hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Enyhülő szorítást
Kérés Barrosóhoz

2005. 11. 29.
"Nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat" – indokolta a magas költségvetési hiányt Gyurcsány Ferenc egy szombati megbeszélésen Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének.



Barrosó és Gyurcsány. Nem akarnak Párizst Fotó: Vörös Szilárd

A két nagy párt feje arra kérte a hétvégén hazánkba érkező Jose Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy az Európai Unió ne alkalmazzon szankciókat hazánkkal szemben. 

"Természetesen tudjuk, hogy a közös célok terhelik a költségvetést, pontosan tudjuk, hogy ez felette van a maastrichti kritériumoknak, de nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat, ezért megértést kérünk a bizottságtól" – fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc amellett érvelt, hogy az egyensúlyi pályára való visszatérés legalább három évet vesz igénybe. "A magyar kormány nem kíván a szociális rendszerbe olyan módon beavatkozni, hogy a változás terheit az átlag és az az alattiak vigyék" – mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy a kabinet az autópálya-építkezéseket sem kívánja leállítani.

"Kétségkívül igaz, hogy évek óta valótlan adatokat közöl Magyarország az Európai Unióval a költségvetés állapotáról, és ez csúnya dolog. Azért, mert a kormány három éven keresztül nem mondta meg az Európai Uniónak az igazat, azért ne büntessék meg a magyar embereket, ezért semmifajta szankciót ne alkalmazzanak Magyarország ellen, azok miatt a hibák miatt, amik megtörténtek" – nyilatkozta Orbán Viktor a "baráti" találkozó után. Állítása szerint, mivel Barroso az Európai Néppárt jelöltjeként lett a bizottság elnöke, "ezer éve" ismerik egymást. Kérését ezért régi barátságukra és az unió jövőjére hivatkozva ajánlotta a bizottság elnökének figyelmébe.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!