hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„Vérfürdő” a parlamentben
Tényleg csak 32 egyház van Magyarországon?

2012. 03. 01.
Az újkori magyar demokrácia egyik fekete hétfője erre a hétre esett. A parlament kétharmados többsége 66, korábban egyházként tevékenykedő vallási közösséget fosztott meg státuszától úgy, hogy többségük megfelelt a tavaly karácsonykor viharos körülmények között elfogadott új szabályozásnak. Lapunk információi szerint a jogfosztott felekezetek közül többen a strasbourgi emberi jogi bíróság elé terjesztik panaszukat.

A kormánypártok kényszerpályára lavírozták magukat (és az ellenzéket is), amikor a tavalyi év utolsó előtti napján olyan vallásügyi szabályozást fogadtak el, amely az egyházak regisztrációját a bíróságok helyett a parlament hatáskörébe helyezi. A kétharmadot alkotó honatyákon kívül minden politikai erő, érintett közösség, jogvédők és több nemzetközi fórum is jelezte: ebből még baj lesz. Lett is, hiszen borítékolható volt, hogy a hangzatos ígéretek ellenére nem objektív mérce, hanem politikai döntés szüli majd meg a de­cemberben elismert 14 mellé hétfőn beemelt újabb 18 egyház státuszát. A még tavaly jogállásuk fenntartásának igényét jelző 84 egyház közül ugyanis a gombot nyomó képviselők elé már csak azok kerültek, akiket az Országgyűlés emberi jogi bizottsága erre alkalmasnak talált.

Az ellenzék szerette volna ugyan módosító indítványokkal feltornászni ezt a számot legalább azon felekezetekkel, amelyek megfelelnek a még festékszagú sarkalatos vallástörvény által támasztott kritériumoknak, ám a kormánypártok csak egy fideszes javaslatot fogadtak be, és az is egy nemzetbiztonsági szempontból kérdéses közel-keleti kapcsolatokkal rendelkező muszlim szervezetet pozicionált. Végül az elismert egyházak körének bővítését és a többi aspiráns elutasítását csak a kormánypárti képviselők szavazták meg, az ellenzék részt sem vett a voksolásban.

Így 66 felekezet március 1-jével elveszítette egyházi státuszát és egyesületként működhet tovább. Mivel a törvény értelmében egy éven belül nem indíthatnak az elismerésükre irányuló népi kezdeményezést, társadalmi szerepvállalásaik várhatóan megszakadnak, szociális és oktatási intézményeik pedig költségvetési támogatás hiányában elsorvadhatnak. A lapunknak nyilatkozó keresztény közösségek vezetőit leginkább az zavarja, hogy a módosítás előkészítői még arra sem vették a fáradságot, hogy megindokolják a parlament általi elutasítást. Többen éppen emiatt fordulnak a strasbourgi emberi jogi bírósághoz. Akadnak azonban olyanok is, akik menedékjogot kértek az USA-ba és néhány nyugat-európai országba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!