hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Régi lemez: Előkerült az egyházi kártya

2010. 02. 14.
Hosszú szünet, kilenc év után ismét téma Magyarországon az egyházalapítás és a kap­cso­lódó vélt vagy valós visszaélések lehetősége. A hozzárendelt médiajelenlét és újságírói han­gulatkeltés alapján azt gondolhatnánk, hogy tényleg káosz uralkodik a vallási piacon, a tények tükrében azonban ez távolról sincs így.

A téma jobboldali felelőse kétség kívül az a Semjén Zsolt, aki az Orbán-kormány idején helyettes egyházügyi államtitkárként három éven át dolgozott - sikertelenül - a rendszerváltáskor született, lelkiismereti- és vallásszabadságról szóló törvény megváltoztatásán. Ezúttal is ő rukkolt elő az ATV Jam című műsorában azzal, hogy hazánkban jelenleg „egyszerűbb egyházat alapítani, mint bélyeggyűjtő egyesületet". Akik pedig élnek a lehetőséggel, azok a KDNP elnöke szerint sokszor vissza is élnek vele. Semjén konkrét eseteket is mondott. Tudomása szerint többek között prostituáltak, illetve különféle, távolról sem szakrális tárgyakkal kereskedők élnek vissza az állam és az adófizetők jóindulatával.

Ő maga ezért azt javasolja, hogy a Fővárosi Bíróságot egy, a „tudományos élet szakértőiből összeállított grémium" segítse az egyház fogalmának definiálásában és a vallási tevékenység kritériumainak pontosításában.

Értő fülek és kifinomult szimatok azonnal érzékelték, hogy vége a kény­szerű hallgatás időszakának, a kö­zelgő új éra kedvező szelet biztosíthat a szocialisták érzéketlensége miatt két ciklus óta lefojtott egyházi vonatkozású „csatározásoknak". Előbb a szélsőjobb egyik hetilapja, majd a köztévé hétvégi magazinja foglalkozott a liberálisnak kikiáltott egyházalapítási gyakorlattal, és kiragadott példáikkal azt sugallták, hogy bizony Magyarországon még azt sem lehet pontosan tudni, hány vallásfelekezet is van valójában. Az újonnan alakulókat pedig semmi más nem vezérli, mint a pénzszerzési technikák gyarapítása.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!