hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elsodorja-e a kiújuló válság az Orbán-kormányt?
Fronthatások

2011. 09. 01.
Rég volt olyan nehéz időszaka a magyar társadalomnak, mint amilyen a következő lesz - fogalmazott a héten diplomaták előtt Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint az ország nagyon súlyos veszélyhelyzetbe sodródott az euróválság miatt, ezért az ősz nehéz, a szuverenitásért folytatott küzdelemmel teli időszak lesz. Juhász Attila és Krekó Péter a Political Capital vezető elemzői a „forró ősz" kérdéseit vették számba.

Szeptember 7-én kezdődik a Fidesz-KDNP háromnapos hajdúszoboszlói frakcióülése, ezt követően pedig a jobboldali politikusok és az értelmiségi holdudvar immár hagyományosnak mondható kötcsei találkozója. Ezeken a fórumokon az ősz legfontosabb kormányzati döntéseit igyekeznek előkészíteni, illetve a párton belüli ellentéteket elsimítani. Lesz mit megbeszélni. A kormányoldalnak ugyanis - részben az egyre mélyülő és tartósnak tűnő nemzetközi pénzügyi-gazdasági krízis, részben saját hibái miatt - arra kell felkészülni, hogy az egész ciklus a válságról és a válságkezelésről fog szólni, azaz a 2014-ig hátralévő időszakot nem lehet a Fidesz eredeti terveinek megfelelően „romeltakarításra" és kilábalásra felosztani.

A válság következtében a Fidesz kénytelen feladni a ciklus elején dédelgetett álmait. Ez persze nem újdonság: már a hónapokkal ezelőtt bemutatott Széll Kálmán-terv is azt mutatta, hogy a Fidesz elhagyta a korábban hangoztatott, költségvetési hiányt növelő, „növekedésorientált" gazdaságpolitikai víziót, és elfogadta, hogy az egyre erősebb külső kényszerek és a növekvő gazdasági veszély miatt nincs más lehetősége, minthogy a népszerűtlen költségvetési szigoron és adósságcsökkentésen alapuló útra lépjen.

Orbán Viktor legutóbbi bejelentése alapján maga is tisztában van a veszélyekkel, ezért negatív jövőképből kiindulva építi a politikáját. Az országot finanszírozó befektetőket igyekszik megnyugtatni, választói körében pedig az elvárásokat igyekszik csökkenteni, a „küzdelem" a nehézségére hívja fel a figyelmet annak érdekében, hogy kormánya támogatottsága fenntartható legyen.E két célnak egyszerre megfelelni azonban nehéz, mivel a kifelé és a befelé megfogalmazott üzenetek szükségszerűen ellentmondanak egymásnak: ami jó hír a befektetőnek, az általában rossz a választónak, és fordítva. Ráadásul mindez nem is pusztán jó kommunikációt, hanem annál sokkal többet feltételezne: megfelelően előkészített döntéseket a megfelelő időben, felkészültséget és összehangoltságot - végső soron „jó kormányzást", amelynek ígéretével a Fidesz 2010-ben kétharmados parlamenti többséget szerzett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!