Kereső toggle

Levadászva - Februártól elnémulhat a Klubrádió

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Reménykedtünk a kompromisszumos megoldásban, és hogy ez mégsem így történt, a felfokozott politikai hangulatnak tudható be - kommentálta lapunknak Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztője a médiahatóság döntését, amelynek értelmében a baloldali rádióadó elveszíti fővárosi frekvenciáját. Az ellenzék szerint a kormányhatalom fojtja el a kritikus hangokat.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság három fővárosi kereskedelmi rádiófrekvencia sorsáról döntött a héten. Ezeken eddig a Klubrádió, a Rádió 1, illetve a Juventus sugározhatott - előbbi kettő azonban a jövőben frekvencia nélkül marad. A Klubrádiót az Autórádió váltja a 95,3-as frekvencián; a Juventust a Prodo Voice Stúdió Műsorszolgáltató Zrt. a 89,5-ön; a Rádió 1 helyén pedig éppen a Juventus lett a befutó a 103,9-en.

„Köpni-nyelni nem tudok, nem gondoltam, hogy egy félmilliós hallgatósággal rendelkező, tíz éve működő rádió negligálható" - reagált a döntésre az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Klubrádió tulajdonosa. Arató András nem tudja, milyen indokkal nyert a konkurens Autórádió a „végtelenül cinikus" pályázaton. „Nyilván irreálisan magas összeget ajánlott a frekvenciahasználatért - jegyezte meg. - A döntéssel szemben van helye jogorvoslati lehetőségnek, ám a médiahatóság jogköre olyan széles, hogy bármit megtehet. Talán nemzetközi fórumokhoz érdemes fordulni" - tette hozzá Arató, majd arra a kérdésre, hogy budapesti frekvenciáját elveszítve van-e „B" forgatókönyve a rádiónak, azt felelte, hogy gondolkodnak megoldásokon, de konkrétumot egyelőre nem akar mondani.

A pályáztatás kétfajta kritérium-rendszer összekapcsolásáról szól, a hatóság munkatársai azzal védték a döntést, hogy a szubjektív szempontrendszerben a maximumot adták a Klubrádiónak, de az objektív tételekben alacsony pontszámot tudtak csak adni, mert nagyon alacsony összeget ajánlottak a frekvenciahasználatért. A Fidesz-frakcióban egyébként többen is nemtetszésüket fejezték ki a döntés miatt, mert úgymond további muníciót biztosít a demokráciát ért támadások érvanyagához.

A nyertes Autórádió Kft.-ről az Index azt írta, hogy egy egymillió forint jegyzett tőkéjű, idén alakult cég, amely lengyel érdekeltségű tulajdonosától került egy dunakeszi és egy nyíregyházi illetőségű magánszemély tulajdonába. A cég egyik ügyvezetője, Mészáros Lajos az Autórádión kívül tizenhat magyarországi vállalkozásban volt, vagy jelenleg is cégvezető vagy tulajdonos, ezek közül többet is felszámoltak.

A Médiatanács még nyáron hirdetett pályázatot a három frekvenciára, kevesebb kötöttség, több magyar zene mottóval. Vicsek Ferenc, a Klubrádió főszerkesztője szerint már ez is árulkodó előjelnek számított, hiszen egyértelmű volt, hogy a médiahatóság más jellegű rádiót képzel el, vagyis a Klubrádió az eddigi tartalommal semmiképpen nem működhetett volna tovább. „Ennek ellenére elindultunk, és egy olyan pályázatot állítottunk össze, amely a kiírásnak is megfelelt, illetve a hallgatóknak sem kellett volna csalódniuk" - mondta Vicsek, hozzátéve, hogy mivel több hiánypótlást is kértek tőlük, arra számítottak, hogy mégsem írták le őket eleve, és születhet kompromisszumos megoldás. Hogy ez mégsem így történt, az a főszerkesztő személyes véleménye szerint a költségvetés és az IMF-tárgyalások miatt felfokozott politikai hangulatnak köszönhető - vagyis a hatalom mégis meggondolta magát.

Vicsek ugyanakkor nem látja teljesen reménytelennek a helyzetet, hiszen korábban elnyerték a sugárzási jogot a 92,9-es frekvencián, ám a médiahatóság érvénytelenítette a nyertes pályázatot, mondván, hogy egy tulajdonos nem működtethet két rádiót.

A Klubrádió viszont már a pályázati anyagában leszögezte, hogy ha megkapják az új frekvenciát, a régin nem sugároznak tovább. A kérdés a bíróságon fog eldőlni, a következő tárgyalás január közepén lesz. A jelenlegi formájában egyébként februárig szólhat a Klubrádió.

A döntést nem hagyta szó nélkül az ellenzék. Az MSZP véleménye szerint Orbán Viktor miniszterelnök „betiltatta" a Klubrádiót, mert ezt a döntést a kormányfő beleegyezése nélkül nem hozhatta volna meg a Médiatanács. Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerint olyan sajtóorgánumot hallgattattak el, amelyik mindig tudta, hogy mi a különbség a „szervilizmus és a sajtószolgálat között". Az MSZP azt követeli a kormánytól, hogy a médiahatóság semmisítse meg a döntést, helyette írjanak ki egy „új és tisztességes pályázatot".

A Magyar Szocialista Párt európai parlamenti delegációja is tiltakozó nyilatkozatot adott ki a történtek kapcsán, melyben közölték, hogy tájékoztatják az EP tagjait a független média elhallgattatásának tényéről. A delegáció csatlakozik a Mesterházy Attila pártelnök által támogatott felhíváshoz, és Brüsszelben is aláírásgyűjtésbe kezd a Klubrádió felszámolása ellen.

„Becsuktátok a Klubrádiót. A demokratikus Magyarország egyik utolsó hangját. Mert nem bírjátok a nem általatok ellenőrzött nyilvánosságot. Mert azokat szeretitek, akiket meg lehet venni, akiket meg lehet félemlíteni, meg az önkéntes párthülyéket, a hátsó fertályotokba most bekéredzkedő volt párttitkárokat, munkásőröket" - fogalmazott a Facebookon meglehetősen „szenvedélyesen" Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is.

Az LMP szerint a Médiatanács „gyalázatos" döntést hozott. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes kijelentette: ezek után mindenki számára egyértelmű, hogy a testület „nem a sajtószabadság, hanem a Fidesz oldalán áll". A politikus hangsúlyozta, hogy a döntést „kizárólag a Fidesz és a Fidesz nómenklatúrájához tartozó gazdasági háttércsoportok érdeke" határozta meg.

Karácsony Gergely arra is utalt, hogy a Klubrádió „egyértelműen jogsértő módon" már egy másik frekvenciát is elveszített. Ezt azzal magyarázta, hogy a csatornának korábban az ORTT ígért egy másik frekvenciát, de azt az új, „csak fideszes tagokból álló" Médiatanács „teljesen mondvacsinált" indokokkal elvette. A kormány gyengeségét mutatja, hogy képtelen tolerálni az ellenzéki véleményeket - mondta a képviselő.  Majd hozzátette: „Nyilván a Fidesz pontosan tudja, hogy leginkább az állampolgároktól van félnivalója, és a magyar állampolgárok azok, akiknél most (...) kihúzták a gyufát."

A frakcióvezető-helyettes azt is hangsúlyozta, hogy a Médiatanács határozata mindenki számára világossá teszi, hogy a médiatörvény még az Alkotmánybíróság által megsemmisített passzusok nélkül is súlyosan veszélyezteti a sajtószabadságot.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményben reagált a vádakra. E szerint „Magyarországon a kizárólagos állami tulajdonban álló rádiós frekvenciákat az erre törvényben felhatalmazott, kormánytól független, autonóm államigazgatási szerv", a hatóság Médiatanácsa hasznosítja pályázati úton. Az NMHH Szóvivői Irodájának közleménye kitér arra, hogy a pályázati eljárásban született valamennyi döntéssel szemben bírói jogorvoslati lehetőség biztosított, illetve az ajánlattevőknek a határozat kézhezvételétől számított tizenöt napon belül lehetőségük van a határozatban foglalt döntéssel szemben jogorvoslattal élni.

Olvasson tovább: