hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Jobbik már a spájzban?
Sikert hozhat Vonáéknak az alacsony választási részvétel

2009. 04. 18.
Tovább vitorlázik a népszerűség tengerében a Jobbik: a félkatonai szervezetéről is ismert párt az EP-választáshoz közeledve már ötszázaléknyi voksolót tudhat maga mögött – miközben vidéki rendezvényeiken alkalomszerűen holokauszttagadás, zsidózás vagy épp nyílt cigányozás zajlik.

Több hónapja járja az országot a Jobbik Magyarországért Mozgalom: lakossági fórumon, előadóesten, választási gyűlésen, költői esten, tagtoborzón - és immár a kampány keretében - az európai választásokról szóló előadáson „világosítják fel" a választókat, hogy végre „megmozduljon az állóvíz". Egy hónapja például a párt által létbe szólított félkatonai szervezet, a Magyar Gárda egyik rendezvényén fejtette ki Draskovics András Bács-Kiskun megyei kapitány: a világot a zsidók uralják, annak a nagy része pedig nem is igaz, amit Auschwitzról és Buchenwaldról „koholtak a zsidók"; azt pedig Szegedi Csanád alelnök jelentette ki Kerepesen, hogy „a mi pénzünkön állami felügyelettel cigánytenyészet zajlik Magyarországon". (Rendet vágnának. Hetek, 2009. február 13.)

A pártvezetők szerint egyébként nem az előbbiek vonzzák a választókat a Jobbikhoz - a szegedi elnök lapunknak azt állította: vidéken a termőföldről képviselt véleményük a legnépszerűbb. „Mivel 2011-től szabadon lehetne a külföldieknek is földet vásárolniuk, a Budapesten kívül élők nagy számban támogatják a programunkat, melynek része a moratórium meghosszabbításának elérése" - mondta Tóth Péter.

Azt pedig, hogy a nyilvánosságért vívott harcuk sikeres, a Medián felmérései is alátámasztják: miközben a kiábrándultak száma a kutatócég szerint másfél évtizedes rekordot döntött, a Jobbik az idén januári egyszázalékos támogatottsága után a legfrissebb eredmények szerint már négy százalékot érne el a választásokon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!