Kereső toggle

Egy baloldali polgár

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokan a miniszterelnök-váltást követően azt várták, hogy megsértődik és elvonul, esetleg a szocialisták és Gyurcsány Ferenc ellen fordul. Ám túltette magát az eseményen, könyvet írt, és a baloldal mellett kampányol. Polgár a pályán című könyvének bemutatójára azonban nemcsak politikai szimpatizánsai, hanem ellenfelei is elmentek, és az érdeklődők már a program megkezdése előtt sorban álltak, hogy dedikáltassák saját példányukat. A keddi bemutatón a közönség soraiban láthattuk többek között Törőcsik Marit, Gálvölgyi Jánost, Boross Pétert vagy Göncz Árpádot.

A könyvet bemutató Gyurcsány Ferenc szerint az exkormányfő munkájának utolsó tizenöt éve Magyarországon és a baloldalon is mély nyomot hagyott, annak ellenére, hogy Medgyessy sohasem volt az MSZP tagja. Véleménye szerint a könyv amolyan „medgyessys”, s benne természetesen kettőjük viszonyáról is szó esik. Medgyessy a sajátjai által elkövetett puccsot sajnos néhány oldalban keni el. 

„Voltunk szoros szövetségesek, voltunk riválisok és lettünk újra szövetségesek, és talán barátok. Nagyon nagy érték, amit ebben a fura, veszekedős világban Medgyessy Péter képvisel” – mondta Gyurcsány Ferenc. 

A könyvet szintén méltató Horn Gyula szerint „Medgyessy erdélyi, polgári származása miatt mindig is egy megmagyarázhatatlan figura volt a jobboldal számára”. Ha mindezt továbbgondoljuk, talán a baloldal számára is.

Medgyessy a könyvében – mint mondja – az elmúlt hatvan évet láttatja a saját szemével, és vállalja, hogy a helyzetértékelés helyenként igencsak szubjektívre sikerült. Ez rendben is van, de kérdés: hogyan magyarázza egykori titkosszolgálati tevékenységét. A jobboldali körökben csak D–209-ként emlegetett, sajátjai által „megpuccsolt” egykori kormányfő a könyvéről a bemutatón azt mondta: „Ez egy vezető politikus önvallomása, ami legfeljebb az emberek gondolkodását befolyásolhatja, és megmutatja, hogyan érzem a világ dolgait, hogyan döntöttem, amikor döntöttem, miért vagyok ezen az oldalon.”

Olvasson tovább: