Kereső toggle

Botrány a kórházban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nyolc csecsemő halt meg a múlt héten Miskolcon a megyei kórház koraszülött intenzív osztályán. Lapzártánkkor újabb koraszülött elhunytáról kaptunk hírt. A sorozatos halálesetek miatti felelősség kérdése, de még a halálokok is tisztázatlanok. A kormányfő azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), a Nemzeti Nyomozó Iroda és az ÁNTSZ is vizsgálódik. Ábrahám László ügyvéd szerint a sajnálatos esetek rámutatnak a magyar egészségügy valóságos állapotára.

Szócska Miklós államtitkár kijelentette, hogy az eddig elvégzett vizsgálatok nem találtak összefüggést a halálesetek között, Ábrahám László ügyvéd szerint azonban akár kórházi műhibára, akár egy hirtelen fellépő járványra vezethetőek vissza a sorozatos halálesetek, minden szülő igényt tarthat kártérítésre. „Azt, hogy járvány volt vagy sem, majd az ÁNTSZ-vizsgálat kimutatja, a személyi felelősség kérdését a nyomozóhivatali és az ügyészségi vizsgálatának kell tisztáznia. Bármelyik esetben – álláspontom szerint – minden szülő igényt tarthat egy megfelelő, nem vagyoni kártérítésre.”

A „nem vagyoni kártérítés” az elveszett életlehetőséget kompenzálja anyagi erővel, más formában. „A biztosítók általában 5 millió forintig fizetnek, e feletti összeget a kórháznak és fenntartójának – vagyis a magyar államnak – kell megfizetni” – mondta. Ez azt jelenti, hogy végső esetben az adófizetők forintjaiból történik a kárpótlás. A történtek fényében itt azonban az égető szükség, hogy a kormányzat átértékelje a magyar egészségügy helyzetét, a szükséges milliókat pedig a futballpályák fejlesztése helyett inkább az alapellátási problémák megoldására költsék.

„A magyar egészségügynek kötelessége betartani az egészségügyi törvényt, amely szerint mindenkit – nemre, fajra, felekezetre való tekintet nélkül – az elvárható gondossággal kell kezelni. Az elvárható gondosság esetén pedig egy kórházban nem történhet olyan eset, hogy fertőzés miatt egymást követően meghal nyolc gyermek. Azt hiszem, ennek a példa nélküli esetnek európai híre is lesz, sajnos nem pozitív, hanem negatív az országra és az egészségügyre nézve” – mondta az ügyvéd.

A jelenlegi halálesetek rámutatnak a magyar egészségügy valóságos állapotára is, amelyben sorozatosan fordulnak elő „értelmetlen, orvosi műhibák miatt bekövetkező” halálesetek. Csak az utóbbi két-három évben Ábrahám Lászlót tizenöt olyan megbízással keresték fel, amelyekben szülés közben halt meg az anya. Az egyik súlyos esetben hat, másikban négy árvát hagyott maga után. „Elszabadult a magyar egészségügy villamosa”– fogalmazott az ügyvéd, aki szerint értelmetlen halálokkal terhelt a magyar egészségügy, amelyeknek legtöbbször nincsen felelőse.

A kórház által elrendelt hírzárlat miatt csak találgatni lehet, mi történt. Az egyik áldozat édesapja szerint túlmelegedett az inkubátor, egy másik szülő arról beszélt, hogy az inkubátorok ajtajának nyitásakor a személyzet nem tartotta be a szükséges előírásokat, és nem használt védőkesztyűt. Az is elgondolkodtató tény, hogy a kórház több esetben sms-ben közölte a halál tényét a szülőkkel. A kórház a jelentésében csak annyit közölt a szülőkkel, hogy „keringési zavar” okozta a halált. A vizsgálatok azt is kiderítik majd, hogy a kismamák jártak-e rendszeresen terhes gondozásra.

„Személyes felelőse kell legyen annak is, ha fertőzések jöttek létre, és annak is, ha az inkubátor rossz volt. Annak pedig az egész magyar egészségügy a felelőse, hogy az egészségügyi alapellátás nem megfelelő – még akkor is, ha ezek az anyák, akiknek egy része etnikai kisebbséghez tartozik, nem mind mentek el terhesgondozásra” – fogalmazott Ábrahám László, aki szerint az lenne a legnagyobb baj, ha a vizsgálatok végén a valódi felelősök megnevezése nélkül – netán az anyákat hibáztatva – az egész ügyet lemosnák az asztalról.

Olvasson tovább: