksége van a jobbikos képviselő szavazatára ahhoz, hogy biztosan átvigye a testületen az akaratát. Forrásaink szerint ezt a kivételezett helyzetet a Jobbik eddig maximálisan ki is használta.
A jogi végzettségű, ügyvédként dolgozó Keresztúri 2010-ben listán jutott be a testületbe: a párt szegedi listavezetőjeként, polgármesterjelöltjeként az egyetlen Jobbiknak jutó helyet „vitte el”. Az egyezkedésben rejlő tehetsége már ekkor megmutatkozott. Néhány nappal a választás előtt visszalépett a polgármester-jelöltségtől (ettől még Botka László négyezer szavazattal győzte le a fideszes B. Nagy Lászlót). A Jobbik ezt követően a választásokon elért eredményét és közgyűlési súlyát jóval meghaladó, erősen felülreprezentált szerephez jutott. Keresztúri több kulcsfontosságú bizottsági helyet is kapott: elnöke lett a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottságnak, alelnöke a Pénzügyi Bizottságnak és tagja a Vagyongazdálkodási Bizottságnak. A jobbikos üstökössel kiegészült határozatképes jobboldali többség csökkentette a polgármester jogköreit, és vele szemben növelni igyekezett a bizottságok szerepét. Keresztúri emellett több önkormányzati cég felügyelőbizottságába is bekerült: tagja lett az IKV és a Hőszolgáltató Kft. tevékenységét felügyelő grémiumnak is.
Szinte hihetetlen az a karrierív, amit jobbikos vagy a Jobbikhoz köthető személyek ezzel egy időben az önkormányzati tulajdonú városi cégeknél befutottak. Jobbikos igazgatója lett a Szegedi Ifjúsági Napokat is szervező és Szeged egyetlen hagyományos moziját, a Belvárosi Mozit is üzemeltető Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.-nek, a városi sportcsarnokot, a sportuszodát, a műjégpályát és több más sportlétesítményt üzemeltető Sport és Fürdők Kft.-nek, a Nagybani Piacnak és a köztéri rendezvényeket és reklámokat engedélyező és koordináló Városkép Kft.-nek.
A városatya eközben egyre magabiztosabb lett. Városi pletykák szerint többször előfordult, hogy Keresztúri nyilvános helyeken, kávézókban magából kikelve ordította le a személyzetet, mondván: „nem tudod, ki vagyok?!” Egy alkalommal pedig önkormányzati képviselőként szignózott hivatalos levélben kért tájékoztatást egy konkrét ügyben az Ifjúsági Ház aktuális vezetőjétől, arra hivatkozva, hogy ő a tulajdonos önkormányzat képviselője. Időközben a korábban a testvére által tulajdonolt és a panelprogramban is érdekelt Dél-Konstrukt Kft. nyerte el a Szegedi Nemzeti Színház fűtésrekonstrukciójának kivitelezési munkálatait. Lapunk úgy tudja, a pályázati feltételek a tendereztetés során többször módosultak… Azóta hívják Szeged-szerte „biznisznáci”-nak a most távozni kényszerült képviselőt.
Keresztúri nyilatkozatban mondott le: (…) „sajnálom, ha magánéleti botlásom bármilyen negatív fényt vet a Jobbikra”. A lemondása napján épp Szegeden tartózkodó Novák Előd is védelmébe vette a jobbikos politikust, mondván: külön kell választani a magánéleti botlásokat azon politikusi magatartásoktól, amik a közéletet eluralták. Az elítélt képviselő mandátumát december 20-án veszi át utóda, aki nem kapja meg automatikusan elődje elvesző bizottsági pozíciót, hiszen azok betöltéséről a Közgyűlés dönt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!