hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán testőre vezeti a Terrorelhárítási Központot
Szupercsapat

2010. 09. 03.
A várakozásoknak megfelelően a Fidesz egykori biztonsági igazgatóját, frissiben tábornokká emelt volt kommandóst nevezték ki az újonnan megalakult Terrorelhárítási Központ élére. A szocialisták magánhadsereget emlegetnek, a szakemberek szerint ugyanakkor elkerülhetetlen a hazai terrorelhárítás megújítása. Igaz, ennek mikéntjével nem mindenki ért egyet.

„Hazánk ezzel újabb nagy lépést tesz abba az irányba, hogy erős és modern ország legyen; olyan, amely képes megvédeni polgárait és érvényesíteni az érdekeinket a mai, szélsebesen változó világban" - hangsúlyozta Orbán Viktor a szeptember 1-jével megalakult Terrorellenes Központ (TEK) ünnepélyes alakuló állománygyűlésén. A tízmilliárd forintos költségvetéssel létrehozott - a 24 című amerikai filmsorozattól ihletve csak magyar CTU-ként aposztrofált - új szervezet feladata lesz a miniszterelnök és a köztársasági elnök védelme, illetve - többek között - terrorcselekmények és az emberrablások felderítése és megszakítása. Ugyancsak a TEK kommandósai lépnek akcióba - a társszervek felkérésére - fegyveres bűnözők elfogásánál, erőszakos bűncselekmények megszakítása esetén, illetve ön- vagy közveszélyes személyek ártalmatlanításánál. Orbán Viktor azzal indokolta a központ létrehozását, hogy a 2001-es New York-i terrortámadás óta a biztonsági kihívások között első helyen a terrorizmus szerepel. Márpedig egy modern ország a 21. század elején nem fordíthat hátat ezen új kihívásnak: fel kell készülni arra, hogy „képesek legyünk polgárainkat korszerű módon megvédeni ezektől az újfajta fenyegetésektől is".

A TEK ünnepélyes alakuló állománygyűlésén felszólalt Gilles de Kerchove, az Európai Unió terrorizmusellenes koordinátora is, aki hangsúlyozta, a fenyegetettség mára sokrétűbbé, szerteágazóbbá vált: már nem egy jól szervezett al-Kaida csoport létezik, hanem társult szervezetek is vannak, továbbá számos fiatal radikalizálódik, akik a konfliktus-zónákba elutazva kiképzést kapnak, majd Európába visszatérve hajtanak végre támadásokat. Kiemelte: hazánkkal szemben a legtöbb nyugat-európai országban terrorista támadást követően jöttek létre hatalmas terrorellenes szervezetek, Magyarország egyike az elsőknek, amely felismerte annak jelentőségét, hogy egy jó struktúrában létező, hatékonyan működő szervezet segíteni tud a tragédia megelőzésében.

A várakozásoknak megfelelően Pintér Sándor belügyminiszter Hajdu Jánost, a Fidesz volt biztonsági igazgatóját nevezte ki a TEK élére. A különleges szolgálat „élesben" is számos alkalommal bizonyító egykori tagja szakmai vélemények szerint kitűnő szakember. Mint ahogy az is vitán felül áll, hogy a terrorelhárítás megújítása elkerülhetetlen volt. Egy névtelenséget kérő - a területet jól ismerő - szakember ugyanakkor lapunknak úgy vélekedett, kérdéses, hogy egy új központ megoldja-e a problémákat. Egyfelől aggályosnak tartja, hogy a központhoz nem pályáztatás útján, hanem személyes kapcsolatok révén kerültek a munkatársak, és - mint állítja - nem a feladatokhoz rendeltek személyeket, hanem fordítva. Hajduról neki is jó véleménye van, ugyanakkor megjegyezte, eddig tucatnyi embert irányított csak, és nem egy több száz fős szervezetet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!