Kereső toggle

Krekó: érvek és ellenérvek a Jobbik-szakadással kapcsolatban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Jobbik 2006 óta – akkor vette át a párt vezetését Vona Gábor – a legsúlyosabb válságát éli át. A párt legersebb emberei között tört ki konfliktus, és ez a konfliktus akár szét is szedheti a Jobbikot – mondta a Heteknek Krekó Péter. A Political Capital igazgatója, radikalizmuskutató ugyanakkor hozzátette: bár nem szokványos, hogy egy viszonylag jó támogatottsági mutatókkal rendelkez ellenzéki pártban ilyen horderejŐ ügy robbanjon ki, másrészrl viszont éppen ez a még mindig meglév támogatottság biztosíthatja a párt egyben maradását.

Korábban is kiváltak meghatározó politikusok a Jobbikból – például a korábbi alelnök Bíber József vagy Psze Lajos –, ám az általuk elindított új politikai kezdeményezések eddig nem tudtak megersödni. Szegedi kiválása annyiban más, hogy volt a Jobbik egyik legersebb embere, komoly párton belüli hálózattal és rengeteg információval, továbbá úgy tŐnik, most teljesen szembefordult a Jobbikkal, ráadásul nagyon sokat tud ártani – mondta Krekó. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a tiszavasvári események is azt mutatják, hogy több ponton repedezik a párt, és az is kiderült, hogy a Fidesznek megvan a lehetsége bizonyos jobbikos politikusok átcsábítására a maga oldalára. „Szegedi Csanád esetében viszont erre nem látok esélyt, nem hinném, hogy az esetleges érkezésére lenne fogadókészség. Szegedi ennek az egész ügynek a legnagyobb vesztese, és bár a Jobbiknak képes ártani, ugyanakkor a kapcsolatait, információit nehezen tudja politikai tkévé kovácsolni” – vélekedett a szakember. 
Mivel Krekó szerint a Jobbikban rendkívül önkényesen definiálják azt, hogy ki a zsidó és ki nem az, ezért Szegedi Csanád a pártban maradva eljátszhatta volna azt a szerepet, amivel a Jobbik bizonyíthatja, hogy nem antiszemita, hiszen ezt cáfolandó folyamatosan hivatkozhattak volna a soraikban politizáló zsidó származású társukra. „Vona Gábor els nyilatkozatai még kifejezetten errl szóltak, és véleményem szerint nem okozott volna súlyos károkat a pártban, ha így alakul a történet. Éppen ezért számomra hihet, hogy Szegeditl tényleg nem a származása, hanem a korrupciógyanú miatt váltak meg, noha a Jobbiknak tényleg meghatározó vonása az antiszemitizmus” – mondta Krekó Péter.

Olvasson tovább: