Kereső toggle

Alsóörs: tisztul a kép

Gyilkos és áldozata a rendőrök szerint is ismerte egymást

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Homoszexuális dráma és fegyverkereskedelem egyidejűleg állhat a rendőrgyilkosság hátterében értesült a Hetek a rendőrséghez közel álló informátoroktól. Úgy tudjuk, a nyomozók azt is vizsgálják, érintett lehet-e az áldozat valamilyen bűncselekményben. Az biztos, hogy az ügy két főszereplője ismerte egymást.

A rendőr áldozatot és a feltételezett tettest is jól ismerő forrásainkra hivatkozva egy héttel ezelőtt azt írtuk, homoszexuális dráma állhat az alsóörsi rendőrgyilkosság hátterében.
(A leszámolás során meghalt az ügyhöz semmilyen módon nem kapcsolódó huszonegy éves főiskolás, Németh Ádám is, őt szerdán temették el.) A huszonkilenc éves Gamauf János rendőr főtörzsőrmestert – feltételezhetően – kivégző férfi, a harminchárom éves Szűcs Bálint öngyilkos lett. A múlt szerdára virradóra, éjfél után történt lövöldözés idején Gamauf egy Ford Fiesta utasait igazoltatta, amikor tüzet nyitottak rájuk. Gamauf Jánost a hátán érték a gyilkos lövések. A Ford Fiestában ülő öt 16–25 év közötti, Zala megyei fiatal egy Zala megyei szórakozóhelyről tartott hazafelé, amikor igazoltatták őket.
Egymástól független, helybeli informátoraink szerint a Svájcban élő, ám a nyarakat Magyarországon, a nagyanyja felsőörsi házában töltő Szűcs Bálint és Gamauf egy párt alkottak, ám kapcsolatuk megromlott, és végül ez vezethetett a gyilkossághoz. Néhány nappal a tragédia után megszólaltak a rendőr szülei: mind az apa, mind az anya cáfolta, hogy Szűcs és Gamauf ismerték volna egymást (az anya szerint ezt a nyomozás is bebizonyította), és azt is tagadták, hogy a dráma mögött „melegség” állna.  (Azt azonban nem cáfolták, hogy Gamauf homoszexuális volt, és sajtóhírek szerint az áldozat összes kihallgatott rokona azt mondta, a rendőr egyetlen nőkapcsolatáról sem tudnak.)
A rendőrséghez közel álló forrásaink szerint a nyomozók biztosan tudják, hogy Gamauf és Szűcs között homoszexuális kapcsolat állt fenn, és az is biztos, hogy a rendőr többször járt a fegyverek iránti vonzalmáról ismert Szűcsnél Bázelban. (Szűcs egy svájci lövészegylet tagja volt, különböző versenyeken is indult, ottani szomszédai zárkózott embernek ismerték.) A gyilkosság pontos indítékát egyelőre nem ismerik a nyomozók – bár feltételezések vannak. Először azonban azt kell kétséget kizáróan bizonyítani, hogy valóban Szűcs végzett Gamauffal.
A rendőrség szóvivője bejelentette, hogy a rendőr halálával kapcsolatban nem keresnek további tettest vagy tetteseket, ám ez csak utalhat arra, hogy a nyomozók szerint Szűcs ölt. Ennek bizonyításához különböző vizsgálatokra – többek között fegyverszakértői vizsgálatra – van szükség. Ezek a vizsgálatok azonban – a külföldi tévésorozatokban megszokott egy-két napos várakozási idővel ellentétben – Magyarországon néhány hónap alatt hozhatnak eredményt.
Információink szerint a rendőrök biztosra veszik, hogy Szűcs öngyilkos lett: ez egyszersmind cáfolja azt a sajtóban megjelent találgatást, miszerint két személy ült abban a fekete Skodában, amely mellett megtalálták Szűcs holttestét. (Forrásunk szerint az sem igaz, hogy Szűcs golyóálló mellényt viselt – ez azért érdekes, mert a sajtóban azt feszegették, miért vesz fel valaki golyóálló mellényt, mielőtt öngyilkos lesz). Ebből fakadóan az sem igaz, hogy Gamauf kivégzését követően a mindeddig ismeretlen „másik elkövető” öngyilkosságnak álcázva lelőtte volna társát, Szűcsöt. Úgy tudjuk, a nyomozók semmilyen nyomot nem találtak, amely arra utalna, hogy a Skodában többen ültek volna, ebből fakadóan azt is cáfolják, hogy a „másik tettes” egy terepjáróval menekült volna el.  (Erről az egyik napilap írt egy neve elhallgatását kérő szemtanúra hivatkozva, a rendőrség azonban nem reagált a hírre, mint ahogyan egyetlen, a sajtóban megjelent találgatásra sem.) 
A rendőrséghez közel álló forrásaink szerint a nyomozók a fegyverszakértői és egyéb vizsgálatoktól azt várják, hogy bebizonyosodjon: ugyanazzal a fegyverrel ölték meg Gamauf Jánost (és a vétlen Németh Ádámot), mint amivel Szűcs Bálint öngyilkos lett. Ha az azonosság kétség nélkül biztossá válik, az egyben azt is jelenti, hogy Szűcs gyilkolt Alsóörsön.  
Ugyanakkor – akárki is lőtt – továbbra sem érthető, hogy miért szolgálat közben végzett az áldozattal, miért nem érdekelte, hogy ártatlan áldozatok is lehetnek – mint ahogy lettek is: Németh meghalt, egyik társa súlyosan megsérült –, illetve miért nem foglalkozott azzal, hogy az igazoltatott autó utasai megláthatják.
Információink szerint emellett a nyomozók kiderítették, hogy Szűcs Bálint kapcsolatba hozható fegyverkereskedelemmel: ez magyarázhatja, hogy miért találtak az autójában fegyverarzenált (ugyanakkor nem zárja ki a homoszexuális kapcsolatot Gamauffal). Úgy tudjuk, a rendőrség szerint a lelőtt főtörzsőrmester sem „tiszta”, vagyis részese lehetett valamilyen bűncselekménynek. Amennyiben tényként kezeljük, hogy Szűcs fegyverkereskedelemben vett részt, továbbá Gamauffal korábban egy párt alkottak, úgy a rendőr érintettsége sem elképzelhetetlen. (Ennek azonban ellentmondani látszik, hogy a rendőrt szolgálati halottá nyilvánították, márpedig bűncselekményben való érintettség gyanúja esetén ezzel vélhetően vártak volna.) A rend- őrség csak bizonyított tényeket közöl – hívta fel a figyelmet egy, a  rendőrök munkáját jól ismerő forrásunk, és emlékeztetett rá: a nyomozók véletlenül sem akarnak a móri bankrablásnál elkövetett hibába esni, amikor a bűncselekményt követően rendkívül gyorsan megnevezték a vélt elkövetőket, ám a valódiak csak öt évvel később kerültek elő.
A feltételezések mellett ugyanakkor biztos, hogy a gyilkos profi volt: erre utal, hogy fej- és mellmagasságban lőtt a rendőrre, és a sorozatlövő fegyver 17 lövedéke közül 5 a célpontot találta el. Szintén biztosra vehető, hogy nem a Gamauf által igazoltatott autó utasait akarta megölni. 
A sajtóban elterjedt találgatásokkal ellentétben Gamauf Jánost nem homoszexuális identitása miatt nem nyilvánították hősi halottnak, hanem azért, mert nem felelt meg az ehhez szükséges kritériumoknak: egy meggyilkolt rendőr abban az esetben nyilvánítható hősi halottá, ha a végül a vesztét okozó akció során döntési helyzetbe kerül: elmenekül, vagy akár élete árán is megpróbálja végrehajtani a megkezdett cselekményt. Gamauf János azonban nem került, nem kerülhetett ilyen helyzetbe, hiszen hátulról lőtték le. A két héttel korábban meghalt és hősi halottá nyilvánított Radovics Dusán maga döntött úgy, hogy testi épsége kockáztatása árán is megpróbálja megállítani a rendőrök elől menekülni próbáló autóst, aki végül halálra gázolta.

Olvasson tovább: