Kereső toggle

Kábuló elit

A felső tízezerben hódít a kokain

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nemcsak alkoholt ivott, hanem kokaint is fogyasztott Stohl András, mielőtt májusban súlyos közúti balesetet okozott. A színész-műsorvezető példája is megerősíti azt a szakértői megállapítást, miszerint a kokain az utóbbi időkben egyre népszerűbbé válik a hazai elit köreiben.

Városi legendákból, nem hivatalos beszélgetésekből, élménybeszámolókból úgy tűnik, a hazai brókerek, művészek, sőt újságírók körében sem ismeretlen drog a kokain. Ezzel kapcsolatos saját tapasztalatait Stohl András a héten kénytelen volt ország-világ elé tárni, miután a Budakörnyéki Bíróságon súlyos testi sértést okozó, ittas állapotban elkövetett járművezetés vádja miatt kellett megjelennie. A rendőrségi eljárás során a színész-műsorvezető ügyvédje tanácsára még tagadta, hogy kábítószert fogyasztott volna, most viszont bevallotta: az ominózus májusi éjszakán a Nemzeti Színházban, a Thalia Caféban és a Marilyn sztriptízbárban járva másfél liter fehérbort, illetve egy deci whiskey-t fogyasztott, parkoló autójában ülve pedig egy csík kokaint is felszippantott. „Ittam, hibát követtem el, de úgy éreztem, vezetőképes állapotban vagyok" - fogalmazott a bíróság előtt. Hogy ez az érzet mennyire nem volt valós, azt az is jelzi, hogy hajnalban a megengedettnél gyorsabban hajtva Fót közelében úgy ütközött neki két másik autónak, hogy utólag semmire nem emlékezett, csak a csattanásokra. A balesetben egy ember könnyű, egy másik pedig súlyos sérülést szenvedett - utóbbinak a mai napig fájdalmai vannak és sántít.

A tanúk szerint Stohl autójából kiszállva alig állt a lábán. Egyikük azt mondta, ennyire részeg embert még soha nem látott, pedig korábban pultosként dolgozott. Társa pedig arra emlékezett, hogy Stohl úgy kért cigit a sérültektől, hogy „cigi, cigi". Az elmondottakból az is kitűnik, hogy a színész élettársát hívta telefonon, akinek többek között azt mondta, hogy „te vezettél". Azt maga a színész mondta el a bíróság előtt, hogy az asszony, miután megérkezett, „egy meglehetősen nagy pofont adott" neki. Amikor a mentő megérkezett, a színész - maga sem értette, miért - beszállt párja autójába, és annak tudta nélkül hazahajtott. A rendőrök később saját otthonából állították elő. A márciusban folytatódó bírósági tárgyalás után egy újságíró megkérdezte Stohlt, mitől tart legjobban, mire azt felelte: „a lelkiismeretemtől".

A színész nem most került először összeütközésbe a törvénnyel. Többször volt balesete - ittasan is -, amelyekben azonban csak ő sérült meg, egy alkalommal pedig orvvadászat miatt került a rendőrség látókörébe. 2005-ben a Dopeman művésznevű rapper könyvében azt állította, hogy korábban együtt szippantott kokaint Stohl Andrással. A vallomás kapcsán a rendőrség is vizsgálódott, de nem lett vádemelés az ügyből.

„Nagyon nem bánnám, ha egyszer valaki végre meg tudná mondani, ki vagy mi vagyok én valójában. Szerintem egy kedves, rendes ember, de hogy mi még? Néha szoktam mondani, hogy két ember lakik bennem: a Tamás meg az András; és a Tamás csinálja a marhaságokat, amiket aztán az András megbán. Lehet, hogy pszichiátriai eset vagyok?" - tette fel a költői kérdést Stohl András még 2007-ben, a Magyar Narancsnak nyilatkozva. A későbbi események fényében meglehetősen érdekes interjúban azt is hozzátette: „lakik bennem valaki, aki néha ledob magáról mindent, és csak jól akarja érezni magát, mindenáron". Azt állította, hogy ehhez nincs feltétlenül szüksége italra. „Amikor nagy rajtam a nyomás, mert rengeteget dolgozom, olyankor azért nagy valószínűséggel iszom valamit. Tömény élményre van szükségem, nem tömény italra" - fogalmazott, hangsúlyozva - nyilván korábbi ügyei kapcsán -, hogy amikor vezet, akkor nem iszik. Kettős énjét jellemezve így folytatta: „Van az a másik fickó is, aki pedig borzasztóan szenved attól, ha másoknak fájdalmat okoz. Aki nagyon bánja, hogy tönkrement a családi élete, bánja azt a sok mindent, amit a feleségének okozott."

„A magyar elit köreiben nagyon terjed a kokain, együtt az alkohollal" - jelentette ki érdeklődésünkre Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának vezető főorvosa. Mint kifejtette, a kokain „gyorsító" hatású, használója rendszerint „mindenhatónak", az „élet császárának" érzi magát, miközben kellemes lelkiállapotba kerül. A „koksz" hatásai közé tartozik az is, hogy megszünteti a fáradtság- és álmosságérzetet. Ezért fogyasztója akár több napon keresztül is fenn tud maradni, hogy szórakozzon vagy dolgozzon, bár - jegyezte meg a doktor - a munkának ilyenkor inkább csak az „érzete" marad meg, mintsem értékelhető produktum. A kokain - amely magas ára miatt lett inkább az elit kábítószere - alkohollal keverve kiszámíthatatlan hatást fejt ki. Annyi biztos, hogy a „mix" katasztrofális hatással van a mozgáskoordinációra: az előbbi gyorsítja a mozgást, amely az utóbbi miatt kevésbé kontrollálhatóvá válik (ennek például autóvezetés esetén tragikus következményei lehetnek).

Funk Sándor hangsúlyozta: a kokain ugyan nem okoz fizikai függőséget, viszont pszichikait annál inkább. A megvonás járhat olyan vegetatív tünetekkel, mint remegés, hányinger, izzadás, de a legáltalánosabb jel a depresszió, azon belül is a súlyos örömtelenség. „Jellemző, hogy akik le akarnak állni, két-három nap után azt mondják, nekik már semmi bajuk, és hazamennek. Ugyanakkor a közvetlen tünetek megszűnéséhez általában egy hét kell, és ezt követően is még egy évig fennáll a visszaesés veszélye" - mondta a főorvos.

Olvasson tovább: