Kereső toggle

Kérés Barrosóhoz

Enyhülő szorítást

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"Nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat" – indokolta a magas költségvetési hiányt Gyurcsány Ferenc egy szombati megbeszélésen Jose Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének.Barrosó és Gyurcsány. Nem akarnak Párizst Fotó: Vörös Szilárd

A két nagy párt feje arra kérte a hétvégén hazánkba érkező Jose Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy az Európai Unió ne alkalmazzon szankciókat hazánkkal szemben. 

"Természetesen tudjuk, hogy a közös célok terhelik a költségvetést, pontosan tudjuk, hogy ez felette van a maastrichti kritériumoknak, de nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat, ezért megértést kérünk a bizottságtól" – fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc amellett érvelt, hogy az egyensúlyi pályára való visszatérés legalább három évet vesz igénybe. "A magyar kormány nem kíván a szociális rendszerbe olyan módon beavatkozni, hogy a változás terheit az átlag és az az alattiak vigyék" – mondta Gyurcsány, hozzátéve, hogy a kabinet az autópálya-építkezéseket sem kívánja leállítani.

"Kétségkívül igaz, hogy évek óta valótlan adatokat közöl Magyarország az Európai Unióval a költségvetés állapotáról, és ez csúnya dolog. Azért, mert a kormány három éven keresztül nem mondta meg az Európai Uniónak az igazat, azért ne büntessék meg a magyar embereket, ezért semmifajta szankciót ne alkalmazzanak Magyarország ellen, azok miatt a hibák miatt, amik megtörténtek" – nyilatkozta Orbán Viktor a "baráti" találkozó után. Állítása szerint, mivel Barroso az Európai Néppárt jelöltjeként lett a bizottság elnöke, "ezer éve" ismerik egymást. Kérését ezért régi barátságukra és az unió jövőjére hivatkozva ajánlotta a bizottság elnökének figyelmébe.

Olvasson tovább: