hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem találják az ellenszerét az új partidrognak
Halálos boldogság

2013. 08. 08.
Új dizájner drog szedi áldozatait a magyar fiatalok körében. Lapzártánkig öt haláleset történt, feltételezhetően a drogpiacon „Serotoni” becenévvel illetett kábítószer miatt. Azt még a szakemberek is csak találgatják, mi okozta a haláleseteket, és milyen hatásai lesznek a szerhasználatnak a jövőben.

A dizájner drogok hozzávetőlegesen öt éve jelentek meg a piacon. Ezek olyan szintetikusan előállított tudatmódosító szerek, amiket folyamatosan alakítanak, hogy legálisan hozzáférhetőek legyenek, hatásuk pedig hasonló a „hagyományos” drogokéhoz. A Serotoni elnevezésű kábítószer alapváza a 4-metilaminorex, ami Magyarországon kábítószernek minősül. Mellékhatásai a hosszan tartó ébrenlét és eufória-érzés, túladagolása esetén pedig paranoid téveszmék, izomgörcs és szívritmuszavar jelentkezhet. Mivel étvágycsillapító hatása van, először gyógyszert akartak készíteni belőle, de partidrogként kétség kívül jövedelmezőbb.

A por formájú Serotoni tavaly még legális volt, de idén júliusban felkerült az úgynevezett C-listára, miután két hónap alatt feltételezhetően öt fiatal halálát okozta. Nevét onnan kapta, hogy nagy hatással van az emberi szervezetben termelődő boldogsághormonra: empatikussá teszi a fogyasztót, és fokozza a közelség érzését, illetve a szexuális vágyat. „A Serotoni hatására a társaság tagjai azonnal kötődnek egymáshoz az eufória-érzés miatt. Sőt, amikor lejön az anyagról valaki, akkor is megmaradnak az emléknyomok az előző napi buliról és a jó érzésekről, amiket a dizájner drog okozott” – nyilatkozta lapunknak Dr. Németh Zoltán, az S.O.S. Egyesület a Szenvedélybetegekért elnöke, hozzátéve, hogy a drog okozta pozitív élmények miatt, a napokig tartó rosszullétek ellenére is alig várják a fiatalok, hogy újra beszerezhessenek a kábítószerből. Ez pedig meglehetősen könnyű: míg egy adag heroin hozzávetőlegesen több mint tízezer forintba kerül, addig egy adag a különféle dizájner drogokból már párezer forintért megvásárolható.

A Serotoni olyannyira új szer, hogy a mellékhatásairól csak annyit lehet tudni, amennyit a fogyasztók elmondtak: hány­ingert, pupillatágulást, állkapocsrángást és érszűkületet okoz, de a legveszélyesebb tünet a testhőmérséklet gyors emelkedése. Ráadásul könnyű túladagolni, így még azok is belehalhatnak egyetlen adag fogyasztásába, akik tapasztalt kábítószer-használók. Feltételezések szerint az öt magyar fiatal is túladagolás miatt halhatott meg, hiszen a korábbi drogokkal ellentétben még senki sem tudta, mennyi kell a kívánt hatás eléréséhez, és mennyitől következik be halál. A Serotoniból egy adag körülbelül 60-100 milligrammos, és 120 milligrammnál nagyobb dózisnál már túladagolásról beszélünk. Ilyenkor hyperthermia következik be, vagyis órákon keresztül 40-41 foknál magasabb a testhőmérséklet, és mivel a szervezet nem bírja ezt a terhelést, megemelkedik a vérnyomás, szétdurrannak az erek, és tulajdonképpen elvérzik az áldozat. Szintén halálhoz vezethet, ha valaki alkohollal fogyasztja a partidrogokat, hiszen így tulajdonképpen két különböző drogot fogyaszt egyszerre, és ezzel felerősíti a hatásukat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!