Kereső toggle

Erőltetett menet

Keresztényellenes provokáció a melegfelvonuláson

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A homoszexuális menet főszervezője szerint idén többek között az egyházak tevékenységének következtében nem vonultak fel a transzvesztiták.

Idén is utcai harcba fulladt a homoszexuálisok méltóságáért rendezett budapesti felvonulás. A kordonok és a jelentős számú kommandós ugyan megakadályozta a radikális ellentüntetők és a melegek találkozását, ám előbbiek és a rendőrök összecsapása ezúttal sem maradt el.

A menet mintegy 1500 résztvevője a becslések szerint egyharmad-kétharmad arányban oszlott meg homoszexuálisok, illetve szimpatizánsok tekintetében. Akciójuk biztosítására 3200 rendőrt vezényeltek a környékre, köztük sok civil ruhás és rohamrendőrt is. A rendezvény idejére 325, tiltott helyen parkoló autót szállítottak el, leállították a földalattit, korlátoztak több BKV-járatot és a 3-as metró közlekedését is.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs osztályán megkeresésünkre elmondták: jelenleg is összesítik a rendőrség kiadásait, illetve a károkat.  „A jelentés várhatóan péntekre készül el, a végösszeg tartalmazza majd a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) költségeit, a technikai eszközeiben keletkezett károkat, továbbá a rendezvény biztosításában szintén részt vevő készenléti rendőrség és a megyei főkapitányságok költségeit" - tájékoztatott Tafferner Éva, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője.

A korábbi heves ellenreakciók miatt a Hősök terétől az Oktogonig hermetikusan lezárták az Andrássy utat és a keresztező mellékutcákat - a környéken lakók is csak igazoltatás után térhettek otthonukba -, így a felvonulók voltaképpen saját maguknak demostrálták „méltóságukat".

Miközben a résztvevők - elmondásuk szerint -  a tolerancia jegyé-ben rendezték akciójukat, a menetben idén is feltűnt a tavalyról már ismert transzparens, mely szerint „Jézusnak is két apja volt". A nyíltan keresztényellenes, blaszfémikus szöveg egyetlen „toleranciaharcos" homoszexuálist sem zavart - ellenkező esetben nyilván eltávolíttatták volna a méretes táblát.

A Hetek szerette volna megtudni Kóka János álláspontját a provokatív szöveggel kapcsolatban, mivel a szabad demokrata frakcióvezető közleményben szólította fel politikustársait a homoszexuális menet támogatására, illetve a színvallásra. Megkeresésünkre azonban Kóka János nem válaszolt.

Feleségével az oldalán megjelent a felvonuláson Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök is, aki márciusban történt lemondása óta most először exponálta magát nyilvános eseményen. Gyurcsányt egyébként külön földalattival szállították el az Oktogontól, miután jelenlétével kifejezte a résztvevők iránti szimpátiáját.

Eörsi Mátyás szabad demokrata képviselő szintén részt vett a felvonuláson. A „Jézusnak is két apja volt" transzparens kapcsán kérdésünkre azt mondta, túlreagálásnak tartja a felirat által kiváltott felháborodást. „Nem tekintem hadüzenetnek, mert ez ízlésbeli kérdés. Én magam nem írnék ki ilyet, de ha engem így megbántanak, elfordítom a fejem, mert ilyen jelenségek előfordulnak egy plurális társadalomban" - vélekedett Eörsi, majd ahhoz hasonlította a helyzetet, amikor egy dán újságban muzulmánokat gúnyoló karikatúra jelent meg, ám a dán kormány a felháborodás ellenére sem határolódott el attól.

„Ez egy szerencsétlen tábla, rosszul tette, aki készítette, de nem kell ezeket a dolgokat egyik oldalon sem túlreagálni" - mondta Eörsi, és hozzátette, a homoszexuálisokat most egyébként is eleget támadják.

Steigler Sándor, a rendező Szivárvány Misszió Alapítvány kuratóriumi elnöke lapunk megkeresésére kijelentette: nem írták elő, hogy ki milyen transzparenssel vehet részt a felvonuláson, másrészt a feliratok nem a rendezők véleményét tükrözik.

Arra a felvetésre, hogy miért gázolt bele néhány homoszexuális az egyházakba, illetve miért provokálták az ominózus mondattal a keresztény hívőket, Steigler kifejtette: szerinte az üzenet nem a hívőknek, hanem az egyháznak szólt, éspedig azért, mert „az egyház azon megnyilatkozásai, melyek a meleg embereket érintik - az utóbbi időben például a bejegyzett élettársi kapcsolattal összefüggésben -,  ugyanúgy sértik a meleg emberek önérzetét".

Steigler utalt a katolikus egyház részéről kiadott nyilatkozatra, mely szerint „a homoszexualitás biológiai vagy erkölcsi defektus". „Az egyház tehát nyíltan beletapos a meleg emberek méltóságába, és ez sokkal durvább és sértőbb, mintsem az ominózus tábla" - vélekedett Steigler.

Arra a kérdésre, hogy idén miért nem vonultak a homoszexuálisokkal a transzvesztiták, Steigler elmondta: „Magyarországon  - többek között az egyház megszólalásai miatt is - olyan a közhangulat, hogy nem fejezheti ki minden magyar állampolgár a saját érzéseit, saját gondolatait úgy, ahogy szeretné."

A főszervező hozzátette: szeretné, ha újra olyan közállapotok uralkodnának,  mint 5-6 évvel ezelőtt, amikor kordonok nélkül is felvonulhattak.

„Szerencsétlen ember lehet a plakát készítője, az ilyen kiokádhat magából bármit" - mondta megkeresésünkre Gyulay Endre. A katolikus püspök hozzátette: a botránkoztató feliratnak természetesen semmiféle bibliai alapja nincs, mint ahogyan a szerző sem rendelkezik bibliai hittel.

Csoma Áron, a Református Egyház Kommunikációs Szolgálatának vezetője emlékeztetett 2004-ben kiadott zsinati határozatukra, amely a házasságot egy férfi és egy nő életre szóló szövetségi kapcsolataként definiálja. Az ezen szövetségre „képtelen" embertársaik hajlamát nem minősítik erkölcsileg, ugyanakkor kötelességüknek tartják őket mindenfajta diszkriminatív magatartással szemben megvédelmezni.

A durva felirattal kapcsolatban Csoma lapunknak azt mondta, sajnálatosnak tartja, hogy azok az emberek, akik önmaguk, illetve saját szexuális identitásuk irányában elfogadást és megértést szeretnének kapni, olyan transzparensekkel, jelszavakkal állnak elő, amelyek sértik más közösségek hitét és értékrendjét.

„Obszcén dolgok nem segítik a meleg társadalom elfogadtatását a többségi társadalommal. Katolikusként nem tartom jónak, hogy egy ilyen demostrációba bevonják Jézust" - jelentette ki a Heteknek Török Zsolt szocialista politikus. Az MSZP frakcióvezető-helyettese korábban kiállt a melegek felvonulása mellett, ám azt ő is hangsúlyozta, hogy ne „ordenáré, obszcén" módon hirdessék másságukat. (Török nyilván a korábbi években kamionplatókon ugráló, pornográf jeleneteket imitáló transzvesztiták és homoszexuálisok performanszaira utalt.)

„Az idei menet tényleg méltóságteljes volt, a résztvevők konszolidáltan viselkedtek, büszkén vállalták másságukat. Ehhez joga van mindenkinek, de az ilyen provokatív kijelentéseket, feliratokat nem tartom célravezetőnek" - összegezte véleményét Török Zsolt, a beszélgetésből azonban az is világossá vált, hogy ez nem a szocialista párt hivatalos véleménye, hanem Török személyes álláspontja.

Az MSZP hivatalos álláspontja valószínűleg a fideszes Ékes Ilonát elítélő nyilatkozat. Ékes - még a felvonulás előtt - a demonstráció betiltását kérte Tóth Gábor budapesti rendőrkapitánytól a gyerekek személyiségfejlődésére gyakorolt negatív hatására hivatkozva. Ékes lemondatását a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsági tagságáról éppen Török Zsolt kezdeményezte, a szintén szocialista  Szabóné Müller Tímea pedig az MSZMP szellemét megidézve azt mondta, Ékes véleménye nem egyeztethető össze Európával. „Úgy is fogalmazhatunk, képviselőtársaim azért mondatnának le, mert szerintük a keresztény vélemény nem fér bele Európába" - tájékoztatta a Heteket Ékes Ilona. A fideszes politikus azt is elmondta, a menet betiltását kezdeményező sajtótájékoztatója óta sok mocskolódó és fenyegető üzenetet kapott.

A menettel kapcsolatban a rendező Szivárvány Misszió Alapítvány honlapján többek között azt olvashatjuk, hogy az „a szexuális orientáció nyilvános - nem rejtőzködő - vállalásának érdekében tartott rendezvény".

Nos, a rejtőzködéssel kapcsolatban meg kell jegyeznünk, hogy a szervezők sorában feltüntetett egyesületek, szervezetek közül sokszori próbálkozás után is csak egyet, a Szivárvány egyesület vezetőjét sikerült elérnünk.

A többi megadott telefonszám nem él, pedig a Jézus két apjáról szóló szöveg kapcsán szerettük volna megismerni az „Öt kenyér" nevű  ökumenikus homoszexuális szervezet véleményét is.

Olvasson tovább: