hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elkészült a Fidesz-lista
Győztesek és kegyvesztettek

2009. 12. 18.
Véglegessé vált, hogy kik indulnak a Fidesz-KDNP színeiben a 2010-es országgyűlési választásokon az egyéni választókerületekben. Érdekes, hogy míg más pártokban kemény küzdelmek zajlanak a helyekért, addig a Fidesz esetében úgy tűnik, az számít, ki milyen kapcsolatban állt a központtal. Edelény és Lenti példája mutatja, hogy ostoba nyilatkozatokkal és elmérgesedett vitákkal is ki lehet esni a pikszisből. Egyébként egyéniben mintegy ötven új arc indul a Fidesz színeiben.

A Fideszben általában úgy vélekednek az elkészült listáról, hogy 95 százalékban a papírforma érvényesült. Ha Molnár Osz­kár (képünkön), a kamion­so­főr­ből lett politikus nem beszél butaságokat, akkor minden bizonnyal őt indította volna a Fidesz, mivel a párton belül a közvetlen, „busz­so­főrös” stílusa miatt kedvelt volt. Politikusi tevékenysége pedig nem lógott ki a pártbéli kollégái közül, mindaddig, míg a romákról, illetve a zsidó nagytő­kéről tett kijelentései nyilvánosságra nem kerültek. Ezt követően nemhogy eltűnt volna a nyilvánosság elől, hanem több interjújában tovább boncolgatta a saját gyermekeikben kárt tevő roma asszonyokról, illetve a nagytőke magyarországi térnyeréséről szőtt gon­dolatait.   
„Oszi” – ahogy a politikust pártbéli kollégái hívják – azt nem vette észre, a Fidesz éppen komoly erőfeszítéseket tesz, hogy a Jobbiktól úgy különböztesse meg magát, hogy közben a táborának jobbszélén levő tömegek se hagyják ott, de a párt szalonképessége is megmaradjon.  A Fideszen belül több po­litikustól hallottuk azt a becsült adatot, miszerint a jobboldali tábor 20-30 százalékának második legszimpatikusabb pártja a Vona Gábor által vezetett formáció. A Fidesz belső köre lenézi az antiszemita és cigányellenes politikai kezdeményezéseket, mérsékelt, jobbközép, centrista politikai vi­lág­képpel rendelkezik, de a választásokat nagy aránnyal szeretnék megnyerni. Molnár Oszkár a párt nemzetközi megítélésének ártott sokat, hiszen külföldi lapok is írtak furcsa gondolatairól, tarthatatlanná vált a személye, s ezért ejtették.
A bukások közül egyébként kívülálló számára egyedül Molnár Oszkár esete érthető, a többiek vonatkozásában rejtve maradtak a mozgatórugók. Pedig olyan nagyágyú is kihullott a rostán, mint Nógrádi László, az Orbán-kormány közlekedési minisztere, aki Zalában évtizedek óta „kirobbanthatatlan” erősségnek tűnt. Nem indulhat egyéniben Székesfehérváron az egykori egészségügyi mi­­­niszter Gógl Árpád, Kiskunhalason Szabó Erika, Kecskeméten a motoros akcióiról ismertté vált Nyitrai András. A siklósi Kékkői Zoltán esetében csak sejteni lehet, hogy Tiffán Zsolt, országos hírű borász azért előzhette meg, mert a Fidesznek bort szállító ter­melő jobb fővárosi kapcsolatokkal rendelkezik, mint a harcsabajszú Kékkői.
Ugyanakkor az is megeshet, hogy Kékkői kigolyózása miatt feloszlatják a legnagyobb baranyai Fidesz-szervezetet, a sik­ló­sit, mert az alapszervezet tagjainak tevékenysége sérthette a Fidesz jó hírnevét: a felsőbb akarat ellenére ugyanis a választókerület tizenkét fideszes alapszervezetéből kilenc Kékkőit támogatta, majd egy megismételt szavazáson 117–57-re ismét ő nyert.
Egyébként a fentieken túl is okozott meglepetéseket a jelöltek köre. Érdekes, hogy Borsodban nem indul egyéniben a párt alelnöke, Pelczné Gáll Ildikó, és Egerben sem Demeter Ervin egykori titkosszolgálati miniszter lesz a jelölt, hanem a vele rivalizáló polgármester, Habis László. Számos botrány ellenére viszont Medgyes Tamás esztergomi polgármester nem vesz­tette el a pártvezetés bizalmát, noha válófélben levő felesége asszonyveréssel és iszákossággal hozta hírbe.
A párt vezérkarából nem indul egyéniben Orbán Viktor, Kövér László és a már említett Pelczné Gáll Ildikó. Az ismertebb politikusok közül egyéniben Pokorni Zoltán (Budapest, Hegyvidék), Rogán Antal (Budapest, Belváros-Lipótváros), Lezsák Sándor (Tiszakécske), Semjén Zsolt (Kalocsa), Kósa Lajos (Debrecen), Navracsics Tibor (Veszprém) és Varga Mihály (Karcag) méretteti meg magát.
A jelöltek listája egyébként tovább erősíti az Orbán Viktor pártelnök által megalkotott, választókerületi elnökökre és területi koordinátorokra épült szervezeti rendszert. A Fideszben a megyei pártelnökök szerepe más pár­tokéval szemben elenyésző. Orbán Viktor a 2002-es választási kudarcot követően szervezte át a pártot, az addig Áder János alelnök által mozgatott rendszer helyébe a közvetlenül a pártelnökhöz kapcsolódó struk­­túrát vezetett be. Bár 2006-ban ismét vereséget szenvedtek, mégis maradt ez a szisztéma. A választókerületi elnökök felett térségi koordinátorok tevékenykednek, akik közvetlenül kap­csolódnak Orbán Viktorhoz. Az esetek túlnyomó többségében a választókerületi elnökök lettek a képviselőjelöltek is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!