Kereső toggle

Nem találják az ellenszerét az új partidrognak

Halálos boldogság

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Új dizájner drog szedi áldozatait a magyar fiatalok körében. Lapzártánkig öt haláleset történt, feltételezhetően a drogpiacon „Serotoni” becenévvel illetett kábítószer miatt. Azt még a szakemberek is csak találgatják, mi okozta a haláleseteket, és milyen hatásai lesznek a szerhasználatnak a jövőben.

A dizájner drogok hozzávetőlegesen öt éve jelentek meg a piacon. Ezek olyan szintetikusan előállított tudatmódosító szerek, amiket folyamatosan alakítanak, hogy legálisan hozzáférhetőek legyenek, hatásuk pedig hasonló a „hagyományos” drogokéhoz. A Serotoni elnevezésű kábítószer alapváza a 4-metilaminorex, ami Magyarországon kábítószernek minősül. Mellékhatásai a hosszan tartó ébrenlét és eufória-érzés, túladagolása esetén pedig paranoid téveszmék, izomgörcs és szívritmuszavar jelentkezhet. Mivel étvágycsillapító hatása van, először gyógyszert akartak készíteni belőle, de partidrogként kétség kívül jövedelmezőbb.

A por formájú Serotoni tavaly még legális volt, de idén júliusban felkerült az úgynevezett C-listára, miután két hónap alatt feltételezhetően öt fiatal halálát okozta. Nevét onnan kapta, hogy nagy hatással van az emberi szervezetben termelődő boldogsághormonra: empatikussá teszi a fogyasztót, és fokozza a közelség érzését, illetve a szexuális vágyat. „A Serotoni hatására a társaság tagjai azonnal kötődnek egymáshoz az eufória-érzés miatt. Sőt, amikor lejön az anyagról valaki, akkor is megmaradnak az emléknyomok az előző napi buliról és a jó érzésekről, amiket a dizájner drog okozott” – nyilatkozta lapunknak Dr. Németh Zoltán, az S.O.S. Egyesület a Szenvedélybetegekért elnöke, hozzátéve, hogy a drog okozta pozitív élmények miatt, a napokig tartó rosszullétek ellenére is alig várják a fiatalok, hogy újra beszerezhessenek a kábítószerből. Ez pedig meglehetősen könnyű: míg egy adag heroin hozzávetőlegesen több mint tízezer forintba kerül, addig egy adag a különféle dizájner drogokból már párezer forintért megvásárolható.

A Serotoni olyannyira új szer, hogy a mellékhatásairól csak annyit lehet tudni, amennyit a fogyasztók elmondtak: hányingert, pupillatágulást, állkapocsrángást és érszűkületet okoz, de a legveszélyesebb tünet a testhőmérséklet gyors emelkedése. Ráadásul könnyű túladagolni, így még azok is belehalhatnak egyetlen adag fogyasztásába, akik tapasztalt kábítószer-használók. Feltételezések szerint az öt magyar fiatal is túladagolás miatt halhatott meg, hiszen a korábbi drogokkal ellentétben még senki sem tudta, mennyi kell a kívánt hatás eléréséhez, és mennyitől következik be halál. A Serotoniból egy adag körülbelül 60-100 milligrammos, és 120 milligrammnál nagyobb dózisnál már túladagolásról beszélünk. Ilyenkor hyperthermia következik be, vagyis órákon keresztül 40-41 foknál magasabb a testhőmérséklet, és mivel a szervezet nem bírja ezt a terhelést, megemelkedik a vérnyomás, szétdurrannak az erek, és tulajdonképpen elvérzik az áldozat. Szintén halálhoz vezethet, ha valaki alkohollal fogyasztja a partidrogokat, hiszen így tulajdonképpen két különböző drogot fogyaszt egyszerre, és ezzel felerősíti a hatásukat.

A fogyasztók akár több napig is rosszul lehetnek, és ha nem következik be halál-eset, akkor sem lehet tudni, mik lehetnek a hosszú távú hatásai. A dizájner drogok ugyanis nem testi, hanem lelki függőséget okoznak, ami viszont annyira erős, hogy emiatt bizonyos szempontból veszélyesebbek a többi kábítószernél. „Testi függőség azért nem alakul ki, mert olyan receptorokra hatnak a dizájner drogok, amikkel amúgy is dolgozik a szervezet. Ilyenek például az adrenalin- és a szerotoninreceptorok. Lelki függőséget viszont létre tudnak hozni, hiszen tulajdonképpen az anyag által okozott hatáshoz kötődnek a használók” – magyarázza Németh doktor. Már egyetlen adagtól „rákattanhatnak” a fiatalok a dizájner drogokra, és heroinfüggők is arról számoltak be, hogy még az általuk használt kábítószereknél is keményebb függőséget okoznak az új szerek.

„A szerotonin nagyon érzékeny rendszer, aminek ha megzavarjuk a működését, nagyon komoly problémákat fog okozni, ugyanis a szervezet szabályozza a boldogsághormon aktivizálódását. A mesterséges beavatkozás miatt egyfajta kiégés következik be, vagyis feltételezhetően azért alakul ki a függőség, mert elveszti az ember azt az alap boldogságérzést, ami megvolt benne, és már csak droggal tudja megtapasztalni ezt” – teszi hozzá a szakember. A kábítószer nemcsak függőséget, hanem pszichés zavarokat is okozhat azoknál, akiknek erre genetikai hajlama van. Előfordulhat ugyanis, hogy túlélnek egy túladagolást vagy rosszullétet, de egyszer csak „bekattannak”, és súlyos paranoid, skizofrén vagy téveszmés állapotba kerülnek egyik pillanatról a másikra.

A jelenlegi drogprobléma megoldásának egyik része az ügynevezett C-lista, ami tartalmazza azokat a pszichoaktív anyagokat, amiknek az előállítását és terjesztését ideiglenesen törvényen kívül helyezik. Ezek az anyagok azért nem kerülnek azonnal a kábítószerek listájára, mert beszerzésük és fogyasztásuk nem számít bűncselekménynek. Ráadásul, mivel sok külföldi országban nincsenek betiltva, ezért interneten keresztül is be lehet szerezni a nálunk tiltott anyagokat. Mindezek ellenére szakemberek szerint van elrettentő hatása a C-listának, és hasznos lépés, hiszen a lista alapján van jogalapja a rendőrségnek házkutatásokat tartani, és drogot lefoglalni, a terjesztést és a kereskedelmet pedig a kábítószerekhez hasonlóan szankcionálják. A valódi megoldás azonban még várat magára.

Olvasson tovább: