Kereső toggle

Nem találta a Jobbik ellenszerét a Fidesz

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik visszavert egy fideszes támadást, az MSZP két településen is megduplázta két évvel korábbi támogatottságát, a Fidesz pedig hozta a kötelezőt: a számok alapján így értékelhető a vasárnapi három időközi választás eredménye. A három helyszín között azonban jelentős különbségek vannak.

A Tiszavasváriban, Baján, illetve Dabason rendezett időközi választás másnapján a három főszereplő, a Fidesz, az MSZP és a Jobbik honlapjait áttekintve úgy tűnt, hogy a Fidesz és a Jobbik csak a saját eredményeit próbálja eladni, miközben a kudarcokról „elfelejtkeztek”, az MSZP viszont se sikerről, se kudarcról nem beszélt: egyik eredmény közlését sem tartották fontosnak.
A valóság az, hogy a Jobbik – némi meglepetésre – megerősödve került ki a párt „fellegvárában”, Tiszavasváriban rendezett voksolásból, a Fidesz ugyanitt súlyos vereséggel zárt, az MSZP pedig megduplázta két évvel ezelőtti eredményét.
A Jobbik természetesen vezető hírként hozta a tiszavasvári eredményt saját honlapján.
A Fidesz.hu szerkesztői a nyitóoldalon egyetlen betűt sem szenteltek a választásnak, pedig a két másik voksolás eredménye külön rovatban olvasható a honlapon. Az MSZP idevonatkozó cikke az eredményhirdetés előtt készült, és csak a fideszes jelölt állítólagos csalására szorítkozik. (A szocialisták a Jobbikkal egyetértve állítják, hogy a fideszes kampánycsapat „tömegesen szállította szavazni a helyi romákat”.)

Puccs és győzelem

A sokáig a Jobbik „fellegváraként” emlegetett Tiszavasváriban azért tartottak időközi képviselő- és polgármester-választást, mert az önkormányzat augusztusban feloszlatta magát.
A 12 fős testületben a 7 fős Jobbik-frakció többségben volt, ráadásul a párt adta a polgármestert is Fülöp Erik személyében. A helyi ellenzéket fideszesek és függetlenek alkották. Júliusban azonban két jobbikos kilépett a frakcióból, amit Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője az atv.hu-nak akkor úgy minősített, hogy „a Fidesz kilóra megvette néhány képviselőnket”. Akárhogy is történt, tény, hogy a kilépők az addigi ellenzék 5 tagjával akartak immár többséget jelentő új frakciót alakítani az így 5 fősre csökkent Jobbikkal szemben, és ennek érdekében megszavazták a testület önfeloszlatását.   
Vasárnap a képviselői helyekért a Fidesz egy helyi civil szervezet, a Tiszavasváriért Közéleti Egyesület (TKE) listáján indította saját embereit, míg a polgármesteri címért Ráduly Zsolt iskolai igazgatóhelyettes szállt versenybe a Fidesz–KDNP és a TKE közös támogatásával. A Jobbik ismét Fülöp Eriket indította a polgármesteri címért, az MSZP jelöltje Tímár Istvánné könyvelő volt, és a szocialisták is mind a nyolc egyéni körzetben állítottak jelöltet.
A szavazásra jogosult 10 111 választópolgár közül 4733-an járultak az urnákhoz, ami 46,81 százalékos, magasnak mondható részvételi arányt jelent. A tét nagyságát jelzi, hogy Szabó Gábor Jobbik-pártigazgató a helyszínen izgulta végig a választást.
Fülöp Erik végül 2411 voksot szerzett, ami a szavazatok közel 51 százaléka, így ismét ő lett a város polgármestere. Fülöp eredménye azért figyelemre méltó, mert két év munka után nem csak nyert, de alig veszített 2010-es támogatásából, amikor 53 százalékot szerzett.

A pénz ígérete már nem boldogít

A második helyen a Fidesz és a TKE jelöltje, Ráduly Zsolt végzett 1707 szavazattal, ez 36 százalékos eredmény. 2010-ben a Fidesz egy másik civil jelöltet támogatott, aki akkor a szavazatok 38 százalékával szintén második lett. Ráduly eredménye tehát akár úgy is értékelhető, hogy képes volt megőrizni a párt pozícióját. Ahhoz képest azonban, hogy Fülöp leváltása volt a cél, mindenképpen kudarc. Ráduly ráadásul magasra tette a lécet, amikor a választás előtt az Indexnek azt mondta: „Az uniós támogatások ide hozatala a lényeg. Ebben érezzük úgy, hogy előrébb tudunk lépni, mert előttünk nyitva állnak azok az ajtók, amiken a Jobbik nem is kopogtatott, mert ők csak Vona Gáborra hallgattak.” Az eredmény ismert, s arról most a Fidesz hallgat.
Az MSZP színeiben induló Timári Istvánnéra 499 szavazat érkezett, ami 10 százalékos eredmény, és csak a harmadik helyre volt elég. A soproni és a dunaföldvári győztes időközi választást követően Tiszavasváriban nem folytatódott a szocialista lendület, ugyanakkor az is igaz, hogy 2010-hez képest a párt megduplázta támogatását.
A voksolás másnapján úgy tűnt, hogy a Jobbik visszaszerzi a képviselőtestületben a „puccs” előtt megvolt többségét, mivel jelöltjei minden egyéni körzetben megelőzték a fideszes jelölteket. Hétfő este kiderült: a fent említett csalásgyanú miatt három körzetben meg kell ismételni a választást, így a képviselőtestület végleges összetétele egyelőre nem tudható.

Munka, munka

A vitathatatlan jobbikos sikerhez hozzájárulhatott, hogy az etnikai feszültségekkel és magas munkanélküliséggel terhelt Tiszavasváriban a választás előtt két héttel adtak át egy 500 millió forintos beruházással felépített, külföldre termelő, de száz százalékban magyar tulajdonú gyárüzemet, ahol vonatokhoz gyártanak beltéri alkatrészeket. Az átadáson a kormány a fideszes Czomba Sándor révén államtitkári szinten képviseltette magát, de felszólalt Vona Gábor is, aki a Jobbik segítségét hangsúlyozta a 120 munkahely létrejöttében, és aki elmondása szerint két éve ismeri a gyár tulajdonosát. A Jobbik elnöke a kampányfinisben is beszédet mondott a településen, a párt pedig egyértelműen Jobbik–Fidesz-pártharcként kommunikálta a választást, melynek tétje szerintük az volt, hogy „a lakosság az aljas, mocskolódó, rágalmakkal és gáncsolásokkal teli vagy a tiszta, őszinte politizálást választja.” A győzelmet követően Fülöp azt mondta: világossá vált, hogy 2014-ben nem csupán két lehetőség, a „Bajnai–Gyurcsány–Milla-tengely”, illetve a Fidesz közül lehet majd választani, hanem a Jobbikkal is számolni kell.

Mindenkinek a maga Baja

Baján a Fidesz–KDNP-s Búcsú Lajos lemondása és a frakcióból történt kizárása miatt kellett a szavazóknak az urnákhoz járulniuk. A szerény, 23 százalékos részvétellel megtartott voksoláson a fideszes Csubákné Besesek Andrea 342 szavazattal győzött, ami 46 százalékos arány. Eredménye enyhe visszaesés a 2010-es választáshoz képest, amikor a Fidesz jelöltje 50 százalékkal nyert, a párt mindenesetre most is fölényes győzelemről beszél. A második helyen a szocialista Barna György végzett 219 szavazattal, 29 százalékos aránnyal. Egyharmad alatti eredménye a hagyományosan fideszes településen tisztesnek mondható, a két évvel ezelőtti választáson elért 15 százalékos szocialista eredményhez képest pedig közel duplázásról beszélhetünk. A párt azonban – úgy tűnik – kellő szerénységgel inkább kerüli a témát, noha a 2010-ben regisztrált 50:15-ös Fidesz fölény 46:29-re módosult.
Baján a Jobbik is indult, jelöltjének mintegy 8 százalékos eredménye azonban a 2010-es 10 és fél százalékhoz képest is visszaesés – a párt honlapján nem is említik a bajai választást. A vidéken szinte ismeretlen LMP jelöltje 56 szavazattal 7,5 százalékos eredménnyel zárt, míg egy kampány keretében éppen a vidéki Magyarországgal ismerkedő, Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció jelöltje a szerénynek mondható utolsó helyet érte el 24 szavazattal, 3,2 százalékos aránnyal.

Kicsiben csak a Fidesz

Dabason haláleset miatt tartottak időközi önkormányzati választást, miután a 3-as számú körzet képviselője, Tokai László, a Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete (DAFI) és a Fidesz közös képviselője elhunyt.
Helyére öten pályáztak, a győzelmet a DAFI–Fidesz jelöltje, Kosztolányi Gyula szerezte meg 246 szavazattal, ami a voksok 48 százaléka. A részvételi arány egyébként itt is alacsony, 32 százalékos volt. Dabason nem indult szocialista jelölt, a jobbikos aspiráns Gyimesi András 11 voksot szerzett, ami 2 százalékos eredmény – érthető, hogy a párt honlapján erről sem esik szó.

Bor, búza

A tiszavasvári helyi választási bizottság a vasárnapi szavazáson felmerülő visszaélések és törvénysértések miatt megsemmisíti az 1. és 8. választókerületi eredményeket – jelentette hétfő este a Keletpress. A beadványok szerint nemcsak szervezett választói utaztatásra került sor, de étel- és italosztást is dokumentáltak. A törvénysértések miatt a fenti körzetekben meg kell ismételni a szavazást.

Nem volt meg a tuti taktika

Az időközi választásoknak az országos erőviszonyok szempontjából akkora jelentősége van, amekkorát a pártok tulajdonítanak neki. A bajai és dabasi képviselőválasztás után a Fidesz ismét arról beszélhet, hogy a többség továbbra is mögötte áll, az MSZP pedig némileg nehezebben tudja elhitetni magáról, hogy önállóan is képes legyőzni a Fideszt. A legfontosabb fejlemény, hogy a Jobbik az előzetes várakozásokkal szemben elsöprő győzelmet aratott Tiszavasváriban – értékelte a hétvégi eredményeket a Hetek megkeresésére Juhász Attila politológus, a Political Capital vezető elemzője. Juhász szerint a szélsőjobboldali párt ilyen mértékű győzelme több szempontból is meglepő. Egyrészt a Jobbik kampányígéreteiből csak kevés teljesült – ahogy azt tiszavasvári kampánybeszédében Vona Gábor maga is elismerte. Másrészt az előzetes sajtóhíradások is inkább a Jobbikból való kiábrándulásról, mint a várható sikerről szóltak. Harmadrészt mintha maga a Jobbik is a választási vereségre készült volna: a városvezetés eddigi teljesítménye miatti magyarázkodáson túl erre utalt az is, hogy már előzetesen csalást kiáltottak, illetve hogy a „választási járőrözéssel” kampánycsendsértés-gyanús hadjáratba kezdtek. Országos szintű következtetéseket azonban ebből az eredményből is csak óvatosan lehet levonni – tette hozzá Juhász Attila: a város több szempontból is egyedi, például a szavazási preferenciákat feltehetően meghatározza, hogy az Olaszliszkán 2006-ban meglincselt Szögi Lajos Tiszavasváriban élt és tanított, és lánya is a Jobbik mellett kampányolt. Jól látszik ugyanakkor, hogy a tiszavasvári képviselőtestület „felrobbantásában” és a jobbikos képviselők átcsábításában vélhetően szerepet vállaló Fidesz nem tudta maga javára fordítani az eseményeket, sőt a politikai káoszból mintha ismét a „Rend” megteremtőjeként fellépő Jobbik tudott volna profitálni. Bár a kormánypárt sokszor ígérte már, hogy egyszerűen „hazavárja” a radikálisokat, Tiszavasvári példája azt mutatja, hogy a Fidesznek továbbra sincs hatékony stratégiája a Jobbik ellen – vélekedett az elemző.

Olvasson tovább: