Kereső toggle

Sötétség délben

„Brutális jogsértések” a TV2 és az RTL Klub kibeszélő műsoraiban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Dacára annak, hogy a szeptember elején hosszú elsötétítéssel megfenyegetett két nagy kereskedelmi tévé fűt-fát megígért a Mónika Show, illetve Joshi Bharat című műsoraik megszelídítésével kapcsolatban, a produkciók az eltelt időben még durvábbá váltak.

Mónika - született Erdélyi Mónika - több, mint nyolc éve „oldja meg" az „emberek" magánéleti, párkapcsolati problémáit. Az a mellékes körülmény, hogy Mónika ez év februárjában elvált, és azóta egyedül neveli gyermekeit, valószínűleg semmit nem változtat „hitelességén": az RTL Klub honlapja ugyanis azt állítja, a kibeszélő műsor  az elmúlt évtizedben külön műfajjá nőtte ki magát, a délutánonként sugárzott talkshow-t adásról adásra milliók nézik naponta.

„Ez egy igazi szókimondó műsor, ahol a valóságos szereplők valóságos történetei a mindennapok valóságos problémáit tükrözik" - olvashatjuk ugyanitt.

Mások viszont - így például az Országos Rádió és Televízió Testület  (ORTT) - biztosra veszik, hogy sokszor előre kitalált álbalhékat láthat a valóságra fogékony közönség. Az adás egy korábbi szerkesztője a Hetek kérdésére megerősítette: az idő múltával az érdeklődés fenntartása érdekében egyre vadabb szituációkat kellett és kell a nézők elé tárni, ezért a research munkatársak gyakran instruálják a meghívott vendégeket, hogy mit mondjanak, mit tegyenek az adásban.

Hogy pontosan mit jelent, és mit csinál a research munkatárs? Egy internetes fórumozó meghatározásával élve: „Azt csinálja, hogy pályaudvarokon, utcán, tereken megkeresi, felhajtja a fogatlan, félbolond, 70-es IQ-állományú egyedeket, akik némi aprópénzért hajlandóak egymást mocskolni a Mónika Show szintű műsorokban!"

Forrásunk azt mondta, hogy a fentebb említett „aprópénz" konkrétan tízezer forintot jelentett hat-hét évvel ezelőtt, ami - még ha esetleg nem is követte az inflációt - ma is jó keresetnek számít egy legfeljebb húszperces elfoglaltságért, néhány pofon kiosztásáért vagy - rosszabb szereposztás esetén - elszenvedéséért.

Az egykori munkatárs azt is elmondta, hogy miután meghatározták a témát - például: a legtöbbször elvált nők - a research munkatárs szabad kezet kapott a szereplők beszervezéséhez. „Hívhatta az ismerőseit, a rokonait, leszólíthatott járókelőket az utcán, vagy - a fenti példánál maradva - kérhetett segítséget a házasságkötő termektől."

A „problémamegoldó" műsorok megrendezett voltát egyébként Réz András esztéta is megerősítette a TV2 Mokka című műsorában. „Ezt a műsort ilyennek találták ki. Ilyennek rendezték, így volt kitalálva ez az epizód: egy színjátékot láttál." Az őszinte kritika nem csak a műsorvezető meglepetését váltotta ki: röviddel az adás után menesztették a szerkesztőt. Folyosói pletykák szerint az állásába került a figyelmetlenség, hogy tudniillik a reggeli műsorban leleplezték a csatorna délutáni „üdvöskéjét".

Egyébként a nem Réz Andráson nevelkedett néző is hamar rájöhetne, hogy a műsor inkább a Kész Átverés Show kategóriájába sorolható, hiszen kevéssé életszerű, hogy a stúdióba érkező vendég már az első kérdés elhangzása előtt nekiront ott ülő ismerősének, Mónika pedig szomorú ábrázattal konstatálja, hogy a biztonsági őrök csak azt követően érnek a helyszínre, amikor már elcsattant néhány pofon, vagy az egyik vendég szitkozódva a földön hever.

Az ORTT egyébként nemrégiben egy olyan statisztát buktatott le, aki az egyik héten a Mónika Show-ban, a másik héten pedig Joshi Bharatnál vendégeskedett. De míg az egyikben egy apja által rendszeresen bántalmazott fiút „alakított", addig a következő héten már egy szerelmi háromszög résztvevőjeként panaszkodott a másik műsorvezetőnek.

Az ORTT által ősz elején kilátásba helyezett büntetés - akár 12 órányi adásszünet - azonban súlyosabb epizódok miatt vált aktuálissá. „Két tizenöt éves kislányt hívtak a stúdióba, akik arról beszélgettek Mónikával, hogy három évvel korábban, azaz tizenkettő éves korukban meg-erőszakolta őket és egy harmadik társukat egyikük nevelőapja. A mű-sorvezető ironikusan azt vizslatta, hogy hazudik-e az a kislány, aki azt állította, hogy őt nem erőszakolták meg. Majd bejött a műsorba az egyik gyerek anyja, és megtépte, megverte ezt a kislányt, mint női riválist" - tájékoztatta a Heteket a műsorfolyam egyik mélypontjáról Majtényi László, az ORTT elnöke.

Közben persze a rivális csatorna, a TV2 sem tétlenkedett: tavaly szeptemberben elindította Joshi Bharat című „ellen-Mónika Show" műsorát. A névadó, a papi kasztba született, indiai Joshi Bharat, akárcsak felmenői, sorselemzéssel és jövendőmondással foglalkozik.  Egy bábszínház tagjaként jutott el Magyarországra, és bár fiatalabb korában nem hitt az indiai babonaságokban, ekkor már „titokban működött a sorselemzés, sodorta a sors", így aztán mégis letette a bábokat, és főállású jós és sorselemző lett, és hisz a reinkarnációban.

Joshi problémamegoldó képességét talán jól jellemzi az az eset, amikor egy hosszabb vita után az elhagyott és kisemmizett feleségnek nagyjából annyit mondott: asszonyom, ön most nehéz helyzetben van, de határozza el, hogy legközelebb nem kerül hasonló szituációba.

Történnek persze jóval nagyobb átverések is a két show-ban: többekkel előfordult, hogy azzal hívták a műsorba, hogy egy régi baráttal fog találkozni, ehelyett azonban haragosa, ellenlábasa várta, vagy olyan családtagja, aki szitkozódva töltötte ki rajta bosszúját.

Egy idős bácsi például régi barátja helyett a lányával szembesült a stúdióban, és amikor megkérdezte, miért csapták be, elmondása szerint a műsorvezető csak annyit felelt: Nem mindegy?

Erdélyi Mónika korábban nyilatkozott az agresszív tartalmuk miatt kifogásolt műsorelemekről. „Tény és való, hogy az ilyen hevesebb jelenetek nagyon nagy érdeklődésre tartanak számot. Talán azért, mert annyi minden rossz történik mostanában az emberek életében. Talán jólesik nekik látni, hogy valaki még rosszabb helyzetben van. Talán ez nekik egy kis vigaszt nyújt. Olyan lehet ez nekik, mint egy cirkusz" - tett tanúbizonyságot mély cinizmusáról Mónika a juj.hu-nak.

Az indiai guru műsorában is helyet kapnak a földhözragadtabb témák: ki kit melyik rokonával csalt meg, kinek kellene fizetnie az elmaradt gázszámlát, stb. És mivel nála is megjelentek a „spontán felindulásból" összeverekedő vendégek, ősszel mind az RTL Klub, mind a TV2 kénytelen volt az ORTT elé járulni. A médiahatóság ugyanis a sorozatos törvénysértések miatt eljárást indított Mónika és Joshi kapcsán. Majtényi László 24 órás adásszünetet javasolt, a testület végül félnapos üzemszünetre ítélte a két csatornát. Ez utóbbi is igen súlyos büntetés, kiváltképp, hogy déltől éjfélig fog tartani. Már persze akkor, ha a bíróság is így ítél: a televíziók ugyanis jogorvoslatért folyamodtak, az ítélet pedig várat magára.

A per mellett ígéretekkel is előállt a két csatorna: etikai kódexben fogalmazták meg, hogy a továbbiakban tartózkodnak a nyílt színi, a stúdióban történt verekedés bemutatásától, továbbá az elhangzó durva káromkodásokat képben és hangban egyaránt felismerhetetlenné teszik, kiskorú személyeket súlyosan negatív kontextusban még törvényes képviselőjük hozzájárulása esetén sem szerepeltetnek.

A jól hangzó ígéretek azonban nem valósultak meg. A kezdeti magyarázat úgy szólt, hogy szeptemberben a korábban felvett, még nem a kódex szellemében fogant műsorok kerültek adásba. Arra azonban már nincs magyarázat, hogy az új szériában miért mutattak rejtett kamerás házasságtörést Joshinál.

Szalai Annamária, az ORTT fideszes tagja az atv.hu-nak úgy fogalmazott: „az eddig feltárt jogsértések brutálisak". Majtényi pedig lapunknak azt mondta: a korábbi ügyek sem évülnek el, és véleménye szerint a bíróság az ORTT-nek fog igazat adni. Ez pedig azt jelenti, hogy a két műsorból áradó sötétség a szellemi dimenzióból egy időre a fizikaiba lép át.

Olvasson tovább: