Kereső toggle

Fideszt védő B-közép

Fradi keménymag menni politika

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hogyan került a Fidesz székházához tüntetőket rendszabályozni egy elítélt gyilkos? És mi köze az FTC kemény-magjának a klub biztonsági cégéhez?

„A mai nap folyamán a Fidesz-székháznál kialakult kaotikus állapotokra tekintettel úgy döntöttem, hogy Fidesz-szimpatizánsként megpróbálom ezt a nehéz helyzetet orvosolni. Engem sem Kubatov Gábor, sem más nem bízott meg semmilyen feladattal! A Fidesz Magyar Polgári Párt elkötelezett híveként erkölcsi kötelezettségemnek tartottam, hogy pártomat ebben a nehéz helyzetben is támogassam!” – olvasható Sz. Ferenc aláírással a március 7-ént írt Facebook-bejegyzés Szabó „Szőke” Ferenc oldalán.

Szabó azt követően kezdett magyarázkodni, hogy múlt hét csütörtökön néhány társával a Fidesz Lendvay utcai székházához ment rendet tenni, mivel az épület kertjébe és később a házba is diákok hatoltak be, hogy így tiltakozzanak a kormánypárt újabb Alaptörvény-módosítása ellen. Szabó és társai – bejegyzése szerint mindenféle felhatalmazás nélkül, vagyis az önbíráskodás kategóriájában – megfogtak néhány tüntetőt, és kivitték a párt ingatlanáról.

Mivel az eseményről képek is készültek, a sajtó rövid időn belül kiderítette, ki is valójában a kigyúrt pártházvédő: Szabó Ferenc, egy gyilkosságért 14 évre elítélt és abból 10 évet le is töltött személy, jelenleg az FTC szurkolói koordinátora.

Szabó bejegyzése, melyben akcióját saját elhatározásaként magyarázza, akkor válik érthetővé, ha figyelembe vesszük, hogy az FTC elnöke, Kubatov Gábor egyben a Fidesz pártigazgatója, akinek feltehetőleg kínos, hogy egy gyilkos védte a pártházat. 

Az idézett bejegyzésben Szabó utal bűncselekményére is: „A múltamat nem tagadom, hogy sihederként az életem tévútra került, de mára példás családapa és tisztességes ember vagyok!” Szabó állítólag egykori főnöke megölésében vett részt: az áldozat, a sajtóhírek szerint egy Olasz nevű férfi, szintén alvilági szereplő volt. Úgy tudjuk, Szabó 3-4 évvel ezelőtt szabadult.

Szabó a bejegyzés végén a diákoknak is üzent: „A diákok keresik a maguk igazát, de egyet meg kell érteni, hogy a törvény és a jogkövető magatartás minden magyar állampolgárra vonatkozik!”

A Fradi Securitynál Szabó szurkolói koordinátorként keresi kenyerét: azért nem biztonsági őr, mert rovott múltja ezt kizárja. A cég felel a rendfenntartásért az FTC meccsein. Információink szerint a Fradi Securityban több, egykor a klub 2-es szektorához tartozó szurkoló is megtalálható. A 2-es szektor volt a Fradi-drukkerek keménymagja. Mint egy törzsszurkolótól megtudtuk, a tábor a kilencvenes évek elején forrt egybe: a klubszeretet mellett a sorozatos botrányok jellemezték, Európa-szerte hírhedtek voltak a verekedésekről, buszfelgyújtásról, az antiszemita megnyilvánulásokról. (Érdekes, hogy az egymást zsigerből gyűlölő újpesti és ferencvárosi keménymag az MTV-székház 2006-os ostroma során közösen lépett fel.) A Fradi-keménymag vezetője éveken keresztül a Hypós Feriként elhíresült, néhány évvel ezelőtt meghalt Karsai Ferenc volt, állítólag őt követte a szurkolók vezetésében Szabó. A kilencvenes években a meccsek előtt rendszerint a ferencvárosi focista Simon Tibor sörözőjében gyűltek össze. (Simont 2002-ben olyan brutálisan bántalmazták egy budai szórakozóhelyen, hogy belehalt a sérülésekbe.)

A 2-es szektor nevű társasághoz tartozott többek között Szilágyi György, Sziszi, aki ma a Jobbik parlamenti képviselője. Úgy tudjuk, szintén a keménymag tagja volt Tömör-Tones Zsolt, aki később a Jobbik sportkabinetjének lett a vezetője. Forrásaink szerint az eredeti szakmáját tekintve autószerelő Kubatov Gábor is ehhez a körhöz tartozott, ám ezen belül ahhoz az „értelmesebb réteghez”, amelyik nem ment bele a balhékba.

Felmerülhet a kérdés, miként láthatja el egy ilyen szurkolói körhöz kapcsolható cég a rendfenntartást. Úgy tudjuk, e mögött egyrészt az áll, hogy sajátjaiktól jobban eltűrik a fegyelmezést a szurkolók, másrészt viszont az, hogy bizonyos csapatok szurkolói keménymagjai olyan erőt képviselnek, akkora érdekérvényesítő képességgel bírnak, amit a klub sem hagyhat figyelmen kívül. 

Hivatalosan meg nem erősített forrásokból mindenesetre úgy értesültünk, hogy Szabó Kubatov kérésére ment a Fidesz székházához, ám a pártigazgató hamar belátta, hogy tévedett.

Olvasson tovább: