Kereső toggle

Tanulságos búcsú

Tatárszentgyörgy megmozdította az országot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Fehér busz csíkokkal, s a sofőrnek bajsza van” – hallhattuk az eligazítást, amely alapján be lehetett azonosítani a Tatárszentgyörgy–Budapest közötti ingyenes – illetve egy ismeretlen szponzor által fizetett – járatot. A buszok a múlt heti kettős gyilkosság roma áldozatainak temetésére indultak, több száz személygépkocsival egyetemben. A hozzátartozókkal és a falubéliekkel együtt politikusok és neves közéleti szereplők kísérték utolsó útjára a 27 évesen meggyilkolt Csorba Róbertet és fiát, az 5 éves Robikát.

Itt most nem egy szörnyű katasztrófa együttérző jelenlévői vagyunk, hanem mélyen megrendült és megszégyenült emberek, akik nem tanultunk Magyarország bűneiből (...). Mi vagyunk azok, akiknek vigyázni kellett volna rájuk, mi vagyunk azok, akik (...) nem álltuk útját azoknak a gonosz alakulatoknak, amelyek ebben a faluban is végigmasíroztak, akik tűrjük azt, hogy Magyarországon ez történjék, gyáván hallgatunk vagy félreállunk" - mondta Iványi Gábor metodista lelkész - egykori SZDSZ-es parlamenti képviselő - Csorba Róbert és Robika ravatalánál. Iványi egyúttal a cigányság bocsánatát kérte azért, hogy a magyarságnak ötszáz év alatt sem sikerült befogadnia őket.

A szomorú eseményre több ezren érkeztek az ország különböző részeiről: a főúton egy órán keresztül özönlöttek az emberek a temető felé. A roma gyászolók között néha izzott a levegő: egy férfi szerint senki nem védi meg a magyar cigányokat, s legközelebb már nemcsak az ötéves, hanem a nála fiatalabb gyermekek is áldozatul eshetnek. Mások azt mondták, hogy semmi sem véletlen, lám idáig fajult a rasszizmus hazánkban. A temetésen - amelyet nagy erőkkel biztosított a rendőrség - megjelentek a roma polgárőrség és a Roma Rendőrök Országos Egyesületének tagjai is.

A demonstrációnak is beillő eseményen az elhunyt özvegye, a népes rokonság, valamint a sok-sok civil állampolgár mellett neves közéleti szereplők, politikusok is felismerhetőek voltak. Valamennyi parlamenti párt képviseltette magát, mintegy tiltakozásul az ellen, hogy faji alapon ártatlan emberek vérét ontották Magyarországon. Egy Budapestről érkezett pedagógus kifejtette lapunknak, hogy akármilyen problémák is adódnak a cigány-magyar együttélésből, ezután a brutális gaztett után teljességgel elfogadhatatlan mind a semlegesség, mind a „cigányozás". „Akik nem állnak ellene a faji kirekesztésnek, azok kisebb-nagyobb mértékben a gyilkosokkal vállalnak közösséget" - mondta.

A temetés - a 100 Tagú Cigányzenekar zenéje mellett - katolikus szertartás és cigány hagyományok szerint történt. A sírnál virágot helyezett el többek között Soma, az énekesnő, akinek fiát - állítása szerint - immár harmadszor rabolták ki roma fiatalok. Az énekesnő ennek ellenére úgy látja, hogy: „Mindennemű félelem- és gyűlöletkeltés lehúz mindannyiunkat. Mindkét oldal részéről türelemre, toleranciára van szükség."

A temetésen többen sürgették a tettesek kézre kerítését és példás megbüntetését. A Nemzeti Nyomozó Iroda sajtószóvivője annyit árult el lapunknak, hogy „a nyomozás folyamatban van". Bencze József országos rendőrfőkapitány pedig az MTV-nek úgy nyilatkozott, hogy a profilalkotás és a bizonyítékok alapján már „közel járunk az elkövetőkhöz". A tízmillió forintos nyomravezetői díj továbbra is fennáll.

Nemzetbiztonság-közeli forrásaink szerint létezhetnek hazánkban olyan halálbrigádok, amelyek akár a tavaly novemberi nagycsécsei, akár a legutóbbi tatárszentgyörgyi gyilkosságok mögött állnak. Indítékaik között szerepelhet fajgyűlölet vagy rasszista ideológia egyaránt. Szervezett bűnözésről azért nem beszélhetünk, mert egyetlen szervezet sem vállalta magára az akciókat, hogy ezzel demonstrálja erejét.

Sándor István nyugalmazott rendőr alezredes, volt nyomozó megkeresésünkre úgy vélte a halálbrigádok létére vonatkozó feltételezések kapcsán, hogy bizonyítékok nélkül kockázatos ilyesmit egyértelműen kijelenteni. Márpedig ha lenne róluk bizonyíték, akkor már a tetteseket is meg kellett volna találni. A „Papa” néven híressé vált nyomozó szerint amennyiben valamelyik bűnözői kör felvállalná az említett bűncselekményeket, az saját magát tenné ki céltábla gyanánt, és a magáról kiadott információk alapján  könnyen fel lehetne számolni.

Olvasson tovább: