Kereső toggle

Putyinnál járva: Orbánnal ismerkednek, Gyurcsánytól búcsúztak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A hétvégén zajlott Szentpéterváron az orosz kormányzó párt, az Egységes Oroszország kongresszusa, ahol Orbán Viktor az Európai Néppárt alelnöki minőségében találkozott Putyinnal, a jelenlegi kormányfővel.

A megbeszélés témája elsősorban a magyar-orosz kapcsolatok jövője volt. A kormányzásra készülő Fidesz minden, a magyar külpolitika szempontjából fontos partnerrel rendezi a kapcsolatokat. Orbán Viktor a szombati találkozó után a Hír TV-nek nyilatkozva Szentpéterváron úgy fogalmazott: az embernek időnként az az érzése, hogy néhány gyanús szocialista alak területe és fennhatósága alatt áll az egész orosz-magyar ügy. Holott ennél a két ország többet érdemel, „és én világosan meg is mondtam a miniszterelnök úrnak, hogy szeretnénk rendezni és új alapokra helyezni az orosz-magyar kapcsolatokat" - tette hozzá. Tekintettel arra, hogy választói felhatalmazása nem volt, megállapodás nem született, de mint mondta, ideje, hogy 21. századi kapcsolatrendszerré formálják az eddigi orosz-magyar viszonyokat, továbbá azt is reméli, hogy a két ország gazdasági kapcsolatai alapvetően meg fognak változni, részben mélyülnek, részben pedig szélesednek majd.

Később Orbán úgy fogalmazott: az Egységes Oroszország párt az Európai Néppárttal ápol kapcsolatokat, és konzervatív pártnak nevezi magát. Az a sztereotípia, hogy az oroszoknak a szocialisták a barátaik, a Fidesz az ellenfelük, abból fakad, hogy az orosz kapcsolatok negyven éven keresztül a magyar kommunisták kezében voltak, és nyilvánvalóan nekik jobb kapcsolataik vannak. Ennek az időszaknak szeretne véget vetni és új alapokra helyezni a két ország viszonyát - többek között az energiapolitika terén is.

Orbán Viktor hétvégi látogatásáról az orosz média sajnálatos módon nem adott hírt. Említik viszont Gyurcsány Ferenc és  felesége kedden, saját költségen tett, magánjellegű látogatását, melyről az orosz miniszterelnök a blogjában is beszámol, sőt képet is közzétettek róla: egy étteremben közösen étkeznek Vlagyimir Putyinnal és feleségével (akivel egyébként már nagyon régen mutatkozott együtt), Ljudmillával.

Orbán Viktor látogatásával kapcsolatosan megkérdeztük Deák Péter Oroszország-szakértőt, aki elmondta, hogy a találkozónak valószínűleg magyar részről van nagyobb jelentősége, az oroszok ingerküszöbét nem érte el a hír. „Magyarország egy kis közép-kelet-európai ország, az ellenzék vezetőjének látogatása csekély hírértékkel bír. Tekintettel arra, hogy a két ország viszonyában elég sok területen vannak elvarratlan szálak, az ilyen kis lépések is örvendetesek: mivel konkrét megállapodás nem született, a találkozót felfoghatjuk egy ismerkedésnek. Az oroszok a Fideszre mint következő kormányzó pártra tekintenek, nagy valószínűség szerint a szocialista párttal folytatott viszonyt hosszú időre fel fogja váltani a mostani ellenzékkel való kapcsolat. Gyurcsány Ferenc látogatása kapcsán a közös vacsorát hosszú időre szóló búcsúnak is felfoghatjuk" - fogalmazott a szakértő.

Olvasson tovább: