Kereső toggle

A hentes bosszúja

Az áldozat és a gyilkos is a Magyar Gárda tagja volt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A csapos pontosan tudja, miért zárták ki tavaly novemberben A. Pétert a gárdából, ám az okot nem hajlandó elárulni. Miért nem? „Halottról vagy jót, vagy semmit." Akkor sem jön zavarba, amikor emlékeztetjük, hogy I. Gyöngyvér a halott.

Április 20-án este hat óra körül A. Péter bekopogott a szomszédjához, és benzint kért tőle. A kisgyerekével élő nő csodálkozott: nem adhat, mondta, mivel nem tart otthon benzint. Menjen fel a közös képviselőhöz, tanácsolta a kopasz fiatalembernek, tőle talán kap.

A szomszédasszony fél hét körül távozott otthonról. Amint kilépett a folyosóra, hangos zenét és furcsa emberi hangokat hallott A. Péter albérletéből. „Gyogyós a bácsi" - magyarázta kisfiának. Amikor hazaértek, súlyos csend ült a házon.
Időközben A. Péter meggyilkolta 19 éves barátnőjét. A korábban tőle kapott tőrrel leszúrta, majd elmetszette a torkát. Hivatalos forrásból még nem erősítették meg, de állítólag levágta I. Gyöngyvér fejét.

Kalocsa kedves, álmos kisváros. Könnyen megtaláljuk a Bátyai út 15-öt, a gyilkosság helyszínét. A kisgyerekes szomszédasszony azzal kezdi, hogy senkinek nem hajlandó nyilatkozni, aztán kérdés nélkül is dől belőle a szó. Érdekes módon kezdetben a legtöbb kalocsai hasonlóan elutasító. Egy kivétel akad, a második emeleten lakó idős néni: ő úgy osztja meg információit, hogy előtte nem mondja, hogy nem.

Régóta ismeri A. Péter családját: a fiú apja, A. Attila a városi fiú-nevelőintézetben dolgozik. „Nem tanár, ahhoz nincs végzettsége, hanem felügyelő." Az idős hölgy szerint A. Pétertől az apja és annak élettársa is tartott, ezért szorgalmazták elköltözését: az apa inkább hozzájárult a lakbérhez, csakhogy ne velük éljen. Fia négyéves volt, amikor édesanyja meghalt: autóbalesetet szenvedett szeretőjével. Pétert és a nőnek a másik férfitól született gyerekét A. Attila nevelte fel. Később lett egy élettársa, akitől két gyermeke született. Így éltek együtt Kalocsán. A szomszédasszony szerint A. Péter nemrégiben rátámadt saját apjára is.

A szerény családi ház előtt várakozunk, amikor befut A. Attila élettársa. ő sem akar nyilatkozni, azt mondja, elég baj nekik ez a tragédia. Különös, hogy a saját tragédiájukról beszél, nem az áldozatéról. Azt is mondja, szerencsénk van, hogy férjét nem találtuk otthon: ő durvább lenne. Miért is? Ezen egy pillanatra elgondolkozik. „Persze, hogy tudtuk, hogy gárdista, de nem azok nevelték ilyenné. ők is rendes emberek" - feleli ismét ingerülten arra a kérdésre, hogy A. Péter brutalitása összefügghet-e magyar gárdista múltjával.

A Magyar Gárda nevű neonáci szervezet tavaly szeptemberben kettészakadt. Dósa István „országos főkapitány" lemondott - vagy lemondatták -, és megalakította a Magyar Gárda „Magyar Gárda őrző Szárnya" nevű klónját. Ugyanaz az egyenruha és ugyanaz a szellemiség, mint a Vona Gábor-féle társaságé. Akinek kételyei vannak, nézzen meg néhány videót az interneten.

A. Péter a Dósa-féle szakadárokkal tartott. Hogy náci vagy nem náci, ahhoz az első adalék: letartóztatása után azért nem szállították börtönbe, mert a rendőrök attól tartanak, hogy a testére tetovált horogkereszt miatt rabtársai inzultusának lenne kitéve. Inkább magányosan őrzik.

A két Gárda - a Vona és a Dósa vezette - versengve próbálta elhatárolni magát a „kalocsai gyilkostól". Üsztöke László, a fiú korábbi helyi gárdaparancsnoka megkeresésünkre azt mondta, a fiú az utóbbi időben kábítószerezett. Szerinte ez magyarázhatja a gyilkosságot. A Vidámpark nevű italbolt csaposa viszont kategorikusan cáfolta Üsztöke állítását. Gyerekkora óta ismerte a gyilkost: szelíd, halk szavú, illedelmes fiatalember volt, soha életében nem kábítószerezett, sőt, mélyen megvetette a drogosokat. A csapos - mint mondta, maga is jobbikos - pontosan tudja, miért zárták ki tavaly no-vemberben A. Pétert a gárdából, ám az okot nem hajlandó elárulni. Miért nem? „Halottról vagy jót, vagy semmit." Akkor sem jön zavarba, amikor emlékeztetjük, hogy I. Gyöngyvér a halott. „Nekem A. Péter is" - vágja ki magát.

Nem csoda, hogy az exgárdista gyilkos jól bánt a késsel, foglalkozását tekintve ugyanis hentes. Egykori munkahelyéhez, egy kalocsai vágóhídhoz hajtunk. A széles tolóajtót az orrunk előtt húzzák be. Nincs záróra, de a munkatársak elhatározták, nem nyilatkoznak. Civilnek tilos belépni a fehér zónába, a fehér ruhás hentesek viszont nem jönnek ki. Az egyik munkatárs végül nagy nehezen annyit elmond, hogy semmilyen előjelét nem látták a borzalmas tragédiának. Gyöngyvér a gyilkosságot megelőző csütörtökön és pénteken is a vágóhíd kapujában várta A. Pétert, aki egyébként jó szakember.

Bátya közvetlenül Kalocsa mellett fekszik. Itt élnek I. Gyöngyvér szülei. Az áldozat nővére a sajtón keresztül üzente meg, hogy senkinek nem nyilatkoznak. Ezért is lep meg, hogy amikor becsöngetünk, Gyöngyvér édesanyja és édesapja nyit ajtót. Még meglepőbb, hogy körülbelül tíz percig tudunk beszélgetni velük. Mivel búcsúzáskor az apa kijelenti, hogy szavai nem jelenhetnek meg a sajtóban, csak az édesanya által elmondottakat idézzük. Eszerint Gyöngyvér és gyilkosa körülbelül másfél éve ismerték egymást, ez idő alatt a szülők talán négyszer-ötször találkoztak A. Péterrel. A lányt nem zavarta, hogy barátja gárdista. Édesanyja azt mondja, tavaly sokáig kérlelte, ne kísérje el a fiút Budapestre az avató eskütételére, de a 18 éves Gyöngyvér azt felelte, nem lesz semmi probléma. Gyöngyvér banki ügyvitelt és számítástechnikát tanult a Dunaújvárosi főiskola kalocsai tagozatán, négyes-ötös eredménnyel. Az iskola mellett az Aldi nevű diszkontáruházban dolgozott.

Az anya próbálta tiltani a lányát, hogy följárjon A. Péter lakására, ám mint mondja, nem igazán tudja, hogyan éltek. Úgy véli, hullámzó volt a kapcsolatuk. Elképzelhető, hogy A. Péter többször is megcsalta barátnőjét, aki elkezdett távolodni a férfitól, ezért az anya szerint inkább szerelmi bosszúból történhetett a gyilkosság.

A környékbeliek azt állítják, az együtt töltött idő során Gyöngyvér idomult A. Péterhez. Az egyik napilap mindenesetre közölt egy fotót, melyen Gyöngyvér a Magyar Gárda egyenruhájában látható a szervezet tavalyi, soltvadkerti rendezvényén.

A Vidámpark csaposa azt mondja, Gyöngyvér is törzsvendég volt, 14 éves kora óta látogatta a vendéglátó-ipari egységet. A férfi a mentőktől úgy tudja, hogy a brutális gyilkosság után A. Péter horogkeresztet vésett a lefejezett I. Gyöngyvér hátába. Arról még folynak a találgatások, hogy a lány fejét vagy testét takarta le azzal a horogkeresztes zászlóval, amit - akárcsak a gyilkos tőrt - Gyöngyvértől kapott. A kivégzést követően leült a számítógép elé játszani, majd egy-két óra múlva hazament. Gyöngyvér édesanyja szerint saját apja vitte be a rendőrségre, ahol állítólag azt mondta: „Hoztam egy gyilkost, akasszák fel!"

A Magyar Gárda és a Jobbik a halálbüntetés visszaállításáért (is) küzd. A. Péter nem lett hűtlen elvbarátaihoz. A börtönből üzente, azt akarja, végezzék ki. Megbánást nem tanúsított.

Olvasson tovább: