Kereső toggle

Védd magad!

A bűnözőnek van több joga vagy az áldozatnak?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Az állam feladata olyan környezetet teremteni, hogy az embereknek ne legyen kedvük bűnözni. De amíg ezt a biztonságérzetét nem tudják kielégíteni, addig minden állampolgárnak joga van saját magát védeni” – nyilatkozta lapunknak Szepessy Zsolt, Monok polgármestere (kis képünkön), az általa útjára bocsátott népszavazási kezdeményezés kapcsán.

 

Monok független polgármestere és Erdei Csaba ügyvéd azt szeretnék elérni, hogy ne büntessék meg azokat, akik önmaguk, más bántalmazott személyek vagy éppen vagyonuk védelmére kelnek, és esetleg ezzel megsebesítik, vagy megölik a támadót. A témának különös aktualitást ad, hogy érzékelhetően megnőtt a vagyon elleni bűncselekmények száma. Idén két és fél hónap alatt több bank- és postarablás volt (23), mint tavaly egész évben (22) és az ATM automatákat is úgy viszik, mint a cukrot. Ami a személy elleni bűncselekményeket illeti, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint a rendelkezésre álló adatokból nem mutatható ki növekedés, ugyanakkor – ahogy múlt heti számunkban beszámoltunk róla – körülbelül ötszörösére nőtt a legálisan tartható önvédelmi fegyverek (főleg gázpisztolyok) eladásának száma. Vidéki rendőrökkel beszélgetve az is kiderül, hogy ők egyértelműen az erőszak növekedésére, és az egyes cselekmények eldurvulására számítanak. Azt mondják, ezt jelzi például, hogy megnőtt a hangtompítók iránti kereslet, vagyis a vevők már számítanak arra, hogy fegyverüket használni is fogják.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere is úgy véli, a különböző önvédelmi fegyverek eladásának növekedése jelzi, hogy a magyar emberek félnek. Bár szerinte egyelőre túlreagálja a társadalom a közbiztonság hiányát, azt elmondta, hogy „mint állampolgár, joggal elvárhatom az államtól, hogy ha reggel, délben, éjjel kimegyek az utcára, ne érjen támadás. Ha a gyerekemet elengedem valahová, akkor is joggal elvárhatom, hogy hazaérjen épségben és ne bántalmazzák, ne lopják el a mobiltelefonját, vagy ne erőszakolják meg. Amíg ezt a biztonságérzetét nem tudják kielégíteni az embereknek, addig minden állampolgárnak joga van saját magát védeni.” A polgármester szerint ezzel szemben ma a jogalkotók úgy gondolkodnak, hogy ha egy fiatal hölgyet megtámadnak az utcán és az felkap egy utcakövet, és fejbe vágja vele a támadót úgy, hogy az megsérül vagy meghal, a hölgyet meg fogják büntetni, mert túllépte az arányosságot, hiszen puszta kézzel kellett volna védekeznie.

A hatályos törvényszöveg szerint a jogos védelem alapján egyébként nem büntethető az, akinek a cselekménye a saját, illetőleg a mások személye, javai vagy közérdek ellen intézett, illetőleg ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges. Nem büntethető az sem, aki az elhárítás szükséges mértékét azért lépi túl, mert azt ijedtségből vagy menthető felindulásból képtelen felismerni, illetőleg a büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az ijedtség vagy a menthető felindulás az elkövetőt korlátozza az elhárítás szükséges mértékének felismerésében.

Kondorosi Ferenc kormánybiztos szerint ennek ellenére az Országos Választási Bizottságnak el kell utasítania a népszavazási kezdeményezést, mert az a tulajdon védelmét az élet oltalma elé helyezi, ez pedig sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét. Erre reagálva Szepessy Zsolt kifejtette lapunknak, hogy „nem arról van szó, hogy emberek életét akarjuk kioltani. A Btk. adott paragrafusát kell megváltoztatni, hogy az áldozatoknak adjunk több jogot, több lehetőséget”. Egyébiránt a kezdeményezés összecseng az új Btk. kodifikációs bizottságának álláspontjával, amit Szikinger István alkotmányjogász is megerősített. „A Btk. tervezetként már elfogadott módosítása tartalmazza a megelőző védelmet is, amire az ismert példa, hogy lehet áramot vezetni a kerítésbe, csak ne okozzon halált, tehát figyelmeztetni kell mindenkit, hogy áram van a kerítésben”– mondta lapunknak Szikinger. Ugyanakkor szerinte beleütközik az alkotmányba a kezdeményezés, mivel az abban lefektetett élethez való jogot az Alkotmánybíróság mindenkire kötelezően értelmezte, és népszavazási kezdeményezés sem burkoltan, sem nyíltan nem irányulhat az alkotmány módosítására.

„Nem hiszem, hogy ezt a törvényt arra használnák az emberek, hogy haragosaikat eltegyék láb alól” – mondta Szepessy Zsolt, majd hozzátette, hogy a probléma az, hogy lopások, rablások esetén, ha például a gazda otthon van, akkor ő is részese lesz a támadásnak. „Ha pedig választani kell, kinek az élete ér többet? Annak, aki bűnözésből tartja fenn magát, vagy annak a becsületes állampolgárnak, akit véletlenszerűen ér ez a támadás? Úgy gondolom, hogy mindig a becsületes embernek kell, hogy több joga legyen. Annak pedig, aki a bűnözés útjára lépett, az állampolgári jogainak csökkennie kell a tisztességes emberekkel szemben” – vélekedett a monoki polgármester.

Szepessy Zsolt már tavaly nyáron lépéseket tett ez ügyben, amikor önkormányzati lakást ajánlott fel annak a falujából „elüldözött” kesznyéteni idős férfinek, aki megelégelte, hogy kertjéből állandóan ellopják az uborkát és ezért áramot vezetett a kerítésébe. Később két részeg férfi mászott be az udvarára, egyiküket azonnal agyonütötte az áram, a másik életveszélyes sérüléseket szenvedett és ezért a 68 éves férfit letartóztatták. „Azt várom ettől a törvénytől, hogy a bűnözés visszaszoruljon, mert a bűnöző ezután mérgelni fogja, hogy megsérülhet, vagy meg is halhat. Eddig ugyanis tisztában voltak vele, hogy megúszhatják”– hangsúlyozta Szepessy, majd hozzátette, hogy több olyan család is megkereste, akik állították, hogy családtagjaik azért ülnek börtönben, mert önvédelemből öltek. A Hetek szerkesztőségéhez is eljutott egy nemrég megtörtént eset, amikor egy 13 éves fiú barátját megtámadták az utcán, majd ő a segítségére sietett földre került társának, de bicskájával úgy szúrta meg a támadót, hogy az belehalt sérüléseibe. A 13 éves fiú jelenleg börtönben van.

Olvasson tovább: