Kereső toggle

Kvantumugrásra készül Bajnai

Ellenzéki összefogás pávatáncosokkal megspékelve

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt két hétben legalább háromféleképpen állt, hogy Bajnai Gordon felszólal-e a Milla október 23-ai, összellenzékinek szánt nagygyűlésén. Bár éppen lapzártánk idején döntött a Milla elnöksége a felszólalókról, a helyzetet csak bonyolítja, hogy a civil szervezet és a Demokratikus Koalíció vezetése időközben nyílt színen vegzálják egymást. Bajnait már a Fidesz utáni világ megszervezése foglalkoztatja.

Ha pontosan raktuk össze a részleteket, akkor Bajnai Gordon és az Egymillióan a magya Sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) viszonya inkább egy vígjáték dramaturgiájának tűnik, mintsem a kétharmados Fidesz leváltására igyekvő, tömeghatású mozgalom professzionális szervezkedésének. Több, az ügyre rálátással rendelkező háttéremberrel való beszélgetésből úgy tűnik, hogy a Milla kérte fel Bajnait az október 23-ai felszólalásra, de később a civil szervezet visszatáncolt a felkérésből, majd feltételeket is támasztott a volt miniszterelnöknek. Idővel Bajnai Gordon és csapata is elbizonytalanodott, hogy hasznos-e a volt miniszterelnöknek, ha a Milla október 23-ai demonstrációján jelentkezik be az ellenzék leendő vezérének. A gondot a baloldal töredezettsége jelenti. A baloldali pártokat és rendszerkritikus civil szervezeteket ugyanis egyetlen dolog köti össze: mindannyian Orbán Viktor vereségét szeretnék 2014-ben. Ellenben számtalan dolog taszítja őket egymástól, például az, hogy minden egyes szereplő eltérő forgatókönyvvel, nem mellesleg más baloldali személyiségek iránti ellenszenvvel rendelkezik. A matematikai képlet elméletileg egyszerű: ha az ellenzéki pártok támogatottságát összeadjuk, akkor a Fidesz akár meg is verhető két év múlva. 2012 nyarára ugyanis a Fidesz 2010-es támogatói tábora szétesett: 3 millió 300 ezer főről 1 millió 350 ezerre csökkent. Az MSZP támogatói köre 1 millió 200 ezer főnek felel meg, a Jobbiké 700 ezer fő, az LMP-é 450 ezer. A DK a parlamenti bejutási küszöb alatt volt még a nyáron, de a mérhető tartományban helyezkedett el, 150 ezer fő körüli stabil támogatóval. Gyurcsány Ferenc akcióival, egyebek mellett az éhségsztrájkjával az újabb mérések szerint 5 százalék fölé kerültek, akár 200-300 ezer emberre is tehető a DK-s tábor.

Egy matematikailag szükséges összellenzéki összefogásban az MSZP, LMP és DKpártok mellett „játszik még” a Milla, és a Szolidaritás, illetve az egykori SZDSZ-es szavazók megnyerésének az ígéretét hordozó különféle liberális egyesületek. Kuncze Gábor egykori pártelnök – aki jó kapcsolatot ápol Bajnai Gordonnal – a közelmúltban hozta létre a Szabadelvű Polgári Egyesületet, Fodor Gábor volt fideszes, majd szabad demokrata vezető pedig a Szabadságért Alapítványt. Kuncze nyilatkozott is arról – és ez az egyesülete honlapjának a nyitócikke –, hogy Bajnai Gordon megjelenítője lehet egy ilyen összefogásnak. Úgy tudjuk, hogy az is tervbe volt véve, hogy esetleg Kuncze egyesülete lenne az ellenzéki összefogás „keltetője”. Ezzel szemben a Milla is egyesületté igyekszik válni. A legbiztosabbnak az tűnik, hogy új szervezetet gründol Bajnai.

A kihívást az jelenti, hogy a jelenleg párt nélküli Bajnai Gordon hogyan lehet vezetője egy olyan összefogásnak, amely pártként vagy pártok koalíciójaként megnyeri a 2014-es választásokat. Különösen úgy, hogy jelenleg a legnagyobb táborral és infrastruktúrával az MSZP rendelkezik, amelynek vezetői az összefogás kérdése elől taktikusan kitérnek. A „kvantumugrás” másik gátja, hogy a szereplők többsége a másikat éppen nem szeretné látni az együttműködésben: az LMP és a Milla politikusai nem szívesen működnének együtt az MSZP-vel, a DK-val pedig különösen nem. Gyurcsány Ferenc viszont a Milla működését tartja károsnak, burkoltan azzal vádolta meg őket, hogy valójában a Fidesz kottájából játszanak. A volt miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában ugyanis azt állította, hogy a Milla sokat árt, elszívja a levegőt a kormánnyal szembeni alternatíva elől, mert nem tesz különbséget a demokraták és a jelenlegi rezsim között. Ha a jelenlegi helyzet marad, október 23-án a DK külön fog ünnepelni, és nem fogják korlátozni saját magukat azért, hogy a Milla tüntetéseire elegen tudjanak menni. „Nem javaslom, hogy bárki is elmenjen a Milla tüntetésére biodíszletnek, hogy építse a Milla nimbuszát, ami rossz célt szolgál” – érvelt Gyurcsány Ferenc, aki ironikusan a Millát egy varrószakkörhöz hasonlította. Az egykori miniszterelnök egyébként Bajnait is figyelmeztette, hogy ne bízzon a Millában, hanem próbálja meg összefogni az ellenzéket.    

Juhász Péter, a Milla egyik szervezője erre azt válaszolta, hogy Gyurcsány az őszödi beszédben azt ígérte, ha nem sikerül a reformja, akkor visszamegy könyvet írni és előadásokat tart majd. Ergo: szerencsésebb lenne, ha Gyurcsány Amerikába menne.

Egyébként a Millában kifejezetten ujjongtak azon, hogy – ahogy mondták nekünk – „betámadta őket Gyurcsány”, mert ez reklámot is jelent nekik, illetve a konzervatív oldalról, a kiábrándult fideszesek táborából is hozhat nekik szimpatizánsokat. A Milla-rendezvény szónokai egyebek mellett Tamás Gáspár Miklós, Ungvári Rudolf, roma és erdélyi közéleti személyiségek lesznek Bajnai Gordon, Juhász Péter és Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom társelnöke mellett.

Érdekes, az LMP-sek is örültek annak, hogy a DK politikusai, illetve a Milla szervezői összekülönböztek. A párt egyik vezetője azt mondta lapunknak, hogy eddig az időszakig próbálták lebeszélni Bajnait arról, hogy felszólaljon október 23-án a Milla rendezvényén, mert tartottak attól, hogy az MSZP és a DK is „rárepül” a tömegdemonstrációra. Ha viszont Bajnai most felszólal, akkor nyíltan szembemegy – az ATV-s interjúban őt áttételesen megfenyegető – Gyurcsány Ferenccel, és burkoltan az MSZP-vel, mert ez a két párt – legalábbis az LMP-sek szerint – valójában nem szíveli a Millát és a rendszerkritikus civilmozgalmakat. Mesterházy Attila egyébként kellő bölcsességgel távol tartja magát ezektől a purparléktól, ügyesen kimarad a veszekedésből.  

Egyébként az LMP-ben a Bajnaival is összefogásra kész politikusok inkább egy centrummozgalmat szeretnének összehozni, aminek nem része se az MSZP, se a DK, ellenben konzervatív oldalról is igazolnának személyiségeket. Az alternatív zöld pártnak novemberben lesz kongresszusa, ahol eldőlhet, hogy milyen stratégiával és szövetségesekkel készülnek a 2014-es voksolásra.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az MSZP-ben is vannak olyanok, akik az összefogás hívei, akik szerint nehezen elképzelhető, hogy a szocialista párt egyedül legyőzze a Fideszt. A médiában őket az MSZP Bajnaihoz húzó szárnyának tartják. Annyiban téves ez a megközelítés, hogy nem feltétlenül ragaszkodnak egyedül Bajnai személyéhez, hanem egy széles, több szervezetet magába foglaló összefogásban tudják elképzelni a Fidesz legyőzésének a lehetőségét, aminek akár a volt miniszterelnök lehet a vezetője. Szerintük csak egy nagy, Orbán-ellenes összefogás képes legitimációt adni a 2014-es kormányzásnak. Ráadásul, ha győznek is, Orbán kétharmados intézkedései érvényben maradnak, hisz nehéz elképzelni, hogy az ellenzék ilyen mértékű győzelmet arasson. Magyarán, szerintük az „egy a zászló, egy a tábor” elvet képviselő, a jobboldali pártok többségét a KDNP-től a kisgazdákig „megemésztő” Fidesz ellen legfeljebb egy olyan baloldali összefogás lehet sikeres, ahol minimum az egy a tábor elve működik, ha már az egy zászló megvalósítása lehetetlen küldetésnek tűnik.

Október 23-ai választék

A Fidesz nem tart külön rendezvényt, hanem a párt szimpatizánsait az állami megemlékezésekre várja. Orbán Viktor a Kossuth téren mond beszédet 16 órakor. Vélhetően a Békemenet Egyesület nevű szervezet is ide vezeti majd a híveit.
Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért Facebook-csoport (Milla) a Szabad sajtó útján, az Erzsébet híd pesti hídfője előtt várja a híveit. Az MSZP nem tart rendezvényt, de támogatja, hogy a híveik ide jöjjenek.
A Magyar Szolidaritás Mozgalom (Szolidaritás) 14 órára a Clark Ádám térre várja szimpatizánsait, illetve az ellenzéki pártok támogatóit, innen vonulnak át a Szabad sajtó útra, ahol részt vesznek a Milla 15 órakor kezdődő tüntetésén a Szabad sajtó útján.
A Jobbik 15 órától tart nagygyűlést a Deák téren (alig egy kilométerre a Milla rendezvényétől), amelyen felszólal Vona Gábor pártelnök, illetve Morvai Krisztina, a párt EP-képviselője.
Ha a jelenlegi helyzet marad, október 23-án a DK külön fog ünnepelni, de nem tiltják el a tagjaikat a Milla tüntetésén való részvételtől.

Olvasson tovább: