Kereső toggle

Ki fogja jobban utálni Kendét?

„Akit Kulcsár bűnösként nevezett meg, az vádlott lett”

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Ha ilyen döbbenetesen silány ítélet születhetett a Kulcsár-perben elsőfokon, akkor indokolt volt a megírása” – mondta a Nesze neked, igazság című könyv bemutatóján a szerző, Kende Péter.

Onnan tudható, hogy közelednek a választások, hogy Kende könyvet írt - kezdte Kende Péternek a Kulcsár-perről írt, Nesze neked, igazság című könyve bemutatását Vágó István kedden, a Pallas Páholyban. Nehéz volt eldönteni, viccnek szánja-e, vagy komolyan gondolja, mindenesetre Kende a beszélgetés elején bólintással jelezte, vállalja, hogy könyve „manipulatív módon befolyásolhatja a következő évi parlamenti választásokat". A mikéntre „Az MSZP és az SZDSZ lényegesen jobban fogja utálni a könyvet mint a Fidesz, amelynek sokkal kevesebb disznósága szerepel benne" mondatából következtethetünk.

Kendét sokan az MSZP udvari szerzőjeként tartják számon, és nem kevés azoknak a száma sem, akik úgy emlékeznek, hogy a Viktor című könyv ünnepelt szerzőjeként a 2002-es szocialista pártkongresszus díszvendége volt - vetette fel Vágó István, mire Kende azt mondta, jelen volt a kongresszuson, de nem díszvendégként, hanem dedikálni.

A könyv megírásának okait firtató kérdésre Kende azt mondta, alapvetően a magyar jogszolgáltatással kapcsolatos fenntartásai miatt látott munkához. „Ha ilyen döbbenetesen silány ítélet születhetett a Kulcsár-perben elsőfokon, akkor indokolt volt a könyv megírása" - fogalmazott a szerző.

- A könyv tények és feltételezések keveréke, ugyanakkor az olvasó sok mindent bizonyítottan tudhat meg belőle - mondta a Heteknek Kende Péter, majd a bizonyított kategóriába sorolta a per során tapasztalt logikátlan döntéseket, illetve „ügyészi törvénytelenségeket" is. Kende cáfolta, hogy a móri vérengzésben hibás ítéletet hozó és a Kulcsár üggyel is megbízott Varga Zoltán bíró ellehetetlenítése lett volna a célja. „Sem ingem, sem gatyám Varga, de ebben az ügyben kísértetiesen hasonló ítélkezési hibákat vétett, mint a móri ügy során" - vélekedett a korábban a móri perről is könyvet író szerző. (Egy összeesküvés-elmélet szerint a Kulcsár-ügyben érintett Forró Tamás és Bitvai Miklós 150 millió forintot ajánlott Kendének a móri perről szóló könyv megírásáért, hogy feltárva az itt is, ott is bíráskodó Varga alkalmatlanságát, elérjék a Kulcsár-ügy újratárgyalását, és így időt nyerjenek.)

Varga Zoltán kijelölésével kapcsolatban Kende azt mondta, bizonyítéka ugyan nincs rá, de sejti és könyvében is sejteti, hogy bizonyos politikai köröknek állt érdekében a „slendriánságairól" ismert bíró megbízatása a Kulcsár-perben, mert így látták biztosíthatónak az ügy elkenését. (A Népszabadság mindezt „A két nagy párt egyeztetett a Kulcsár-ítéletről?" című cikkében taglalta.) Kende azt is kijelentette, a perben többeket felmentettek, noha el kellett volna ítélni őket, van azonban olyan résztvevő is, akit ártatlanul ítéltek el. Lapunk felvetésére az író azt mondta, könyvéből levonható az a konklúzió, hogy a „jogszolgáltatás tekintetében Magyarország semmiképpen nem jogállam. Ez nagyon súlyos, tragikus következtetés, de hát ez van" - fogalmazott a Heteknek az író.

A brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség az 1998 és 2003 között elkövetett több milliárdos sikkasztás, pénzmosás, okirat-hamisítás, bűnpártolás és más bűncselekmények miatt. A büntetőper 2005-ben kezdődött el a Fővárosi Bíróságon. Az elsőfokon nyolc évre ítélt „sztárbróker", Kulcsár Attila jelenleg előzetes letartóztatásban van, a bank akkori vezérigazgatóját, a bíróság előtt a „miért sikkasztottam volna, hiszen évi 200 milliót kerestem" mondattal védekező Rejtő E. Tibort felmentették. „Ez vicc" - kommentálta az ítéletet a könyvbemutatón Kende.

Az író szerint a büntetőeljárás úgy zajlott, hogy akit Kulcsár bűnösként nevezett meg, az vádlott lett, akit pedig ártatlannak mondott, az megúszta a felelősségre vonást. A könyv szerint Kulcsár még 2003-ban átadott egy másfél oldalas, általa tollba mondott anyagot Bácskai Jánosnak, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ akkori főigazgatójának. A dokumentum a következő mondattal kezdődik: „Felhívnám a figyelmet, hogy az alább leírtakat hivatalosan csak akkor közlöm, amennyiben megfelelő tanúvédelemben részesülök. Szembesítést nem vállalok, mivel Rejtő E. Tibor több alkalommal is életveszélyesen megfenyegetett, hogy ha bármiről említést teszek, akkor elintéztet" - idézi Kende Kulcsár szavait.

Kende egyébként sok mindenkire „lő" a könyvben. Egy korábbi belügyminiszterrel kapcsolatban például Kulcsárt idézve azt írja, „Rejtő 50 millió forintot fizetett ki (...) egy közvetítőn keresztül, hogy a rendőrségen »elsimítsák« a Rejtő büntetőügyével kapcsolatos feljelentést (ezt az 50 millió forintot is én biztosítottam Rejtő részére, illetve én adtam át neki személyesen)."

Az egyik legizgalmasabb rész a Kulcsár Attila által írt „Pénzügyi rendszer" című feljegyzés, melyben röpködnek a milliók és a napjainkban is aktív politikusok nevei. Eszerint egy államtitkár az informatikai rendszerek fejlesztése kapcsán mozgásba lendült korrupciós pénzek célba juttatását kérte Kulcsártól, egy másik magas rangú politikus pedig 200 millió forintot kért kampánycélokra.

Kende elismerte, hogy ezeket az állításokat nem ellenőrizte, mert - mint mondta - soha senki nem kérte számon az eljárás során, így a maga részéről arra jutott, ez irányú kutakodása nem vezetne eredményre. Ugyanakkor kijelentette: könyvében nyilvános periratokból idéz - válogatás nélkül. Az ügy politikai vonatkozásaival kapcsolatban a szerző úgy vélekedett, „sokkal kisebb ügy lett volna a Kulcsár-sztori, amennyiben megoldott lenne a pártfinanszírozás Magyarországon".

Kende számít rá, hogy perek sokaságát akasztják a nyakába. Vágó István - aki egy, a könyvben szereplő és kedvezőtlen színben feltüntetett egykori bankvezér nevét a bekapcsolt mikrofon miatt nem merte kimondani - a várható kártérítések enyhítése érdekében a könyv megvásárlására buzdította a megjelenteket. A Heteknek az író úgy fogalmazott, abban bízik, hogy a nyilvánosság megvédi. „Valami nagyon-nagyon kicsi esély van rá" - tette hozzá.

Olvasson tovább: