Kereső toggle

Bomlás virágai

Pősze a Jobbik iszlámimádatáról

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Anarchista, kommunista, rasszista, extremista és ehhez hasonló nem túl hízelgő jelzőkkel minősítette a Jobbik vezetését Pősze Lajos, akit hétfőn zártak ki a frakcióból. Az egykor az MDF-ben politizáló Pősze a párt programjának egyik írója volt, távozásával a Jobbikon belüli mérsékeltek száma csökkent.

Pősze koncepciója szerint azzal, hogy a Fidesz kétharmaddal nyerte meg a választást, olyan helyzet állt elő, ami a Jobbik korábbi politikájának felülvizsgálatát kívánta volna meg, hiszen - mint fogalmaz a kirúgott képviselő - „Orbánnak nagyobb hatalma van, mint az amerikai elnöknek, hisz akkor változtatja meg az alkotmányt, amikor akarja, míg az Egyesült Államok elnökének arra is kevés esélye van, hogy egyszer módosítsa az alkotmányt". Ez Pősze olvasatában azt jelentette volna, hogy a radikális jobboldali jelleget megőrizve, de a párt extremista szárnyát (Toroczkai László és Budaházy György híveit) leépítve szakpolitikában kellett volna erősíteni a Jobbikot, új üzeneteket találva.

A másik kulcskérdés az iszlámmal való viszony, amit Pősze egyenesen iszlámimádatnak nevez. A Jobbik ugyanis titkos kapcsolatot tart fenn az úgynevezett Izrael-ellenes arab nagykövetségekkel, létrehozta ezt a sajátos klubot, miközben verbálisan a legkeresztényibb magyar pártnak adta el magát. Ez többek között azért is ellentmondás, mert a legtöbb iszlamista arab országban üldözik a keresztényeket, az áttérést például halállal is büntethetik. „Egyetlen párt sem lehet iszlámhívő és Európa-ellenes, miközben kettős kereszteket döfköd a földbe" - magyarázta Pősze, a Jobbik szakmai pártprogramjának legfőbb írója, aki szerint a frakcióban maradtak olyanok, akik hozzá hasonlóan gondolkodnak a párt jelenlegi helyzetéről.

Egy, a Jobbik frakcióban ülő politikus lapunknak elismerte, hogy valóban többen gondolják úgy közülük, hogy nem találták még meg a stratégiai választ a Fidesz kormányzására. Forrásunk Pősze távozását egy „megromlott, helyrehozhatatlan házassághoz" hasonlította. „Több kísérlet is történt a párt vezetésétől eltávolodott Pősze visszaintegrálására, de az utóbbi hetekben semmi jele sem látszott, hogy erre bármilyen esély lenne" - tette hozzá.

Vona Gábor szerint jó, ha egy képviselőcsoporton belül a politikusok különböző árnyalatokat képviselnek, de Pősze Lajos esetében ez már „a frakciót belülről mérgező politikai hovatartozás volt".

Olvasson tovább: