Kereső toggle

Fideszdemokrácia

Belső kritika után tisztogatás Siklóson

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Feloszlatták Baranya 6-os számú választókörzetének legnagyobb Fidesz-csoportját, ezzel 68 tagnak szűnt meg a párttagsága. Pedig az érintett siklósi csoport éppen a hivatalos Fidesz-kommunikációval összhangban működött: mert demokratikusan választani, és megpróbált fellépni egy korrupciógyanús, de legalábbis értelmetlen nagyberuházás ellen.

A csoport feloszlatásáról  december 15-én döntött a párt országos választmánya, ám az erről szóló értesítést csak ezen a héten kapták meg az érintettek. Szalai Ottó, a feloszlatott csoport vezetője azt sem tartja kizártnak, hogy ha ők nem erőltetik, a Fidesz a választások utánig húzta volna a döntés nyilvánosságra hozatalát. Mivel az több szempontból is kellemetlen.

Egyrészről azért, mert - a kizártak szerint - a háttérben Tiffán Zsolt, az ismert borász különös országgyűlési képviselői jelölése áll: mint korábban a Hetek is beszámolt róla, Baranya megye 6-os számú választókörzetében 9 csoport Kékkői Zoltánt, 3 pedig Tiffán Zsoltot támogatta. A második körben 117-52 arányban megint csak Kékkői mellett tette le a voksát a tagság, a pártvezetés mégis Tiffán Zsoltot támogatta, így a helyiek akaratával szemben ő lett a Fidesz parlamenti képviselő-jelöltje.

„Ezzel egy időben elindították a Fidesz siklósi szervezetének feloszlatását" - mondta a Heteknek Szalai, aki szerint a feloszlatást Tiffán - ő egyben a Baranya Megyei Választmány elnöke - szignózta az Országos Választmány felé. A Tiffán levelében megfogalmazott indokok között az eredménytelenség és a koncepciótlan, konfrontatív politizálás szerepelt hangsúlyosan.

Cáfol a polgármester

A fürdőberuházást komplex módon kell vizsgálni, vagyis figyelembe kell venni, hogy a projekt 17 további pályázatot generált – mondta megkeresésünkre Marenics János, Siklós polgármestere. A kritikusok bizonyára elfelejtették megemlíteni, hogy a wellnessközpont építésével párhuzamosan – 1,5 milliárd forintból – zajlik a siklósi vár felújítása: ennek következtében a jelenlegi 100-130 ezres évi látogatószám eléri majd a 180-200 ezer főt, ami biztos alapja lesz a fürdő megfelelő kihasználtságának.  Nem igaz – tájékoztatott  Marenics –, hogy a hotelépítés elmarad: a munkálatok jelenleg is zajlanak, és október 23-án át is adják az ötcsillagos szállót. Arra a felvetésre, hogy Harkány közelében nem sok esélye lehet egy wellnessközpontnak, a polgármester kifejtette: a siklósi fürdő nem gyógyfürdő, hanem élményfürdő lesz, így a harkányitól eltérő igényeket fog kiszolgálni. A 3 milliárdos hitellel kapcsolatban megtudtuk: valójában 3 milliárdos kötvénykibocsátásra került sor, ebből 2 milliárdot fordítottak a fürdőberuházásra. A központ elkészülte után a város többségi tulajdonrészét értékesíteni fogják, így terveik szerint az 5 éves türelmi idő lejárta előtt visszafizetik a tőketartozás nagy részét. Marenics János szerint – bár hangsúlyozta, semmi köze a Fidesz belügyeihez – az történt, hogy miután Bánki Erik nem Kékkői Zoltánt ajánlotta képviselőjelöltnek, a sértett fideszesek mocskolódni kezdtek vele szemben. A polgármester azt mondta, Bánki Eriknek semmi köze nincs a beruházáshoz, arról pedig nem tud, hogy Bánki cégtársának másik cége a kivitelező. „Bánki Erik jó barátom, de nyolc hónapja nem is találkoztunk” – tette hozzá Marenics.

Ezzel szemben Szalai arra emlékeztette lapunkat, hogy a tavaly júniusi EP-választáson Siklóson mind a 11 körzetet megnyerte a Fidesz, sőt, jobban szerepeltek, mint a párt országosan. Szalai szerint tehát annak, hogy a választások előtt felszámoltak egy jól működő szervezetet, egyik oka, hogy Tiffán meg akart szabadulni a siklósi szervezettől, mivel az nem őt támogatta.

Kövér László, a Fidesz országos választmányi elnöke személyesen hallgatta meg a siklósi csoport elnökségét, ám mint azóta tudható: a helyi tagság akaratával ellentétes döntés született.

„Ennyit a fideszes demokráciáról" - fogalmazott lapunknak Szalai. „Egy vérbecsületes, makulátlan gyerek, akinek a Fidesz volt az élete, és aki csak azt tette, amit a pártja előírt" - jellemezte Szalait a Heteknek Mali Zoltán. Mali - aki korábban az ormánsági uzsoramaffia elleni harca által tett szert országos ismertségre, ősszel pedig az Összefogás Párt színeiben indul Siklós polgármesterségéért - úgy véli, a siklósi csoport és Kékkői kiszorításának az is a hozadéka, hogy így meg lehetett szabadulni a Kékkői titkáraként tevékenykedő Szalaitól, aki - a helyi fideszesek többségével egyetemben - régóta bírálta Siklós egyik új beruházását, a wellnessfürdő megépítését.

„Én csak úgy nevezem, hogy wellness- és pártfürdő, mert a háttérben a polgármester és Bánki Erik mutyija áll" - állította a Heteknek Mali.

Siklós városa tehát termálfürdőt épít. A fürdő összköltsége 3 milliárd forint, amelyet hitelből finanszíroz a tavaly 5,1 milliárd forintból gazdálkodó város. A fürdőépítést végző Aquaplus Kft. ügyvezető igazgatója egy - ugyanazon a településen és címen bejegyzett - másik cégben, az Aqua Holding Kft.-ben tulajdonostársa Bánki Eriknek, a Fidesz dél-dunántúli regionális politikai igazgatójának, országgyűlési képviselőnek. A beruházáshoz kapcsolódó többmilliós tanulmányt pedig Bánki Erik unokatestvére készítette.

Bánki szerint a siklósi csoport feloszlatása nem áll összefüggésben a fenti tényekkel. A politikus egy interjúban azt is kifejtette, semmi köze ahhoz, hogy az Aquaplus, illetve unokatestvére tanácsadó cége dolgozik a siklósi önkormányzatnak. Bánki hangsúlyozta, a cégek közbeszerzési pályázatokon nyerték el a megbízásokat, ráadásul a fürdőberuházás tíz éve szerepel Siklós tervei között.

„Ez egyszerűen nem igaz, 2007 végén hallottunk először az ötletről" - pontosított Szalai. Ennek előzménye, hogy 2006-ban 34 fokos termálvizet találtak egy Siklóstól nyolc kilométerre fekvő faluban. Mali szerint az ötletgazdák azt állították, hogy mire a vizet Siklósra vezetik, a súrlódás révén tovább melegszik. „Röhej" - kommentálta Mali. Az azonban már kevésbé vicces, hogy a fürdő mellé betervezett hotel építése elmarad, így nem igazán tudható, kik fogják igénybe venni a wellness-szolgáltatásokat. Amennyiben ugyanis a térségbe érkező turista a közeli Harkányban száll meg, nyilván az ottani ismert gyógyfürdőben is fog csobbanni.

A beruházás - többek szerint - végzetes lehet Siklósra nézve: a brutális hitelfelvétellel évtizedekre elzálogosítják a város jövőjét, miközben a beruházással kapcsolatban nem készültek gazdasági számítások.

Ilyen és ehhez hasonló érvekkel támadták a beruházást Szalai és párttársai, a helyi szocialista többséggel „összeborult" polgármester, Marenics János azonban kitartott a terv mellett. Néhány szocialista mondogatta is, hogy kár erőlködniük, ugyanis fideszes szereplője is van az üzletnek, ám állításuk valóságtartalmáról tényszerűen csak tavaly nyáron győződhetett meg Szalai.

A helyi fideszesek - konkrétan Kékkői Zoltán és Szalai - viszont a 2008-ban történt hitelfelvétel óta hangoztatták, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén, illetve az önkormányzatban többségbe kerülve felülvizsgálják a fürdőberuházást. A párt felső vezetésének a héten megküldött döntése értelmében azonban ettől már nem kell tartani.

Olvasson tovább: