Kereső toggle

Karaktergyilkosságok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Reszkessen az a hazaáruló, aki az előrehozott, szabad választások megkerülésével kíván Magyarország miniszterelnöke lenni” – küldött sajátos hadüzenetet Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője mindazoknak, akik MSZP–SZDSZ támogatással követnék Gyurcsány Ferencet a kormányfői székben. A képletesen vett „levadászásba” a jobboldali sajtó is aktívan bekapcsolódott, össztüzet zúdítva az egymás után felmerülő jelöltekre. A  jobboldali táborban olyan szlogenek hallhatóak: az akasztásnál kevesebb, de a felelősségre vonásnál több járna a reményeik szerint mielőbb távozó garnitúrának.

„Magyarországot a nemzetközi háttérhatalom eddig egy Gyurcsány nevű bábon keresztül irányította. A báb hasznavehetetlenné vált számukra, úgy tűnik, mostantól előjön az egyik bábmester, Surányi György személyében. Senkinek ne legyen kétsége, Surányival Magyarország gyarmatosítására akarnak pontot tenni a mögötte álló politikai erők. A volt jegybankelnök a nemzetközi tőke legmegbízhatóbb hazai szálláscsinálója, akinek csupán »térkép e táj« - így hívta harcba szimpatizánsait múlt héten Vona Gábor, a Jobbik elnöke. A szappanopera-szerű miniszterelnök-keresés azonban megtréfálta kissé az  EP-választásra mind militánsabban készülő pártot. Hamarosan kiderült ugyanis, hogy bár a kódolt zsidózást Vona és társai továbbra is univerzális eszközként használhatják, a meghirdetett új jelszó - Surányi, takarodj! Gyurcsányt börtönbe! - első felét azonban azóta néhányszor módosítani kényszerültek.

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-listavezetője online felhívásában már úgy fogalmazott, hogy „reszkessen az a hazaáruló, aki az előrehozott, szabad választások megkerülésével kíván Magyarország miniszterelnöke lenni (...) Legyen az a személy akárki, a nép haragjával fog szembesülni". A jogásznő szerint az új miniszterelnök (vélhetően Bajnai Gordon) a magyar emberek feje fölé ültetett helytartói pozíciót kívánja elfoglalni. Szerinte Bajnai számos libatenyésztőt kergetett öngyilkosságba, mire milliárdos lett - most pedig az egész országot kívánják leciánoztatni vele. Ezért Morvai szerint eljött az idő, hogy „erőt mutassunk". A Jobbik ugyanakkor bejelentette: akárki is lesz a miniszterelnök, annak minden lépését figyelni fogják, és otthonánál is megmozdulásokat szerveznek.

Az előrehozott választásokat „megakadályozó" miniszterelnök-jelölteket nemcsak a radikális Jobbik, hanem a kanonizált jobboldali sajtó is „elővette". Bokros Lajosra már akkor össztűz zúdult, amikor még csak az MDF állította EP-listájának élére. Nem véletlenül. Mint ahogy arra Szabados Krisztián, a Political Capital politikai elemzője felhívta a figyelmet (Lesz-e harmadik erő az MDF-ből? Hetek, 2009. március 13.), a közvélemény-kutatások nem erősítik meg azt a közhelyet, hogy Bokrossal szemben az egész társadalomban mély ellenérzések lennének. Az elemző szerint inkább arról van szó, hogy egy nagyon erős lejárató kampány, egyfajta karaktergyilkosság indult vele szemben.

A kürtöt Orbán Viktor és Semjén Zsolt együttes erővel fújták meg: előbbi azt nyilatkozta, hogy akkor lenne igazán pánikban, ha Bokros vezetné az országot; utóbbi pedig úgy fogalmazott, hogy a népnyúzó Bokrosra felelős ember sem a családját, sem a hazáját nem bízhatja rá. A Magyar Nemzet, a HírTv vagy éppen a Magyar Demokrata cikkeiből az olvasó számára valóban egy „rém" - a Demokrata éppen ezt a kifejezést használja - alakja rajzolódik ki. A hetvenes években elnyert panamai ösztöndíja kapcsán sejtetik, hogy esetleg ügynöki múltja is lehet, miközben szamizdatos munkásságára erős szkepszissel utalnak („Rikárdó Dávid azonos azzal a Bokros Lajossal, aki 1990-ben a Magyar Szocialista Párt színeiben indult a választásokon, és jutott be a parlamentbe" - írja a Magyar Nemzet). 1995-ös pénzügyminiszteri tevékenységét és „csomagját" népsanyargató intézkedésnek titulálják, megjegyezve, hogy az a mai napig felbecsülhetetlen demográfiai károkat okoz a magyarságnak. Jótékony homály fedi ugyanakkor azt, hogy a közgazdászok általánosnak tekinthető véleménye mégiscsak az, hogy a Bokros-csomag teremtette meg az 1996 és 2000 közötti gazdasági növekedés alapjait, illetve tette lehetővé, hogy utolsó két évében a Fidesz-kormánynak legyen miből osztogatnia.

A jobboldali sajtóban nem bántak kesztyűs kézzel Surányi György egykori jegybankelnökkel sem, akit csak az őrzött meg a komolyabb támadásoktól - mint az otthona előtti Jobbik-tüntetés -, hogy hamar kiderült, a Fidesz hallgatólagos támogatása hiányában nem vállalja Gyurcsány utódjának szerepét. A Heti Válasz - Járai Zsigmond, a Fidesz egykori pénzügyminiszterének visszaemlékezései alapján - így is felemlegette, hogy Surányi jegybankelnökként állítólag dollármilliárdos károkat okozott az országnak az aranytartalék jelentős részének értékesítésével.

A mérsékelt hetilap online változatában megjelenő íráshoz az egyik kommentelő hozzáfűzte: Surányinak egyetlen „hibája", hogy zsidó embernek született. Ezt a szálat „elemezte" egyébként Csurka István szélsőjobbos Magyar Fóruma is, amelynek címlapján Surányi egy Dávid-csillag közepén látható; a magyarázat szerint a volt jegybankelnök egyenesen Simon Peresz jelöltje...

„Bajnai Gordon jelölése, akinek emberéletek száradnak a lelkén, nyilvánvaló provokáció" - írta közleményében a KDNP immár Gyurcsány Ferenc várható utódjáról, hozzátéve, hogy a fejlesztési miniszter erkölcsi értelemben bűnöző. A témát a jobboldali sajtó készséggel „bontja ki", hangsúlyozva Bajnai kapcsolatát Kóka Jánossal, valamint Gyurcsány Ferenccel, célozva arra, hogy ő is állami megrendelések segítségével szerezte vagyona egy részét. Szintén hangsúlyos motívum, hogy a Wallis Rt. vezérigazgatójaként a menedzser közreműködött a Hajdú-Bét bedöntésében, ami a baromfis cégnek hitelező gazdáknak 6 milliárd forintos kárt okozott, és emiatt többen közülük öngyilkosságot követtek el. A „gyilkosként" feltüntetett Bajnai álláspontja ugyanakkor nem jelenik meg a cikkekben.

Mindeközben a Fideszen belül többen már a - Bajnai képbe kerülésével most vélhetően jövő tavaszig ismét kitolódott - hatalomátvétel kapcsán dörzsölik a kezüket. Nemcsak az esetleges  kétharmados többség, hanem az elszámoltatás is elégtételt jelenthet majd Orbán és pártja számára. A pártelnök elmondása szerint kormányra kerülésük esetén az elmúlt évek gyanús kormányzati ügyei közül egyet sem hagynak felderítetlenül. Vannak, akik ennél is tovább mennének.

Olvasson tovább: