Kereső toggle

A kétfarkú kutya meg a többiek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szent Korona, létminimum, örök élet és ingyen sör – néhány üzenet az idei kampányból. Az Országos Választási Iroda összesen harminckettő pártot vett nyilvántartásba. Fotók: Török Attila, Szincsok György

Örök élet, ingyen sör és adócsökkentés – ezt ígéri a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) pihent agyú kitalálója, Kovács Gergely. A huszonhat éves szegedi egyetemista egy személyben a párt szóvivője, pénztárosa, marketingese, de még plakátragasztója is. 

„Egyszerűen unalmasnak találtam azokat a falragaszokat, amelyeket a szegedi utcákon láttam” – magyarázza a fiatalember, miért is kezdte a rókafejű, nyakkendős kutyaképekkel kiplakátolni a Tisza-parti város villanyoszlopait és falait. 

„Erre a mókára csupán néhány ezer forintot költöttem el, de mégis milyen népszerű lett az egész országban” – mondja a Heteknek Kovács Gergely, aki nem titkolja: akciója fricska a nagy pártok milliárdos költségvetésű kampányával szemben. „Mindenki tudja, hogy amit ígérek – örök élet, ingyen sör, adócsökkentés – hülyeség, ahogy az is, amivel a nagy pártok szédítik a népet” – mondja a fiatalember. 

Az elmúlt időszakban többen jelentkeztek, hogy kopogtatócédulákat szednének a MKKP-nek. Az aktivisták buzgalma azonban hiábavaló, ugyanis minden leadott kopogtatócédula érvénytelennek számít. „Legfeljebb a végén összeragasztunk ezekből egy nagy kutyát” – tréfálkozott a kutyapárt vezére. 

Vannak azonban, akik komolyan veszik és elhiszik, hogy hamarosan a T. Ház székeit koptathatják. Tavaly áprilisban alakult meg a magát érdekvédelminek aposztrofáló Létminimum Alatt Élők és Esélyteremtők Pártja (Létalap Párt). A teljesen noname szerveződésnek eddig csupán egy novemberi sajtótájékoztatóra futotta. Urbán-Szabó László elnök akkor teljesen biztos volt abban, hogy bejutnak a parlamentbe, mivel állítása szerint széles körű társadalmi háttérre támaszkodhatnak. 

Az Országos Választási Iroda által nyilvántartásba vett harminckét párt között ott találhatjuk a Panellakók Polgári Pártját vagy a Földlakók – Élet – Igazság – Béke – Szabadság Pártját, valamint a Polgárok és Polgármesterek Szövetsége az Élhető Magyarországért elnevezésű tömörülést. 

Ugyancsak közéleti megmérettetésre készül az Európai Unió-ellenességéről elhíresült Pajzs Szövetség is. A különös szervezet legfőbb választási üzenetének a Szent Korona-tan rehabilitálását tűzte ki célul. Mint a párt honlapján közlik: „A Szent Korona-eszme egyik alapja az egyenes gerinc, amire kötelez bennünket, mondván, hogy a magyar érdek megsértőivel szemben nemcsak jogunk, hanem kötelességünk az ellenállás.”

Az idei nyilvántartásban nem szerepel a Terry Black, alias Rácz Károly nevével fémjelzett Szabad Szabadságért Párt vagy Király B. Izabella politikai szervezete, a Magyar Érdek Pártja sem. 

Négy éve összesen 39 párt indult, de 16 szervezet egyetlen jelöltjének sem tudta összegyűjteni a szükséges 750 kopogtatócédulát. 

Az országos listát állító pártok között négy éve az Új Baloldal szerepelt leggyengébben, listán összesen 3198 voksot gyűjtött be, míg egyéni jelöltjeire 5597-en szavaztak. A területi listát állító szervezetek közül pedig a MAVEP a negatív csúcstartó, 318-an szavaztak rájuk listán, öt egyéni jelöltjére pedig 1288-an. 

Választások, milliárdok

Az áprilisi országgyűlési választásokra 6,6 milliárd forintot hagyott jóvá a parlament, ebből az induló pártok összesen 100 millió forintnyi támogatásban részesülhetnek. Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője emlékeztetett arra, hogy a pártok saját költségvetésükből is gazdálkodhatnak. Az eljárási törvény szerint a pártok jelöltenként 1 millió forintot költhetnek. Tehát ha egy párt mindenhol állít jelöltet és listát, akkor legfeljebb 386 millió forintot költhet a választásra.

Olvasson tovább: